Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Meta: Så hotas Facebook och Instagram av EU:s dataregler

Meta: Så hotas Facebook och Instagram av EU:s dataregler

Hanteringen av personlig data är en av de hetaste debattfrågorna på nätet. Speciellt sedan EU:s GDPR-regelverk kom på plats 2018, då i stort sett alla företag och organisationer fick se över sin datahantering. Inte minst amerikanska Facebook (nu Meta), som fått stora problem sedan Privacy Shield-regelverket för två år sedan förklarats GDPR-inkompatibelt och ogiltigt.

Läs också: Facebook tappar användare för första gången

Nya villkor för att säkert kunna bolla användardata över Atlanten är nödvändigt för att företag med USA-baserade servrar ska kunna bedriva sin verksamhet. Meta, som ju driver både Facebook och Instagram, skriver i sin senaste kvartalsrapport att tjänsterna befinner sig i farozonen om inte ett nytt regelverk kommer på plats. Det skriver Londonbaserade City AM.

Så gör du slut med Google och de andra integritetskränkarna

Meta talar inte om en nedstängning i EU-länder i direkta ordalag, men nämner att man, utan ett nytt EU-godkänt regelverk, ”troligtvis inte skulle kunna fortsätta erbjuda några av våra viktigaste produkter”. Meta nämner också att flera klausuler som i dagsläget villkorar dataöverföringen granskas hårt av EU och talar om den möjliga utgången i pessimistiska ordalag. 

Missa inte: Oj, nu blev det svettigt för alla företag som spårar dig online

Hur framtiden blir för Facebook och Instagram i Europa är fortfarande under utredning av dataskyddsmyndigheten i Irland, IDPC, som väntas komma med en slutplädering senare i år.

Oavsett hur det går med de granskade klausulerna arbetas det också på ett nytt regelverk för dataöverföring mellan EU och USA, men exakt när ett sådant kan finnas på plats är det ingen som vet. Ett förslag ska dock presenteras senare i februari.

Google är en annan amerikansk it-jätte som börjat stampa allt otåligare i väntan på besked. ”Det är dags för ett nytt regelverk för dataöverföring” argumenterade företaget i ett blogginlägg så sent som för några veckor sedan.