Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Ny mätning visar: Säffle bäst företagsklimat i länet

Ny mätning visar: Säffle bäst företagsklimat i länet

I Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner är de stora vinnarna i Värmlands län Säffle, Munkfors och Grums som alla toppar listan.

Företagarnas stora granskning Välfärdsskaparna visar att det är småföretagen och deras anställda som står för de största skatteintäkterna på kommunal nivå i 189 av landets 290 kommuner. Det är småföretagen som lägger grunden till att kommunerna kan finansiera barnomsorg, skola, äldrevård och andra kommunala uppgifter. Under onsdagen släppte Svenskt Näringsliv den årliga rankningen av företagsklimatet i Värmlands alla kommuner.

Värmland – ett av de åtta län i Sverige där toppkommunen skiftat sedan förra året

Säffle hamnar på plats 15 och ökar med tio placeringar sedan förra årets undersökning. Deras ranking är därmed den bästa som en värmländsk kommun uppnått sedan mätningens start år 2001.

– Att Säffle skulle få en riktigt bra placering var ganska väntat. Kommunen har jobbat länge och aktivt med dialog och att kontinuerligt förbättra för företagen. Myndighetsutövning och service fungerar också utmärkt enligt företagen, så det är bara att gratulera. Resultatet tyder på ett riktigt, riktigt bra företagsklimat och hårt arbete tillsammans med näringslivet, säger Anna Hedberg, Regionchef Svenskt Näringsliv Värmland.


Företagarnas ordförande i Säffle Lars Pettersson och Marcus Larsson, projektledare lokal opinionsbildning. 

Tidigare i år träffades Företagarna i Värmland och  Företagarna Säffle med kommunens beslutsfattare och makthavare för att tillsammans diskutera hur kommunen kan fortsätta jobba i den positiva riktningen mot ett bättre lokalt företagsklimat tillsammans med näringslivet. 

Hälften av länets kommuner klättrar uppåt i rankingen och Värmland är ett av de åtta län i Sverige där toppkommunen skiftat sedan förra året. Munkfors och Grums kommuner har länge legat på topp tre i länet och så även i år, men nu något efter Säffle, på plats 31 respektive 33.

Bättra på dialogen mellan företagaren och kommunen

Företagarnas regionchef Eva Cooper tror starkt på dialogen mellan kommun och företagare. Hon  belyser vikten av att vara lyhörd och se de hinder som gör det svårt för en verksamhet att utvecklas och växa:

– Förutsägbara villkor som underlättar och stödjer företagande är avgörande för vår långsiktiga konkurrenskraft i länet. Genom minskad regelbörda, sänkt skattetryck och tillgång till kompetent arbetskraft kan företag växa. Vi uppmanar alla kommuner, oavsett om man har en topp- eller bottenplacering, att använda sig av en bred palett av undersökningar för att få en bild om vad som är kommunens styrkor och svagheter, och självklart behövs kontinuerliga dialogmöten med lokala företagare, säger Eva Cooper, och tipsar om åtgärder som kan genomföras i kommunerna:

  • Vässa den kommunala servicen mot företagen. Ett positivt bemötande främjar entreprenörskap och bidrar till kommunens utveckling.
  • Konkurrensutsätt mer av den kommunala verksamheten. Höj direktupphandlingsgränsen, dela upp större upphandlingar och ta fram och implementera en långsiktig upphandlingsplan.
  • Inför efterhandsdebitering inom fler områden än livsmedelskontroll och utöka kommunala tjänstegarantier gentemot företag.
  • Förbättra dialogen med näringslivet gällande bygg- och infrastrukturplanering.
  • Integrera trygghetsfrågorna i näringslivsarbetet och stärk upp med kommunala ordningsvakter.
Etiketter: