Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Norton 360 Deluxe – många funktioner och hög säkerhet

Norton 360 Deluxe – många funktioner och hög säkerhet

Förra året fick vi stifta bekantskap med ett Norton som delats upp från Symantec och numera levereras av nya bolaget Norton Lifelock. Det kan ha blivit lite förvirrande för konsumenter, för under året har leverantören gjort sitt bästa att tvätta bort ”Lifelock”-namnet från produkten, och den heter nu bara ”Norton” i gränssnittet och all produktinformation på leverantörens sajt.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Backup, vpn, lösenordshantering, prestandaoptimering och givetvis ett bra virusskydd. Norton gör mycket rätt men det finns saker att förbättra. Framför allt ett ologiskt gränssnitt. Risk för falsklarm i virusdetekteringen kvarstår, det bidrar till att det bara blir nästan rekommendation.

Positivt

  • God säkerhet
  • Bra premiumfunktioner
  • Kompetent vpn

Negativt

  • Få extra funktioner
  • Risk för falsklarm
  • Förvirrande gränssnitt

Utöver det är det samma programpaket som erbjuds som förra förra året, och till samma pris. Det innebär att det på sätt och vis finns två premiumval, Norton 360 Deluxe och Norton 350 Premium med exakt samma funktioner. Skillnaden på dem är att Deluxe är för fem datorer, mobiler eller plattor, och Premium är för tio, och att du får mer volym i Nortons inbyggda säkerhetskopieringstjänst till ett molnlagringskonto. Med Premium 75 gigabyte istället för 50 gigabyte.

Norton har inte gjort några stora förändringar i gränssnittet sedan vårt förra test. Det är fortfarande lite virrigt, med två olika fönster med olika design: Mitt Norton där du kommer åt vissa funktioner, och Norton 360 där du kommer åt en del av dem samt några andra. Det är bara märkligt och något de gärna får slå ihop till ett och samma.

Det är i Norton 360-fönstret vi kommer åt grundläggande virusskyddet, som enligt AV-test levererar bästa möjliga detekteringsgrad. Prestandapåverkan är godkänt låg, med marginell nedsegning av webbsidor, och lite över snittet vid start av program. Men med en modern och snabb dator lär du inte märka av det. De två antivirusexperterna vi konsulterar är oense om Norton producerar många falsklarm. Enligt AV-test är det lite av den varan, men enligt AV Comparatives är Norton en av de största syndarna på den punkten. Så det kan vara något att ha i åtanke.  

Norton 360 Deluxe
Två gränssnitt i ett. Av någon anledning.

Få men bra funktioner

Du får ett funktionspaket som inkluderar en handfull mindre funktioner som kontroll av webbkameran, prestandaoptimeringsverktyg, väl fungerande e-postskydd och aktivt surfskydd som förhandsskannar länkar och ger säkerhetsverifierade sökresultat, om vi installerar Nortons webbläsartillägg. Det inkluderar även ett skydd för bankärenden, även om det är oklart specifikt vad det gör och ens om det är aktiverat när du går till en viss banksajt.

Du får inte samma jätteutbud av små extra funktioner som en del av konkurrenterna kan leverera. Istället är det ett fåtal separata premiumfunktioner som Norton lever på. Det inkluderar en kompetent lösenordshanterare, som autofyller formulär, spar och kan importera lösenord från webbläsare, kan snabbupplåsas med fingeravtryck via en mobil, och som ger bra förslag till åtgärd om du har osäkra lösenord.

Du får tillgång till funktionsrika och användarvänliga Secure VPN, som erbjuder anonymisering och ip-tunnel i över 2000 servrar i ett 30-tal länder. Prestanda är inte bländande till alla servrar, men bör räcka för problemfri surf och strömmande, om än med lite buffring. Du ska dock inte räkna med att ip-maskningen lurar alla mediatjänster, det är alltid ett lotteri.

Övervakning på flera sätt

Familjekontrollen ger detaljerad översikt och bevakning av klienter som har antingen Norton-programmet installerat eller Nortons familjekontroll-app om det är en Android- eller IOS-enhet. Du kan kontrollera surftid och få detaljerad koll på webbaktiviteter. På mobiler kan du också blockera användning av utvalda appar. Det webbaserade admin-gränssnittet är inte det mest lätta att få överblick över, men med tålamod finns det mycket att göra.

Norton 360 Deluxe dark web
Hål koll på läckta kontouppgifter med Dark Web-övervakning.

En ny funktion introducerades i höstas, Dark Web Monitoring. I den kan du registrera information som e-postadresser, telefonnummer, kreditkort, försäkringskonton, och gamer-taggar. Om Norton Lifelock hittar information som matchar dessa i nätets mörkare vår så får du en varning om det. Då kan du förhoppningsvis byta lösenord, spärra konton, och så vidare innan de kan missbrukas. Den sköter detektion bra, men sedan finns det till synes inget sätt att markera att en gammal dataläcka är åtgärdad.

Sedan har det också pratats mycket om Norton Crypto. En funktion som låter användaren generera kryptovaluta i datorn. Men den ser vi inte röken av här, och Norton Lifelock bekräftar att den inte är släppt i Sverige. Vi kan dock inte se vad fördelen med det är i ett säkerhetspaket. Det gör varken datorn säkrare eller friskare, och vill du gräva pengar finns det bra andra verktyg som gör det utan att blanda in Norton, som dessutom tar en rätt så hög andel av det du genererar.

Specifikationer

Produktnamn: Norton 360 Deluxe
Testat: Norton
Kontakt: Ja
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Lösenordshanterare, säkra sökningar, backup, systemoptimering, webbkamerakontroll, Dark Web-övervaknig, vpn
Övrigt: Windows 7 eller nyare, 1 GHz cpu, 2 GB ram
Systemkrav, Windows: Windows, Mac, Android, IOS
Multiplattform: 599 / 949 kr (1 år, 5 enheter)
Prisexempel första året/förlängning: 649 kr (1 år, 3 enheter)