Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Ny mätning visar: Ockelbo bäst företagsklimat i länet

Ny mätning visar: Ockelbo bäst företagsklimat i länet

I Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner är de stora vinnarna i Gävleborgs län Ockelbo, Ovanåker och Hofors kommun.

I Gävleborg är det mindre företag med under 50 anställda som står för 27 procent av skattekronorna i regionen. Under onsdagen släppte Svenskt Näringsliv den årliga rankingslistan av företagsklimatet. Nytt för i år är att Ockelbo klättrar med hela 63 placeringar och hamnar på plats 83 av landets 290 kommuner.

– För femte året i rad förbättrar Ockelbo sitt resultat av det lokala företagsklimatet. Kommunen går nu också om Ovanåker till att ha länets bästa företagsklimat. Ockelbo har arbetat lyhört, handlingskraftigt och det har verkligen gett resultat, säger Lotta Petterson, regionchef för Svenskt Näringsliv.

De kommuner som faller mest i årets ranking är Nordanstig och Söderhamn. 

Bättra på dialogen mellan företagaren och kommunen

Företagarnas regionchef Eva Cooper tror starkt på dialogen mellan kommun och företagare. Hon  belyser vikten av att vara lyhörd och se de hinder som gör det svårt för en verksamhet att utvecklas och växa:

– Förutsägbara villkor som underlättar och stödjer företagande är avgörande för vår långsiktiga konkurrenskraft i länet. Genom minskad regelbörda, sänkt skattetryck och tillgång till kompetent arbetskraft kan företag växa. Vi uppmanar alla kommuner, oavsett om man har en topp- eller bottenplacering, att använda sig av en bred palett av undersökningar för att få en bild om vad som är kommunens styrkor och svagheter, och självklart behövs kontinuerliga dialogmöten med lokala företagare, säger Eva Cooper, och tipsar om åtgärder som kan genomföras i kommunerna:

  • Vässa den kommunala servicen mot företagen. Ett positivt bemötande främjar entreprenörskap och bidrar till kommunens utveckling.
  • Konkurrensutsätt mer av den kommunala verksamheten. Höj direktupphandlingsgränsen, dela upp större upphandlingar och ta fram och implementera en långsiktig upphandlingsplan.
  • Inför efterhandsdebitering inom fler områden än livsmedelskontroll och utöka kommunala tjänstegarantier gentemot företag.
  • Förbättra dialogen med näringslivet gällande bygg- och infrastrukturplanering.
  • Integrera trygghetsfrågorna i näringslivsarbetet och stärk upp med kommunala ordningsvakter.
Etiketter: