Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Polisen varnar: Telefonbedrägerier är uppe i nya rekordnivåer

Polisen varnar: Telefonbedrägerier är uppe i nya rekordnivåer

Det är hektiska tider på polisens bedrägeriavdelning. Förra veckan varnades det om en stor våg av bluff-sms som riskerar att norpa kortuppgifter eller installera skadlig mjukvara på telefonen. Nu varnar polisen för att telefonbedrägerier som fenomen har nått rekordnivåer i form av anmälningar – samtidigt som bedrägerier som helhet är ett minskande bekymmer.

Vishing, som det även kallas, går ut på att lura offren via telefonsamtal. Det kan exempelvis handla om att förmå personen att installera olika lömska program på datorn eller logga in med sitt Bank-ID. Ofta agerar bedragarna på ett väldigt trovärdigt sätt och inte sällan försöker de få personen i andra ändan att tro att hen är utsatt för risk.

– Det är en mycket allvarlig utveckling att antalet vishingärenden fortsätter öka. Bedragarna hittar ständigt nya sätt att lura av personer sina tillgångar och i de här bedrägerierna utnyttjar bedragarna luckor i de tekniska systemen och allmänhetens bristande kunskap om hur systemen fungerar, säger Lotta Mauritzson på nationellt bedrägericenter, i en kommentar.

Just telefonbedrägerier tenderar att ha personer som är över 70 år i kikarsiktet. Yngre utsätts oftare för olika kort-, annons- eller identitetsbedrägerier. Under perioden januari till november 2021 har ökningen av antalet anmälda telefonbedrägerier varit över 60 procent jämfört med samma period 2020, skriver polisen.

Nu i veckan ska polisen öka kännedomen om olika bedrägerier med en större informationskampanj. Här kan du läsa mer om hur du gör för att skydda dig mot telefonbedrägerier.