Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Populär restaurangägare Årets Företagare i Skövde

Populär restaurangägare Årets Företagare i Skövde

Restaurang och pizzeria Alpina är allt annat än en vanlig restaurang och pizzeria. Den hemlagade goda maten är känd för sin höga kvalitet och Alpina är en av de populäraste restaurangerna för såväl Skövdebor som besökare.

I oktober blev den drivna och ständigt affärsutvecklande VD:n Alexander Dal blivit utsedd till Årets Företagare Skövde och vi fick en trevlig pratstund.

Berätta om företaget Restaurang & Pizzeria Alpina

− Vi är en familjeägd restaurang i centrala Skövde och vi har funnits i de här lokalerna sen 1998 då min pappa och syster med man, öppnade restaurang här. Idag är det jag och min bror som driver restaurangen. Vi satsar på riktigt bra kvalitet; all mat som produceras lagas från grunden och vi använder bra råvaror. På menyn finns svensk husman, pizza, pasta och vi har en stor salladsbar. Vi har fullständiga rättigheter och en hel del catering till företag. Vi har också valt att nischa oss mot barnfamiljer.

− Vi har satsat på modern och fin inredning och har idag plats för över 100 gäster inne och ytterligare dryga hundra gäster på uteserveringen. Det är länets finaste uteservering, vill jag påstå.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?

− Vi lagar god mat som kunderna vill ha. Kunder idag är medvetna om vad de äter och många är också duktiga på att laga mat. Vi har därför satsat på hög kvalitet och är måna om att laga varierad mat från grunden.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i er verksamhet?

− Vi köper mycket ekologiskt och väljer närproducerade råvaror i så hög utsträckning som möjligt. Vi har till exempel ingått samarbete med Gäsene mejeri som levererar all ost vi använder till vår matlagning.

Källsortering är också en självklar del av vårt hållbarhetsarbete.

Vilken är din största styrka som företagare? 

− Jag är ständigt närvarande i mitt företag och att vara företagare är min livsstil. Jag har ett väldigt stort engagemang och tillbringar många timmar på arbetsplatsen.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare och företagare?  

− De ser mig som en väldigt närvarande chef, som är mycket aktiv i verksamheten. Jag är också målinriktad och bestämd. De tycker nog dessutom att jag är energisk och duktig; jag ser till att saker och ting händer och när jag vill något, går det fort.

Hur är det att jobba med sin bror?

− Haha, jättebra och vi har ju gjort det hela livet. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

− Idag får gäster vända i dörren för att det är fullt och därför tittar vi nu på att kunna erbjuda fler platser och göra det enkelt för både oss och gästen. I vår återinvesteringsplan ser vi över hur vi ska kunna använda de ytor vi har ännu mer, få ett bättre flöde och mer snurr. Kanske kan vi glasa in uteserveringen för att förlänga utesäsongen och på så sätt skapa mer platser.