Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Nytest 2021: Macbook Pro med Intelprocessor – börjar halka efter

Nytest 2021: Macbook Pro med Intelprocessor – börjar halka efter

Apple uppdaterar inte sina datormodeller i samma rasande takt som konkurrenterna, och för just den större modellen av Macbook Pro på 16 tum innebär det att den senaste kom så tidigt som 2019. Mycket för att Apple nu satsat på sina egna processorer. Den första av dessa, M1, sitter redan i 13 tums Macbook Pro och stationära Mac Mini som kom förra hösten och i en ny Imac som kom i våras. Och vi förväntar oss en ny version av Apple-processor i en ny, stor Macbook Pro senare i höst.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Macbook är nästan alltid synonymt med kvalitet, och även denna dator har många goda egenskaper. Framförallt hög komfort, bra ljud och bild och en generöst stor ssd. Men åldern har tagit ut sin rätt. När hårdvaran ligger två generationer efter de bästa konkurrenterna är det dags att avvakta och vänta in en ny modell.

Positivt

  • Högklassig skärm och rent ljud.
  • Stor snabb ssd.
  • Välbyggd och bekväm.

Negativt

  • Börjar halka efter i prestanda.
  • Osäker framtid för Mac med Intel.
  • Ingen sd-kortläsare.
  • Ingen wifi 6.

Testad produkt: Apple Macbook Pro 16 (MVVK2KS/A)
Pris: 28 990 kr på Netonnet.

Det gör att Apple just nu inte kan konkurrera med Windows-baserade tungviktare i prestanda. I Macbook Pro sitter en nionde generationens Intel Core-processor. I vår testade modell får vi visserligen en riktigt bra sådan, åttakärniga Core i9-9880H som hänger med bra i operationer som lastar alla processorkärnorna, till exempel export av videofiler. Men prestanda i en del andra operationer ligger den ett par steg efter på.

Detta är grundkonfigurationen för Core i9-modellen, vilket innebär att den har 16 gigabyte ram-minne och 1 terabyte ssd, samt det kraftfullare av två grafikalternativ, Radeon Pro 5500M istället för Radeon Pro 5300M. Denna konfiguration kostar drygt 35 000 kronor i Apples webbshop, men finns ute i andra butiker för under 30 000 kronor. Det är fortfarande en saftig prislapp för dessa specifikationer.

Grafiken är en annan sak där Macbook Pro inte kan mäta sig med många av de senaste och bästa Windows-konkurrenterna som har Geforce RTX 3060 och 3070-kort. Men det är inte lika avgörande för jobbprestanda som för spel. Speciellt de viktiga programmen du vill utnyttja grafikprestanda till i Mac OS, Adobes Creative Cloud-svit, Apples egna program, med flera, är väl optimerade för just Vulkan-api, vilket Radeon Pro är bra på att leverera.

Apple Macbook Pro

Mer än prestanda

En annan effekt av att det är en lite äldre dator är att det bara är wifi 5-stöd i den istället för wifi 6. Det gör att den inte riktigt har samma topphastighet och räckvidd i ett modernt wifi-nätverk som till exempel nya Macbook Pro 13. I de flesta situationer lär du inte märka skillnaden, men ute i periferin av ett wifi med svag signal kan det vara avgörande.

Förutom det föråldrade innanmätet är 16 tums Macbook Pro fortfarande ett utmärkt kvalitetsbygge med hög komfort, elegant design, och stadigt yttre i solid aluminium. Hit hör också en utmärkt bildskärm, med hög punkttäthet, rejäl maximal ljusstyrka på cirka 500 cd/m2 full matchning av dci p3-standard i färgomfång och hög färgkorrekthet.

Det är en ips-panel, men en som imponerar stort i kontrast, i alla fall så länge vi håller oss på medelhög ljusstyrka. Apples Truetone-funktion, som justerar färgtemperaturen i skärmen efter belysningen i rummet, är ett smart extra lager av automatik som säkerställer neutral färgtemperatur. Men det är lite av en smaksak om man uppskattar slutresultatet, och det går att stänga av för full manuell kontroll.

