Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Mini-pc: Vi testar 5 kompakta datorer för skrivbordet

Mini-pc: Vi testar 5 kompakta datorer för skrivbordet

För de flesta som letar efter en enkel stationär dator att ställa på skrivbordet brukar vi rekommendera en allt-i-ett-dator. Då får du både skärm och dator i ett och kan plugga in, slå på och vara igång lika snabbt som med en laptop. För den som vill ha kraftfull pc för gaming finns det inget som slår en riktig miditower- eller fulltower-låda, där du lätt kan stoppa in extra lagring, uppgradera processor och minne och framför allt trycka in ett kraftfullt grafikkort… om du kan få tag på ett.

Testade minidatorer

Men det är inte bra lösningar för alla. Många vill ha en diskret dator att kunna koppla till sin befintliga skärm, och vill dessutom ha att möjlighet att underhålla och uppgradera den efter hand vid behov. Det kan du inte med en allt-i-ett-dator och en stor stationär pc i fullformat är allt annat än diskret.

Därför testar vi här ett gäng stationära datorer i lite mindre format, från så kallade Small Form Factor-lådor (sff) som är populära på jobbkontor världen om, ner till extra små och kompakta minidatorer, som kompromissar bort en del funktionalitet och underhållsmöjlighet för att istället minimera måtten.
 

Många saker som skiljer åt

Det finns flera saker att bedöma här. Hur kompakt och diskret är en dator? Går det att gömma undan den bakom en skärm eller placera den på olika sätt? Extra liten storlek kan också ha sina nackdelar. Har datorn tillräckligt med externa anslutningar för att köra de skärmar och tillbehör du vill? Är de opraktiska att komma åt? Tar den upp mycket bordsyta? Behöver du wifi eller räcker det med fast nätverk?
 

Datorer
Foto: DellStor dator, liten dator, eller pyttedator? Här tittar vi på de två senare alternativen och struntar i det första.

Eftersom det är stationära datorer behandlar vi dem också som sådana. Det är plus om det finns möjlighet att öppna dem och göra enklare uppgraderingar, till exempel stoppa in en extra lagringsdisk eller mer ram-minne. Det här är inte en stationär standarddator där du byter ut allt, som moderkort och processor, eller som du stoppar in vanliga grafikkort i. Men här hittar vi olika möjligheter till datormekande, från ingen alls till nästan allt. Och med olika smarta och mindre smarta sätt att komma åt komponenterna inne i de trånga burkarna.

Med kompakta datorbyggen dyker också andra utmaningar upp. Det får inte plats några stora och lågvarviga fläktar, så att hålla datorn tyst kan bli en utmaning. En del mini-datorer har därför svalare laptop-processorer istället för desktop-processor. Det kan innebära en liten kompromiss med prestanda, men då det här ändå inte är datorer med topprestanda i fokus så hänger laptopteknik bra med. Faktiskt är det två mobila processorer som presterar bäst i testet.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp samtliga tillverkare med sff-datorer eller mindre med aktuella modeller tillgängliga för svenska konsumenter, och bad dem ställa upp med en modell för upp till cirka 10 000 kronor. Vi fick in datorer i tid från fyra av sex tillfrågade leverantörer, och kompletterade testet med en aktuell dator som vår systersajt Macworld.se tidigare testat: Mac Mini från Apple. Dells mest lämpliga dator för 10 000 kronor fanns inte tillgänglig att låna in, därför valde vi här en dyrare modell med kraftfullare processor.

Datorerna testades som levererade, fabriksnya eller med systemåterställt och uppdaterat operativsystem. Dock ej uppgraderade till Windows 11. Prestanda mättes med Geekbench 5 för allround-användning och grafik, Cinebench R23 för uthållighet och stabilitet, samt Crystal Diskmark för lagringsprestanda. I Mac Mini mättes lagring med Blackmagic.


Tänk på mer än datorn

Det är mycket som ska tänkas på om du ska få till en bra datorplats där hemma, vare sig det är ett hemmakontor, en enkel surfstation, spelhörnan eller en Netflix-maskin. Med en stationär dator har du friheten att pussla ihop det hela precis som du vill. Utöver en bra dator som passar dina behov behöver du en hel del andra saker, för att få samma funktion som du har i en bärbar pc:
 

Bildskärm

Att välja rätt skärm kan vara avgörande. Det är den du kommer att stirra på under hela din tid framför datorn, så snåla inte på storlek och kvalitet. Varenda dator kan idag utan problem driva en 1440p- eller 4k-skärm (om du inte spelar tunga spel) så har du budget och utrymme för det så satsa gärna på en sådan istället för en mindre 1080p-skärm. Var också noga med att skärmen har rätta anslutningen för dig. En del datorer har bara displayport och andra bara hdmi-utgång. Formatet kan också avgöra. Vill du ha extra bred bild, eller kanske en skärm som går att höja och sänka av ergonomiska skäl?

