Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Ovpn: Utmärkt vpn-tjänst på svenska får högsta betyg

Ovpn: Utmärkt vpn-tjänst på svenska får högsta betyg

Testad tjänst: OVPN
Pris: Från 49 kronor per månad

Ovpn är en helsvensk vpn-tjänst som stadigt har förbättrat sig varje gång vi testat den. Så även denna gång, då man tar steget upp till högsta betyg. Några små minustecken att förbättra finns dock fortfarande kvar för att man ska kunna vara med och utmana om förstaplatsen.

Betyg 5 av 5

Omdöme

OVPN är en helsvensk vpn-tjänst som är snabb, billig och bra med en ordentlig transparens, hög säkerhet och en utmärkt support på svenska. Det går bra att komma åt de flesta av de vanligaste streamingtjänsterna, men vill du se innehåll från brittiska BBC måste du välja ett annat vpn-alternativ.

Positivt

  • Billigt
  • Snabbt
  • Snabb kundservice på svenska
  • Åtkomst till SVT Play, TV4 Play, svenska Disney Plus och amerikanska Netflix

Negativt

  • Få servrar i få länder
  • Ingen gratisversion eller gratis testperiod
  • Ingen åtkomst till BBC Iplayer

Precis som tidigare lägger Ovpn stor vikt vid användarens anonymitet och man sparar inte några som helst loggar. Dessutom erbjuder man en extratjänst kallad Multihop för 40 kronor per månad (ingår i hel- halvårs- och tvåårsabonnemangen) som tunnlar trafiken genom två olika datahallar och krypterar trafiken en extra gång, allt för en ökad anonymitet och integritet. Man har också en hög strävan efter att vara transparanta i sitt agerande, vilket de också lyckas med.

PC för Alla rekommenderar

Ovpn har en helsvensk sajt och programvara (och inte bara en Google Translate-översatt svenska som hos många andra vpn-tjänster). Och med en snabb support som även den är helt på svenska och enkelt nås inifrån programmet är Ovpn helt klart intressant för dig som tycker att det känns osäkert med en vpn-tjänst baserad i ett annat land där kontakten bara sker på engelska.

Till detta kan läggas att Ovpn har ett flertal betalalternativ, exempelvis kontant och via bitcoin, vilket ytterligare ökar möjligheten till anonymitet för användarna.

Prismässigt placerar sig Ovpn fortsatt bra i jämförelse med andra tjänster vi har testat. Månadskostnaden vid ett årsabonnemang är låga 49 kronor, och då ingår som sagt extratjänsten Multihop och fem samtidiga enheter.

Det går också att få månadsabonnemang för 100 kronor i månaden (fyra samtidiga enheter och inget Multihop) eller halvårsabonnemang för 69 kronor i månaden (fyra samtidiga enheter och Multihop).

Man har sedan vi senast testade tjänsten också infört ett långstidsabonnemang på 24 månader. Tyvärr blir månadskostnaden inte lägre med detta abonnemang, utan är samma som för helår (49 kronor per månad). Men i priset ingår Multihop, sex samtidiga enheter och en t-shirt.

Någon gratis-variant eller prova på-variant finns inte heller, däremot en ”pengarna tillbaka-garanti”. Denna är dock relativt kort, bara 10 dagar. Garantin infrias dock utan problem.

Få servrar men snabbt

Att använda Ovpn är superenkelt. Efter att ha startat programmet väljer du bara att automatiskt koppla upp dig mot den bästa servern i det land du har valt. Det går även att välja server manuellt om du vill det. Tyvärr har Ovpn fortfarande varken särskilt många länder eller servrar att välja bland. Visserligen några fler än när vi testade senast, men bara 95 servrar i 19 länder.

Trots det låga serverantalet går det fort, rejält fort. Mot svensk server kommer vi upp i hela 147 Mbit/s, vilket är ett av de snabbaste resultaten bland de tjänster vi har testat. Resultatet för brittiska servrar är imponerande 141 Mbit/s och mot de amerikanska kommer vi upp i nästan lika imponerande 132 Mbit/s. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Ovpn kommer upp i 59 procent för svenska servrar, 56 procent för brittiska och 53 procent för amerikanska.

Också åtkomsten till de vanligaste streamingtjänsterna imponerar. Vi kommer utan problem åt såväl SVT Play som TV4 Play, svenska Disney Plus och amerikanska Netflix. Den enda streamingtjänst vi inte kommer åt är brittiska BBC Iplayer. Så är det viktigt för dig att komma åt BBC-produktioner får du se dig om efter en annan tjänst, men vill du se dina svenska program på utlandssemestern fungerar Ovpn utmärkt.

Med de nya resultaten och abonnemangen placerar sig Ovpn i den absoluta toppen bland våra testade vpn-tjänster. Med ett aningen läge pris, en gratis prova på-variant och åtkomst även till brittiska BBC Iplayer skulle man på allvar kunna utmana om förstaplatsen.

Specifikationer

Tjänst: Ovpn
Testad: December 2021
Verksamhetsland: Sverige
Kontakt: Ovpn.com/sv
Antal servrar: 95 servrar i 19 länder
Sajt på svenska: Ja
Program på svenska: Ja
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Ja
Antal samtidiga enheter: 4-6
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 147 Mbit/s (59%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 141 Mbit/s (56%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 132 Mbit/s (53%).
Åtkomst till SVT play: Ja*
Åtkomst till TV4 Play: Ja*
Åtkomst till svenska Disney+: Ja*
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja*
Pris vid månadsbetalning: 100 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: 49 kronor per månad
Övriga prisalternativ: Sex månader för 69 kronor per månad, 24 månader för 49 kronor per månad

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.