Kvalitet i kontroller

Tangentbord och musplatta håller högsta klass, och då Apple väljer att inte ha sifferknappsats i sitt tangentbord så behöver de inte kompromissa med utrymmet. Här hittar vi också den karakteristiska Touchbar, den avlånga oled-skärm som Macbook Pro har istället för funktionsknappar upptill. Detta gör att den kan utnyttjas till vad som helst i program som stödjer det. Det kan vara volym- och mediaspelarkontroll, extra reglage till videoklippningen, egendesignade funktionsknappar och så vidare.

Det utnyttjas ibland riktigt bra i program, ibland mer halvhjärtat. Då Touchbar aldrig blivit standard i alla Macbook-modeller kanske aldrig användarbasen var stor nog för alla utvecklare att verkligen lägga ner extra kraft på det. De senaste ryktena om Touchbar är att Apple inte kommer att fortsätta med det i framtida Macbook-modeller, så hur väl det kommer att utnyttjas i framtida program är osäkert.

Apple Macbook Pro
Smarta Touchbar är inte lika ljusstark som skärmen, så det kan bli problem med läsbarheten i vissa lägen.

Vid sidan av tangentbordet sitter två uppåtriktade uppsättningar högtalare som levererar snyggt och rent ljud med bra maxvolym. Den saknar lite tyngd och fyllighet jämfört med del andra bärbara datorer, men då är vi petiga. Det hade varit välkommet med en equalizer i Mac OS, men det finns bra tredjepartsappar för det.

Thunderbolt för hela slanten

Datorn har en nästan lite överdrivet moderniserad uppsättning externa anslutningar. Fyra Thunderbolt 3-portar och ingenting annat. Har du till exempel lite äldre externa lagringsenheter eller en usb-skrivare du vill kunna ansluta behöver du en adapter eller docka för det. Men det är mångsidiga och snabba portar som du både kan ansluta extern skärm, blixtsnabb lagring och ladda batteriet från.

En bra sak med Macbook Pro är dess extra stora batteri på 100 wattimmar, där de flesta datorer i klassen har runt 80. Det kan ge extra timmar av driftstid, speciellt om du inte ska jobba tungt på den utan bara surfa och köra kontorsprogram. Då har Macbook Pro bättre batteritid än de flesta andra kraftfulla laptops. Pressar vi processorn och maxar skärmljusstyrkan går det däremot snabbt att tömma batteriet.

Det här är kanske den sista Macbook-modellen som det går att köra dual boot på, alltså både Mac OS och Windows. Än så länge finns det inget Windows-stöd för Apples egna processor, vilken nästa Macbook Pro förväntas köra. Är det en viktig funktion kanske det därför finns orsak att slå till på denna. Det är fortfarande bra stöd för det i nya Mac OS-versionen Big Sur och Apple uppdaterade nyligen programmet Bootcamp som sköter det, så det är inget företaget överger för de som har kvar Intel-baserad Mac.

Annars rekommenderar vi att du väntar ett tag och ser vad Apple har i rockärmen senare under året. En efterlängtad uppdatering bör vara på gång relativt snart. Det vore minst sagt på tiden.

Specifikationer

Produktnamn: Apple Macbook Pro 16 (MVVK2KS/A)
Testad: Augusti 2020, nytestad och uppdaterad juli 2021
TillverkareApple
Processor: Intel Core i9-9880H, 2,3 GHz octa core
Grafik: Radeon Pro 5500M, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 16 tum blank ips, 3072×1920 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 4 st Thunderbolt 3, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0
Operativsystem: Mac OS Big Sur 11.0
Övrigt: TouchBar, fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: 29-42 dBa
Batteritid: 1h (hög belastning), 14h 30min (låg belastning)
Storlek: 35,8 x 24,6 x 1,6 cm
Vikt: 2 kg
Rek. pris: 35 092 kr
Aktuellt pris: 28 990 kr på Netonnet.

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 9 025 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 102 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 610 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 061 poäng
Geekbench 5, grafik: 34 585 poäng
Disk, läsning: 2 702,8 MB/s
Disk, skrivning: 2 381,2 MB/s