Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Marie Axtelius om elkrisen i Halland: ”Förtvivlat läge”

Marie Axtelius om elkrisen i Halland: ”Förtvivlat läge”

Företagarna i Halland har gjort en undersökning bland sina medlemmar och där 71 av dessa svarade på hur de påverkas av el och bränslepriserna i nuläget.

Om priserna fortsätter att ligga högt eller öka än mer så svarar 23 procent, alltså 16 företag, att de troligtvis kommer behöva varsla. Drygt 11 procent, alltså åtta av företagen, säger att de troligen kommer behöva lägga ner.

– Läget för halländska företagare just nu är oförutsägbart och ganska förtvivlat, säger Företagarnas regionchef Marie Axtelius i en intervju med P4 Halland.

Företagare varnar för konkurs

Tidigare har Marie berättat att flera företagare går back så fort de öppnar upp sina verksamheter på morgonen.  En ohållbar situation som inte för med sig något gott för varken den enskilde företagaren eller dennes anställda. 

– Våra företagare blöder. Det är riktigt illa att det inte redan nu finns klara besked att få om vad en kilowattimme max kommer kosta företagare i sista ändan, från och med september till och med mars, sa hon tidigare denna månad. 

En tragedi för hela svenska samhället

I en debattartikeln ”Lös elkrisen NU” på Hallandsposten skriver Axtelius tillsammans med Louise Lejestrand som är ordförande i Företagarna Varberg, att Sveriges politiker måste komma överens och det nu om företagen ska överleva ytterligare en kris. När kostnaden för el överstiger kostnaden för personal så kommer företagen inte överleva.

– Då blir det riktigt dyrt för samhället och en tragedi för dem som får gå hem från sina jobb, säger dem