Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Mattias Bergqvist om pandemiåret i byggbranschen: “Galet”

Mattias Bergqvist om pandemiåret i byggbranschen: “Galet”

Småföretagskonjukturen i Örebro län nu är lika låg som den var vid finanskrisen 2008/2009. Men för entreprenören Mattias Bergqvist ser sagan annorlunda ut – hans företag blev stärkt av pandemin.

Mattias Bergqvist äger och driver Bergqvist Järn & Bygg i Askersund.

Företagarnas årliga rapport Småföretagsbarometern visade att småföretagskonjukturen i Örebro län nu är lägre än på många år, vilket är en direkt konsekvens av coronapandemin. Mattias Bergqvist som äger och driver Bergqvist Järn & Bygg AB i Askersund berättar att pandemiåret inte passerat företaget obemärkt förbi.

Mattias Bergqvist var likt många andra småföretagare nervös och orolig för hur pandemin skulle komma att påverka företagets framtid. Men med facit i hand så erkänner Mattias att han känner ett stort lugn då byggbranschen fått ett stadigt uppsving det senaste året. 

– Vår bransch är en av de som gått i motsatt riktning och fått en positiv utveckling till följderna av covid-19, säger företagaren och fortsätter:

– Inställda resor och mer tid i hemmet har lett till att allt fler investerar i sina bostäder eller bygger nytt. 

Blomstrande bransch

Trots att fler går ur arbete än in i arbete i Örebro län så är ett av de största tillväxthindren bland företagare kompetensbrist. Men även här har Bergqvist haft turen på sin sida när han eftersökt personal: 

– Vi har haft en bra utveckling och varit i behov av att anställa. Personal har vi lyckats rekrytera via annonsering på sociala medier och trycket har då varit stort med många sökande kandidater, avslöjar Mattias. 

Småföretagsbarometern skvallrade även om att det finns en stor optimism bland småföretagare som tror på en stark återstart de kommande 12 månaderna. Mattias Bergqvist är, inte helt chockerande, en av de som ser positivt på framtiden. 

– Det ser ljust ut på marknaden och företagsklimatet känns bra. Vi har spänt bågen ganska rejält inför kommande år och vi har lagt en relativt aggressiv plan inför en tillväxt som vi tror på, säger han.

Liten aktör på en stor marknad

Byggvaruhandlaren berättar att organisationen, som består av 19 anställda, just nu jobbar på att implementera företagsplanen och arbetet med att förbättra organisationen:

– Vi ser oss fortfarande som en relativt liten aktör som agerar på en stor marknad. Vi har bra möjligheter framåt och har ett riktigt bra go, säger Mattias Bergqvist och hyllar sina anställda:

– Mina kollegor gör ett fantastisk bra jobb, säger han avslutningsvis.