Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Microsoft släpper officiell skivavbild av Windows 11

Microsoft släpper officiell skivavbild av Windows 11

Uppdatering (2021-08-20):

Windows 11 nu som iso-fil

Tidigare har du kunnat installera betaversionen av Windows 11 som en uppdatering från Windows 10 efter att ha gått med i och aktiverat Windows Insider-programmet.

Nu har Microsoft släppt det senaste bygget av Windows 11-betan, Insider Preview Build 22000.160, som iso-filer, rapporterar MS Poweruser.

Missa inte: Vi har testkört nya Windows 11

Med en iso-fil kan du göra en ny fräsch installation av Windows 11 utan att gå via Windows 10, vilket gör det enklare att testa betaversionen på en separat hårddisk eller partition och behålla din vanliga Windows 10-installation.

Microsoft har även lagt till en ny funktion i installationsprogrammet så att du kan ge datorn ett namn redan under installationen, istället för ett slumpmässigt namn som det blev tidigare.


När släpps Windows 11?

Något exakt lanseringsdatum för Windows 11 har Microsoft ännu inte gått ut med, mer än ”senare i år” men för den som är beredd att läsa mellan raderna och spekulera lite grann finns det många tecken som tydligt pekar mot en lansering i oktober.

Flera gånger under uppvisningen av Windows 11 nämndes oktober månad, och på flera ställen i de bilder som visar Windows 11 syns just 20 oktober, exempelvis i bilder som visar Aktivitetsfältet. Vissa bilder visar istället sjätte oktober.

Källor till The Verge har också hävdat att Microsoft siktar på en Windows 11-lansering i oktober, tillsammans med nya datorer från andra hårdvarutillverkare som kommer förinstallerade med Windows 11. Möjligen kan vi också få se ny Surface-hårdvara i oktober.

Alltså: Microsoft har inte bekräftat något lanseringsdatum, men en kvalificerad gissning är att vi får se de första datorerna med Windows 11 i oktober, kanske till och med 20 oktober.

Läs mer! Ny dator snabbaste vägen till Windows 11


Precis som ryktena skvallrat om i förväg har Microsoft nu avtäckt sitt nya operativsystem Windows 11. Ett väsentligt omgjort gränssnitt – såväl grafiskt som funktionellt – är en av de stora nyheterna. Men det finns också flera mindre nyheter som tillsammans ska göra Windowsanvändandet trevligare framöver.

En stor läcka avslöjade redan för en vecka sedan det nya utseende som står att vänta i Windows 11. Här hittar vi bland annat ett centrerat aktivitetsfält, men också en förenklad Start-meny som inte känns alls lika plottrig som tidigare.

Windows 11
Widgetar, till vänster, utgör ditt personliga informations- och arbetsflöde.

En annan nyhet är den redan omskrivna widget-lådan – en stor, utfällbar yta där ett ”personligt” flöde med information tar plats. Bland widgetarna hittar vi exempelvis väder, foton, att göra-listor och andra funktioner som kan vara värd att kunna få upp snabbt. 

Windows 11
Snap Groups-layouterna syns i övre högra hörnet.

För den som pysslar med många olika saker samtidigt kommer nu Snap Groups. Vad funktionen kommer att heta på svenska vet vi inte ännu, men den går ut på att skapa olika layouter med dina aktiva appar och fönster så att allt ska gå att se på en och samma gång. Det känns som en väldigt arbetsfokuserad nyhet och kanske inte främst är till för den som nöjessurfar och använder datorn i sin egen takt. Microsoft exemplifierar med olika dokument- och Excelfönster, så klart.

Skype får troligtvis nu sin sista spik i den redan superstängda kistan. Microsoft bekräftar nämligen att man integrerar Teams direkt i Windows 11. Konferens- och chattprogrammet får en egen ikon nere i aktivitetsfältet för att du som inloggad snabbt ska komma igång med samtal. 

Windows 11
Android-appar, snart på din Windows-pc.

Något överraskande fick vi också beskedet att Microsoft tar Androidappar till sitt nya operativsystem. De ska rentav stöttas fullt ut och när de installerats återfinnas i Windows 11:s startmeny. Apparna hittas förstås i Microsoft Store och hämtas via en inbyggd lösning med Amazons appbutik.

Windows 11
Nya Microsoft Store.

På tal om Microsoft Store; äntligen har Windows-appbutiken fått en rejäl rundsmörjning! Med ett nytt utseende som passar bättre in i Windows 11-formspråket och smidigare animationer ska Store bli mycket trevligare att använda. Microsoft sträckte ut en rejäl hand till utvecklarna när man berättade att de får behålla alla intäkter själva – gentemot Apple som exempelvis tar 30 procents provision av stora utvecklare. Detta om de använder sitt eget betalsystem – vill de använda Microsofts blir provisionen i stället 12 procent.

Windows 11
Windows 11 cementerar Microsofts stora spelsatsning.

För datorspelare blev det också ett par nyheter. Bland annat ett automatiskt HDR-läge som ska få tusentals pc-spel att se mycket bättre ut. Microsofts stora satsning på spelprenumerationer, Game Pass, byggs också in rätt i Windows 11 och får sin egen plats i Xbox-appen.

Windows 11 släpps som en kostnadsfri uppdatering i slutet av året. Utrullningen sker av allt att döma stegvis och väntas pågå även under 2022. Microsoft släpper redan nästa vecka en förhandsversion av Windows 11 till medlemmar i Windows Insider-programmet.

Systemkrav för Windows 11

Microsoft har också publicerat systemkraven som en dator behöver uppnå för att kunna köra Windows 11. Kraven är bara något högre än de för Windows 10.

Processor: 1 gigahertz (GHz) eller snabbare med två eller fler kärnor på en kompatibel 64-bit processor eller system på chipp (SoC).

RAM: 4 gigabyte.

Lagring: 64 gigabyte eller mer.

TMP: Trusted Plattform Module (TPM) version 2.0.

Grafikkort: Kompatibelt med Directx 12 eller senare med WDDM 2.0-drivrutin.

Skärm: Högupplöst 720p-skärm större än 9-tum på diagonalen och med 8 bits per färgkanal.

Internetuppkoppling och Microsoft-konto: Windows 11 Home Edition kräver internetuppkoppling och ett Microsoft-konto för den inledande installationen. Internetuppkoppling krävs för uppdateringar och för att ladda ner och ta del av vissa funktioner. Ett Microsoft-konto krävs för vissa funktioner.