Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Polisen varnar: Bedragare från ”Elgiganten” försöker skinna äldre

Polisen varnar: Bedragare från ”Elgiganten” försöker skinna äldre

En ny våg av bedrägerier mot äldre har dragit fram i Stockholms län under början av året. Polisen varnar nu för gärningspersoner som utger sig för att ringa från Elgiganten med en varning om att någon försökt köpa dyra prylar eller teckna abonnemang i offrets namn.

Vad som följer om offret inialt skulle gå på bluffen verkar variera. I en del fall har bedragarna velat att personen ska logga in på sitt Bank-ID, swisha stora pengabelopp till ”säkra” konton eller ge ifrån sig kortuppgifter eller engångskoder. Polisen varnar för att bedragarna verkar pålästa om sina potentiella offer och agerar på ett mycket övertygande sätt.

I en del fall har bedragaren också frågat om eventuella värdeföremål i hemmet och informerat att man ska ”skicka någon” med personlarm eller för att hämta värdeföremålen. Ofta nämns att den påstådda gärningspersonen har ett ”arabiskt namn”.

Polisen är oroade över det aktuella bedrägeriet.

– Vi måste få ett stopp på detta. Bedragarna hittar hela tiden på nya sätt att lura människor. Vår uppmaning är: Ge inte ut kortuppgifter till okända som ringer även om de är övertygande. Swisha inte eller logga in på BankID. Lägg på luren och ring upp ett nummer du själv tagit fram till din bank vid behov. Var mycket ifrågasättande, säger Fanny Göthberg, på bedrägerisektionen hos Polisen i region Stockholm.

Även om det är Elgiganten som nämns i Polisens olika exempel så kan bedragarna snabbt ändra taktik. Följ således inga liknande uppmaningar från okända uppringare oavsett vilket företag de utger sig för att representera.