2021-10-14: Artikeln uppdaterad med test av Asus Proart Studiobook och Razer Blade 15 Advanced.
Fler bärbara datorer
Det finns två huvudtyper av riktigt kraftfulla laptops. Dels har vi gaming-datorerna, med tunga prestanda, speciellt när det gäller grafikkort, och hårdvara, funktioner och mjukvara anpassade för just spel. De har definitivt prestandan som behövs även för andra tunga arbetsuppgifter, men kan komma till korta på vissa punkter, framförallt med bildskärmar som är alltför specialiserade för just spel.
Testade laptops
Ska du ha din dator till annat, som att redigera högupplöst video eller foton med proffsiga ambitioner, jobba med 3d-modellering, grafisk design, digital musikproduktion eller utveckling och kompilering av egna program? I så fall behöver du fortfarande prestandan, men i en annan typ av dator. Här har vi testat några av de vassaste bärbara datorerna just nu som riktar sig till den typen av användning.
Det här är arbetsverktyg, där stabilitet och pålitlighet är lika viktiga som toppade prestanda. Och där det är en annan typ av prestanda som räknas. Hög prestanda är givetvis alltid hög prestanda. Men den kan vara hög på olika sätt. En processor kan vara extra bra på att maximera hastigheten på en kärna under korta perioder, eller också kan den vara extra bra på att hålla jämn och hög nivå under långa perioder utan att bli överhettad och tappa kraft.
5 saker att tänka på när du köper laptop
Mer än bara topphastighet
Vi ställer här också andra krav på ergonomi, komfort, smarta verktyg för att förbättra arbetsflödet, och framförallt datorernas bildskärmar. En dator du skapar media på behöver ge dig mesta möjliga i arbetsyta och detaljåtergivning, medan snabbheten du är ute efter i en spelskärm inte är lika viktig.
Det ställer också extra krav på färgomfång, färgkorrekthet och möjligheten för dig som användare att kunna kontrollera dessa.
En trend är att oled-skärmar nu på allvar börjar etablera sig som ett naturligt val i denna elitserie av laptops. Ett fåtal har haft det i ett par års tid, men nu är det en majoritet av datorerna i toppskiktet som antingen enbart kommer med oled, eller går att få med det som ett av flera alternativ.
Det ställer nya krav på datorerna, som behöver smartare rutiner för att bland annat hushålla med energi. På små ytor är oled för det mesta mer strömsnålt, men i en laptop är det inte helt självklart. Det beror på vad du visar på skärmen.
Enkelspårigt komponentval
En intressant observation är att det i denna kategori av mer produktivitetsinriktade laptops nästan bara finns Intel-baserade datorer. Det är lite märkligt tycker vi, då AMD:s två senaste generationer av Ryzen borde passa perfekt, med råstyrka som räcker och blir över. De är mycket mer vanliga i gaming-laptops som ligger på samma prestandanivå.
Likaså är det Nvidia som är huvudvalet för datorernas grafikkort. Det kan ses som märkligt att det är Nvidias Geforce RTX-grafik i majoriteten av dessa datorer, men faktum är att dedicerade grafikkort för proffsen verkar vara på uttåg.
Med anpassning av drivrutinerna istället för hårdvaran får de nya korten egenskaper som inte ligger långt ifrån de tidigare dedicerade proffskorten.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi bjöd in samtliga leverantörer med svensk distribution och datorer i den aktuella prestanda- och prisklassen, och bad dem ställa upp med en aktuell modell. Acer valde att avstå på grund av ett pågående generationsskifte i utbudet, och två tillfrågande leverantörer kunde inte få fram rätt modeller i tid till testet. Testet kompletterades sedan med ett nytest av en privatägd Apple Macbook Pro.
Datorerna testades en och en, fabriksnya eller fabriksåterställda. Prestandamätning skedde med Cinebench R25, Geekbench 5 och Crystal Diskmark. För Macbook Pro användes Blackmagic för mätning av lagringshastighet. Batteritid mättes under flerkärnigt stresstest av cpu med 100 procent skärmljusstyrka, samt påslagen men passiv med cirka 10 procent skärmljusstyrka.
Datorernas prestanda och kvalitet bedömdes sedan manuellt under minst två dygns aktiv användning av program som Adobe Premiere Pro, Photoshop, Unity och Autodesk Maya.
Apple Macbook Pro 16 tum: Dags att vänta in en uppgradering
Intel-baserade Macbook Pro sjunger på sista versen.