Här kan det också vara bra att läsa recensioner eller kolla specifikationer så att du får rätta färgkvaliteterna. En skärm med srgb-klass, eller ännu hellre som kommer nära p3 eller AdobeRGB-standard, ger extra lyster och intensitet som kommer väl till pass om du vill titta på film eller jobba med foton. P3 och AdobeRGB är mest för skärmar i riktig proffsklass och då får du betala extra mycket för det.

Slutligen bör du hålla utkik efter funktioner som blåljusfilter, Eye Care-funktion eller Eye Strain-filter, eller läsläge. Det kan heta olika men innebär samma sak, filter och inställningar som skyddar dina ögon mot skadligt blåljus om du sitter långa perioder framför skärmen. I alla fall om du vet med dig att långa datorsessioner ger dig huvudvärk eller sömnstörningar. Då kan blåljuset vara en bidragande faktor.
 

Skärm

 

Högtalare

Till skillnad från en laptop eller en allt-i-ett kommer en stationär dator utan en del funktioner som du kan behöva. Till exempel högtalare. Få datorer har det inbyggt, och då får du varken toppkvalitet eller stereo. Det enklaste sättet att få ljud är om din skärm har det inbyggt, då skickas ljud via bildkabeln. Men det är ovanligt, och i de skärmar med högtalare inbyggda är det få som låter särskilt bra.

Satsa därför på usb-högtalare eller externt usb-ljudkort som du kan koppla valfri högtalare eller hörlur till. Det finns tillräckligt bra sådana för bara ett par hundralappar, och sedan i stigande skala för mer ljud, mikrofoningångar, och extra hifi-kvalitet.
 

Mus och tangentbord

Verktygen du kommunicerar med din dator med ska inte glömmas bort. Ibland medföljer mus och tangentbord med datorn du köper, men för det mesta inte, och kvaliteten i de som tillverkarna skickar med är inte alltid den bästa. Här kan du lätt investera i högre komfort, bättre ergonomi eller extra funktioner.

Här finns ett stort utbud av datormöss och tangentbord, anslutna med usb, trådlöst till usb-mottagare eller via bluetooth. Bluetooth-enheter kommer för det mesta med en usb-mottagare om du skulle sakna det i din dator, men väljer du trådlöst så kan det vara värt att dubbelkolla. En separat bluetooth-adapter är också en billig investering.
 

Tangentbord

Söker du efter mus och tangentbord i datorbutiker och på prissajter som Prisjakt är nio av tio du hittar inriktade på gaming, med avancerad brytarteknik, snabb avläsning och extra, programmerbara knappar. Det är kanske inget du behöver om du inte är inbiten gamer, så det kan bli en utmaning att sålla ut precis rätt typ av produkter som passar just dig. Till exempel ergonomisk datormus som minskar risken för musarm.
 

Webbkamera

Tänk på att webbkamera och mikrofon, saker som sitter inbyggda i en laptop, också behöver införskaffas separat. Det gör å andra sidan att du lätt kan få högre kvalitet på dessa med en bra usb-webbkamera och ett headset eller bordmikrofon, än vad du får i de flesta bärbara datorer. En liten investering, och en eller två extra upptagna usb-portar, kan göra dina videosamtal och möten mycket proffsigare.

Vi har även testat många bra webbkameralaternativ.


Apple Mac Mini: Ett markant prestandalyft

Skiftet till Apple M1-processorn är inte lika solklart i Mac Mini som i de nya Macbookarna. Men det är ett större lyft från äldre hårdvara.

Apple Mac Mini

Betyg 4 av 5

Omdöme

Prestandan är höjd, men det vore väl skam annars för en ny dator, då föregångaren har hårdvara från 2018. Men Mac Mini lockar av andra orsaker. Den har pressat pris, underbart tyst drift, och lyftet i grafikväg och minneshantering är något alldeles extra. Men till skillnad från nya Macbooks får du mindre glädje av strömsnålheten. Ett par nedbantningar i funktion och enstaka kompatibilitetsmissar kan vara en orsak att vänta med ett byte. För den som inte gör något alltför avancerat med sin Mac är det dock ett klart lockande köp.

Positivt

 • Markant prestandalyft, speciellt för grafik.
 • Utmärkt tyst kylning
 • Samma snygga, diskreta design.
 • Avhyvlat pris.

