Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Övervaka hemmet med en helt vanlig mobil – så gör du

Övervaka hemmet med en helt vanlig mobil – så gör du

Som du ser i vårt test har så kallade ip-kameror blivit allt billigare och bättre. En sådan kan övervaka ditt hem över internet, utan några stora kostnader. Du ställer upp kameran hemma (eller på landet) och du kan sedan titta via mobilen – oavsett var du är.

Om du har en överbliven smartphone eller surfplatta behöver du dock inte investera i en ip-kamera. Det räcker med att du skaffar en gratisapp som Home Security Camera – Alfred. Mobiltelefoner och surfplattor har ju inbyggda kamera, så de kan knäcka extra som övervakningskameror på samma sätt som för exempelvis videosamtal.

Enkel app

Det finns många appar som gör samma sak som Alfred, men de är ofta ganska krångliga. Alfred är däremot föredömligt enkel.

Alfred
  1. Ta fram din gamla mobil eller surfplatta och se till att den är uppkopplad på nätet. Sök efter Alfred-appen i Google Play om du har Android eller App Store i en Iphone. I vårt exempel använder vi Android och vi klickar därför på Installera. Nu installeras appen och du startar den med hjälp av Öppna.
  2. Köra appen i kamera-läge. Mobilen förvandlas nu till en övervakningskamera, och som standard krävs inga konstiga inställningar. Placera bara telefonen på en lämplig plats och se till att den har el och en ständig internetuppkoppling.
  3. För att kolla vad som händer installerar du samma app på en annan mobil eller surfplatta, men här väljer du i stället visnings-alternativet. Nu kommer den att visa det som kameraappen övervakar.
Alfred

Föredrar du att använda dator räcker det med att surfa till adressen alfred.computer och logga in för att komma åt kameran.

Du behöver inte ens göra någon registrering. Logga bara in med mobilens Google-konto så är det klart.

Det bör förstås tilläggas att den här enkelheten också har sina problem. Om någon kommer åt ditt lösenord kommer hen också åt din kamera. Det är med andra ord viktigt att du är extra försiktig.

Alfred är en reklamfinansierade gratistjänst. Vill du slippa reklam och få fler finesser kan du välja Alfred Premium för cirka 30 kronor i månaden. Läs mer om Alfreds betalalternativ här.