Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Minidator från MSI – stabila prestanda i behändigt format

Minidator från MSI – stabila prestanda i behändigt format

Testad produkt: MSI Pro DP21
Pris: Kostar 5 990 kronor hos Komplett.se

MSI Pro DP21 är en kompakt skrivbordsdator som är uppenbart designad för kontoret på ett företag. Den har stram och enkel design, byggd på standardformat för moderkort och med en del funktioner som vi sällan ser på en konsumentdator, som serieportar baktill samt monteringssats för att hänga upp den på baksidan av vesa-kompatibla bildskärmar.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med ett pris långt under konkurrenterna men utan några påtagliga saker som saknas blir MSI:s minidator riktigt intressant. Det som kan göra att vi tvekar är enstaka perioder av högljudd kylning, och att vi behöver rensa bort lite onödig mjukvara. Det kan vi ha överseende med.

Positivt

  • Relativt kompakt format
  • Rätt anslutningar och uppkoppling
  • Bra pris

Negativt

  • Tålamodskrävande att underhålla
  • En del bloatware
PC för Alla rekommenderar

Samtidigt saknar den andra egenskaper som brukar höra företag till, som displayportutgång och Windows 10 Pro. Det är inte den mest kompakta dator vi testat, men tar inte upp allt för mycket plats, och är mindre än en traditionell så kallad Small Form Factor-pc.

Den mäter drygt 2 x 2 decimeter och är 5,5 centimeter tjock. Du kan ha den platt på ett bord eller ställa den på högkant med ett medföljande stöd. På högkant gäller det dock att du har rätt sida upp, annars blockeras viktiga kylningshål.

Datorn har många usb-portar för sin storlek, och gott om anslutningar både på fram- och baksidan. Framtill sitter fyra usb 2-portar av typ a, och på baksidan fyra usb 3-portar, fast nätverksuttag, de redan nämnda serieportarna och hdmi till skärmen. Du får också separata kontakter för både mikrofon och ljudutgång på både bak- och framsidan.

Problemfri uppkoppling

Att plugga in mus, tangentbord, externa diskar och andra tillbehör bör därför inte vara ett problem. Men om du vill köra allt trådlöst går det utmärkt, då datorn har wifi 6 och bluetooth-stöd. Vi får goda hastigheter och stabil mottagning över wifi, både när vi ansluter till wifi 5 och wifi 6.

MSI DP21
MSI Pro DP21 hör inte till de smidigaste datorerna att meka i. Men visst går det, med rätt verktyg.

Det går att öppna datorn med ett par små skruvar och innanför hittar vi ett moderkort med två minneskortplatser, varav en är upptagen, en pci express-plats med ssd och två lediga platser att montera in 2,5 tums hårddiskar eller en ssd i. Det kräver en finskruvmejsel och lite tålamod – den som är van vid att meka i en stor pc känner snabbt igen sig – men vi har sett klart smidigare lösningar för att komma in i mindre datorer än den här.

Med åtta gigabyte i datorn från början och en plats ledig är det dock lätt att själv dubblera minnet. Och upp till två diskar är också lätta att montera in. Vad det gör för luftflödet i datorn och dess kylning vet vi dock inte.

Modern, men inte snabbast i klassen

Pro DP21 är byggd på en desktop-processor, Intel Core i5 av 11:e generationen. Det ger gott om datorkraft till det mesta i arbete- och mediaväg. Grafikkretsen är dock klen. Här hade det varit trevligt med Intels Iris Xe-grafik istället för UHD Graphics 730, men det har Intel bara i sina mobila processorer. Vi får inte samma prestandalyft här för program som Photoshop och Premiere som i en del andra datorer.

Att spela spel är inte aktuellt, förutom enstaka enklare eller äldre titlar. Åtta gigabyte minne är i minsta laget, men priset på datorn är relativt lågt, så vill du uppgradera det så finns det utrymme. En godkänt men inte bländande snabb 256 gigabyte ssd är precis vad vi förväntar oss. Större hade varit ett plus i kanten, men då hade priset givetvis höjts.

Datorn är aldrig helt tyst, minst en fläkt snurrar konstant på lågvarv. Men vi får verkligen anstränga oss för att höra den. Och för det mesta behöver inte datorn mer kylning än så. Vid hård belastning av processorn kan den dock gå upp i varv och flåsa rejält, men aldrig under långa perioder, och alltid när det är uppenbart att det behövs.

Utöka kontroll vid behov

Fläktarnas beteende går att kontrollera i programmet MSI Center. Här finns en generell hårdvaruövervakning för att hålla koll på sådant som systemtemperatur och belastning. Sen finns ett gäng ”Feature Sets”, moduler du kan välja att installera. Två moduler är förinstallerade, en för systembackup och återställning och en för fläkt-och prestandakontroll.

MSI DP21 Pro
Fler usb och färre com-portar hade varit ett plus. Men det snålas inte på moderna anslutningar heller, så vi klagar inte.

Där kan du välja mellan tyst läge med dämpad fläktkylning, balanserat normalläge och prestandaläge som maximerar kylningen, om du till exempel skulle vilja överklocka processorn. De har bra effekt.
I tyst läge får vi visserligen fortfarande fläktar när processorn belastas, men de håller sig till ett dämpat sus. Men då givetvis med lägre prestanda som följd.

Andra moduler får du ladda hem och installera själv. Det är smart, det är ju inte säkert att du behöver alla. Här finns till exempel ett par funktioner för spel, ett par andra för de som jobbar i kreativa program, och färgprofilhanterare för den som har en bildskärm i proffsklass. Utöver det har datorn tyvärr också en del bloatware, men ingenting som du inte kan rensa ut med lite tålamod.

Specifikationer

Produktnamn: MSI Pro DP21 11M-003EU
Testad: Oktober 2021
Kontakt: MSI
Processor: Intel Core i5-11400, 2,6-4,4 GHz hexa core
Grafikkort: Intel UHD Graphics 730
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd
Anslutningar: 4st usb 3.2 gen 1 typ a, 4st usb 2.0, hdmi, gigabit ethernet, 2st seriell, audio ut, hörlur, 2st mikrofon
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Expansion: 1st so dimm, 2st 2,5″ sata
Operativsystem: Windows 10 Home, klar för Windows 11
Övrigt: Stöd för bord, fäste för skärmmontering
Ljudnivå: 29-40 dBa
Storlek: 20,2 x 5,5 x 20,7 cm
Rek. pris: Ingen uppgift
Pris: Kostar 5 990 kronor hos Komplett.se

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 7 312 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 336 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 341 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 327 poäng
Geekbench 5, grafik: 5 929 poäng
Disk, läsning: 2 480,65 MB/s
Disk, skrivning: 968,11 MB/s