Negativt

 • Kompatibiliteten inte hundraprocentig.
 • Bara två thunderboltportar.
 • Inte längre stöd för extern gpu.

Testad: November 2020
Processor: Apple M1, 4 st Firestorm 3,2 GHz, 4st Icestorm 2,06 GHz
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB ssd
Storlek: 19,7 x 19,7 x 3,6 cm
Pris: Från 8 495 kr

 Läs hela testet av Mac Mini 


Asus MiniPC PN51: Pytte-pc med rätta kraften

Det här kan vara den minsta men fortfarande kraftfulla dator du kan köpa just nu.

Asus MiniPC PN51

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Denna pytte-pc ger oss med sin Ryzen 7-processor mer prestanda per kubikcentimeter än någon annan dator just nu, och kan också uppgraderas överraskande smidigt på ett par punkter. Den har alla anslutningar du kan tänkas behöva och få påtagliga nackdelar.

Positivt

 • Extra kompakt design
 • Solida prestanda
 • Godkänt med portar trots små mått

Negativt

 • Surriga fläktar
 • Begränsade uppgraderingar

Processor: AMD Ryzen 7 5700U, 1,8 GHZ octa core
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för mikro sd
Storlek: 11,5 x 11,5 x 5 cm
Aktuellt pris: 8 490 kr

 Läs hela testet av Asus MiniPC PN51 


Dell Optiplex 5090 SFF: Kraftfull och praktisk men skränig och dyr

Dells proffsiga dator har stora mått för sin kompakta formfaktor, men rymmer en ovanligt lättillgänglig insida. Flåsande fläktar och högt pris ligger den dock i fatet.

Dell Optiplex 5090 SFF

Betyg 3 av 5

Omdöme

Den testade modellen av Dells lilla skrivbordsdatorer skjuter iväg rejält i pris utan att vi får lika stor fördel i prestanda. Chassit är det smartaste vi sett i storleksklassen för uppgraderingar och underhåll, men när hårdvaran underpresterar och kylningen är irriterande aggressiv blir det inte värt den höga prislappen.

Positivt

 • Underhållsvänlig låda
 • Extra många anslutningar
 • Höga prestanda

Negativt

 • Relativt stor
 • Högljudd kylning
 • Dyr för vad du får

Testad: Oktober 2021
Processor: Intel Core i7-11700, 2,5 GHz octa core
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd-kort
Storlek: 29 x 31,1 x 9,3 cm
Aktuellt pris: 12 299 kr

 Läs hela testet av Dell Optiplex 5090 


HP Prodesk 400 G7: Halvkompakt men diskret skrivbords-pc

HP:s stationära pc för skrivbordet har en bra balans mellan kompakt format och funktionsrikedom. Den klarar inte allt men är lätt att anpassa och utöka till dina behov.

HP Prodesk 400 G7

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Trots äldre hårdvara och design som är mer inriktad på att se diskret ut än att ta upp så lite plats som möjligt så gillar vi HP Prodesk 400 G7. Med nyare processor och en växel till i prestanda hade den varit ett mer självklart val.

Positivt

 • Tilltalande design
 • Gott om anslutningar
 • Rymligt för uppgraderingar

Negativt

 • Något stor
 • Ingen wifi
 • Konstant om än dämpad kylnming

Testad: Oktober 2021
Processor: Intel Core i5-10500, 3,1 GHz hexa core
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, dvd-brännare
Storlek: 27 x 31,7 x 9,5 cm
Aktuellt pris: 8 490 kr
HP Prodesk 400 G7

 Läs hela testet av HP Prodesk 400 G7 


MSI Pro DP21: Extra prisvärd minidator

Här får du stabila prestanda och rätta anslutningarna i en behändig liten dator. Och det till ett pris som får alternativen av se onödigt dyra ut.

MSI Pro DP21

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med ett pris långt under konkurrenterna men utan några påtagliga saker som saknas blir MSI:s minidator riktigt intressant. Det som kan göra att vi tvekar är enstaka perioder av högljudd kylning, och att vi behöver rensa bort lite onödig mjukvara. Det kan vi ha överseende med.

Positivt

 • Relativt kompakt format
 • Rätt anslutningar och uppkoppling
 • Bra pris

Negativt

 • Tålamodskrävande att underhålla.
 • En del bloatware

Testad: Oktober 2021
Processor: Intel Core i5-11400, 2,6-4,4 GHz hexa core
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd
Storlek: 20,2 x 5,5 x 20,7 cm
Aktuellt pris: 5 990 kr
MSI Pro DP21

 Läs hela testet av MSI Pro DP21