Betyg 3 av 5
Omdöme
Macbook är nästan alltid synonymt med kvalitet, och även denna dator har många goda egenskaper. Framförallt hög komfort, bra ljud och bild och en generöst stor ssd. Men åldern har tagit ut sin rätt. När hårdvaran ligger två generationer efter de bästa konkurrenterna är det dags att avvakta och vänta in en ny modell.
Positivt
- Högklassig skärm och rent ljud.
- Stor snabb ssd.
- Välbyggd och bekväm.
Negativt
- Börjar halka efter i prestanda.
- Osäker framtid för Mac med Intel.
- Ingen sd-kortläsare.
- Ingen wifi 6.
Testad: Augusti 2020, uppdaterad juli 2021
Processor: Intel Core i9-9880H, 2,3 GHz octa core
Grafik: Radeon Pro 5500M, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Pris: 28 990 kronor på Netonnet.
Läs hela testet av Macbook Pro här
Asus Proart Studiobook 16 Oled: Påkostad proffs-laptop
4k-oledskärm i toppklass och prestanda som kan mäta sig med de bästa.

Betyg 4 av 5
Omdöme
Proart Studiobook 16 Oled har onekligen prestanda, kapacitet och skärm i absoluta toppklass, och det i ett välbyggt och snyggt paket med bra ergonomi och ett par smarta tillägg som kan ge fördel för arbetsflödet. Vi hade bara hoppats att Asus byggt ut kompatibiliteten för det lite till. Det kan också vara värt att ha is i magen och vänta in den kommande lite billigare modellen.
Positivt
- Mycket höga prestanda
- Extra gott om minne och lagring
- Lysande bildskärm
- Lovande extra kontroll
Negativt
- Ingen vidare batteritid
- Obekväm att bära
- Fler funktioner för ratten, tack
- Högt pris
Testad: September 2021
Tillverkare: Asus
Processor: AMD Ryzen 9 5900HX, 3,1 GHZ octa core
Grafik: Nvidia Geforce RTX 3070 Max Q, 8 GB
Minne: 64 GB ddr4
Pris: Kostar 40 990 kronor hos Inet. Börjar säljas den 21 oktober
Läs hela vårt test av Asus Proart Studiobook
Asus Zenbook Pro Duo 15 Oled: Unika dubbelskärmsdatorn i extra påkostad modell
Tunga specifikationer, unik skärmlösning och ett svindlande pris.

Betyg 4 av 5
Omdöme
Det är fortfarande en av de coolaste datorerna någonsin, och för den som jobbar i rätt program kan en bonusskärm absolut vara ett lysande tillskott. Men dess biffiga mått och vikt, och dess okonventionella mus och tangentbord orsakar också en del frustration. Tänk efter en extra gång innan du slår till.
Positivt
- Unik lösning för extra arbetsyta.
- Snabb processor och kraftfull grafik.
- Snygg, skarp oled-skärm.
- Bra ljud.
Negativt
- Stor och tung.
- Opraktisk som vardags-laptop.
- Kan bli högljudd.
- Priset.
Testad: Juni 2021
Processor: Intel Core i9-10980HK, 2,4 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 3070, 8 GB
Minne: 32 GB ddr4
Pris: 39 990 kronor på Inet.
Läs hela testet av Asus Zenbook Pro Duo 15 Oled här
Dell XPS 15 9510: Mest mångsidiga prestanda-laptopen
Dell tar en bekant laptop i toppkvalitet och gör tre viktiga uppgraderingar. Det för XPS 15 upp i absoluta toppskiktet bland laptops just nu.

Betyg 5 av 5
Omdöme
Dell lyckas kombinera bra prestanda med en överraskande mångsidighet. Med skärm i toppklass, hög kvalitet på musstyrning och pekskärm och bra batteritid får du rätta verktygen för produktivt jobb, både på skrivbordet och på språng. Det finns konkurrenter med tyngre prestanda, och ett par detaljer håller den från att vara helt felfri. Men det är inte långt ifrån.
Positivt
- Höga prestanda.
- Snygg, kompakt och portabel.
- Lysande bildskärm och bra ljud.
- Överraskande bra batteritid.
Negativt
- Inte mest kraftfulla grafiken.
- Få externa anslutningar.
- Undermålig webbkamera.
Testad: Juli 2021
Processor: Intel Core i7-11800H, 2,8 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 3050 ti, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Pris: 24 490 kronor på Dell
Läs hela testet av Dell XPS 15 9510 här
Gigabyte Aero 15 Oled XD: Mycket dator för pengarna
Nya modellen av Gigabytes kraftfulla laptop toppar prestandan och har ny, snygg oled-skärm.

Betyg 4 av 5
Omdöme
Från att ha varit lovande, men instabil och ojämn i kvalitet har Gigabyte Aero 15 med denna modell blivit mer än bara lovande. Men fortfarande lite ojämn i kvalitet. Mäktiga prestanda och lysande skärm är dess starkaste sidor. Men kylningen och en del mindre imponerande detaljer, till exempel webbkameran, drar ner omdömet.
Positivt
- Mycket höga prestanda.
- Extra snabb ssd.
- Lätt att anpassa och göra inställningar.
- Nya läckra oled-skärmen.
Negativt
- Kantig och obekväm design.
- Högljudd kylning.
- Dumt placerad och dålig webbkamera.
Testad: Juli 2021
Processor: Intel Core i7-11800H, 2,8 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 3070, 8 GB
Minne: 32 GB ddr4
Pris: 25 199 kronor på Proshop
Läs hela testet av Gigabyte Aero 15 Oled XD här
HP Zbook Create G7: Enkel proffslaptop med extra trygghet
Zbook levererar hög komfort och trygghet. Men med ett namn som Create hade vi väntat oss mer skaparglädje.

Betyg 3 av 5
Omdöme
Här är en välbyggd och snygg laptop som inte riktigt kan vara med och konkurrera som prestandamonster, men som i gengäld gör ett par saker som inte andra tungviktare klarar av, dela hålla sig lugn i kylningen, dels ge dig lång batteritid. Med sin trots det höga prislapp får den dock svårt att konkurrera på allvar.
Positivt
- Utmärkt ergonomi för långa arbetspass.
- Överraskande bra batteritid.
- Utmärkt ljud.
- Extra garanti.
Negativt
- Ligger efter i prestanda.
- Begränsande bildskärm.
- Dyr för vad man får.
Testad: Juni 2021
Processor: Intel Core i7-10750H, 2,6 GHz hexa core
Grafik: GeForce RTX 2070, 8 GB
Minne: 32 GB ddr4
Pris: 33 499 kronor hos Proshop
Läs hela testet av HP Zbook Create G7
Lenovo Legion 5 Pro: Mångsidighet och prestanda till bra pris
Solida spelprestanda och egenskaper som även gör datorn utmärkt för kreativt skapande.

Betyg 4 av 5
Omdöme
Lenovo lyckas ovanligt bra med att kombinera bra gaming-egenskaper med skärm och rätta funktionerna för en ambitiös hobby-filmare och även en del andra typer av kreativt jobb. Det är inte en fullfjädrad proffsdator, men räcker långt med smarta funktioner och smidig hantering.
Positivt
- Höga prestanda
- Snygg och mångsidig bildskärm
- Gott om externa anslutningar
- Smarta funktioner för lätt hantering
Negativt
- Något kantig och tung
- Bitvis högljudd kylning
- Kort batteritid
Testad: September 2021
Tillverkare: Lenovo
Processor: AMD Ryzen 7 5800H, 3,2 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 3070, 8 GB
Minne: 16 GB ddr4
Aktuellt pris: 19 990 kronor hos Elgiganten
Läs hela testet av Lenovo Legion 5 Pro
MSI Creator Z16: En lysande överraskning
Med lyxigt bygge, ljud- och bildkvalitet i världsklass och flera smarta detaljer höjer sig MSI:s prestandalaptop över mängden.

Betyg 5 av 5
Omdöme
MSI har tagit stora steg framåt och visar här att de kan mäta sig med de bästa datortillverkarna inte bara när det gäller speldatorer utan också för kreatörer. Creator Z16 gör väldigt mycket rätt och väldigt lite fel, och är en utmärkt laptop för den som vill satsa extra på prestanda och kvalitet.
Positivt
- Välbyggd, slimmad och lyxig.
- Höga prestanda.
- Bra skärm och fantastiskt ljud
- Bra appar för underhåll och finjustering.
Negativt
- Webbkamera och mikrofon inte i klass med resten.
- Bitvis högljudd kylning.
Testad: Juli 2021
Processor: Intel Core i9-11900H, 2,5 GHz octa core
Grafik: Geforce RTX 3060, 6 GB
Minne: 32 GB ddr4
Pris: 30 999 kr på Komplett.
Läs hela testet av MSI Creator Z16
Razer Blade 15 Advanced: 15-tummare med oled och maxad grafik
Ett snyggt kvalitetsbygge i minsta detalj.

Betyg 4 av 5
Omdöme
Med bästa möjliga komponenter, elegant design och byggkvalitet i toppklass hade denna dator alla förutsättningar att vara en fullträff. Men den lyckas inte riktigt motsvara de förväntningarna, utan är bara bra där den kunde vara fantastisk. Det som saknas är bättre verktyg för egen kontroll av skärm och prestanda, samt att processorn levererat hundra procent av vad den borde kunna. Nu är den fortfarande tveklöst snabb, men inte riktigt i tätposition.
Positivt
- Kraftfull, speciellt grafiken
- Extra snabb ssd
- Snygg oled-skärm
- Utmärkt tangentbord och musplatta
Negativt
- Underpresterar något för en Core i9
- Begränsad skärmkontroll
- Bitvis högljudd kylning
- Relativt dyr
Testad: September 2021
Tillverkare: Razer
Processor: Intel Core i9-11900H, 2,5 GHZ octa core
Grafik: Nvidia Geforce RTX 3080, 16 GB
Minne: 32 GB ddr4
Aktuellt pris: 39 990 kronor på Inet