Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Lenovo Ideapad Flex 5i – årets bästa Chromebook-dator

Lenovo Ideapad Flex 5i – årets bästa Chromebook-dator

Under 2021 tog oled-skärmar laptopbranschen med storm, både i 13- och 15-tummare av lite lyxigare typ, och du behöver inte ens betala enorma summor för en. Asus, Samsung och Lenovo storsatsade på skärmtekniken och vid årets slut finns oled-laptops att köpa för fyrsiffrigt pris. Nyaste versionen av Lenovo Ideapad Flex 5 Chromebook 13 är den första Chromebooken med oled-skärm, och också den billigaste oled-laptopen hittills.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Den kostar visserligen mer än en genomsnittlig Chromebook, men är inte heller då orimligt dyr för sin prestanda, kvalitet och funktionalitet. Oled-skärmen är pricken över i som höjer den över mängden. Det här är den bästa Chromebook vi testat, och ett par småsaker att fixa i mjukvara och drivrutiner hindrar den inte från att vara en fullträff.

Positivt

  • Bra prestanda
  • Snygg, kompakt och välbyggd
  • Fantastisk oled-skärm och fint ljud
  • Snabb ssd

Negativt

  • Inte perfekt muskontroll
  • Hdr-problem i Youtube
PC för Alla Bäst i test

Som Chromebook är den med pris på 8 990 kronor relativt dyr, men det inte alls orimligt för vad du får, en Chromebook i toppklass med lika bra hårdvara som en motsvarande Windows-dator. Eller kanske till och med bättre. Det här är en full 360-graders flippbar laptop med Gorilla Glass-täckt pekskärm med stöd för pekpenna, även om du får skaffa en sådan separat.

Med 11:e generationens fyrkärniga Intel Core i5-processor och Intel Iris Xe-grafik är den så snabb som vi någonsin sett en Chromebook vara, och den får dessutom extra prestandaskjuts av en snabb ssd av nvme-typ som har läshastigheter på upp över en gigabyte per sekund. Det tror vi aldrig vi sett i en Chromebook förut.

Storleken är också generös på 256 gigabyte, men det är en mindre viktig faktor just i en Chromebook som du gör det mesta i molnet med. Mindre än förr, med Google Plays apputbud, lokal medialagring och fler offline-funktioner än när Chrome OS först kom. Till och med Linux-kompatibilitet för den som vill våga sig på det. Men hade det bara varit 128 gigabyte ssd hade vi inte klagat, så länge den var lika snabb.

Även snabb uppkoppling

Viktigare är att den har utmärkt snabb uppkoppling, med bra prestanda för både wifi 5- och wifi 6-nätverk när vi testar. Det enda vi saknar, och som vi inte begriper varför Chromebooks inte har mer av i allmänhet, vore mobilt bredbandsmodem. En dator som denna skulle vara utmärkt att ha med sig som laptop på språng.

Lenovo Ideapad Flex 5i Chromebook 13 Oled

Dess 13,3-tumsskärm gör den snäppet mindre än de flesta andra Chromebooks i liknande utförande som för det mesta är baserade runt en 14-tums-panel. Men vi skulle inte kalla den för ultrakompakt. Den hamnar precis utanför det med en vikt på 1,35 kilo, och den är inte heller superslimmad i designen. Men det är kanske priset du får betala för att det trots allt är en flippbar 360-gradersmodell med pekskärm.

Du får ett aningen komprimerat tangentbord, men inte så litet att det stör, och med utmärkt kvalitetskänsla i knapparna och välbalanserad bakbelysning. Du får en musplatta med grövre matt yta än de flesta, det känns nästan som att dra fingertoppen över en mjölig bordsyta. Den känns lite udda till en början, men snart har vi vant oss.

Tyvärr är inte precisionen i plattan i topp, så en del frustration med navigering på pixelnivå kan förekomma. Det verkar bara vara en fråga om kalibrering, så förhoppningsvis kan det trimmas med mjukvaruppdatering. Aktiverar vi musacceleration i plattan försvinner problemet helt. Tyvärr ger inte Chrome OS användaren särskilt mycket manuell kontroll över just muskontroll, men det kan vi knappast skylla Lenovo för.

På sidorna sitter vad som får ses som en standarduppsättning för en bättre och modern Chromebook, två usb 3-portar av typ c som du både kan ansluta till extern skärm och ladda batteriet med, samt en usb 3 av typ a. Samt hörlursuttag och en springa för micro sd-kort, om 256 gigabyte ssd trots allt inte skulle vara nog. Webbkameran ovanför skärmen är funktionell men inte perfekt, med blåstick i bilden och en hel del småbrus. Men du behöver inte skämmas vid ett videomöte.

Mycket är bra, men skärmen är bäst

Det mesta i datorn är riktigt bra, men dess absoluta trumfkort är just den redan nämnda skärmen. Det är samma Samsung Oled-panel som vi hittar i till exempel en del av Asus Vivobook-datorer och Samsungs egna Galaxy Book-modeller. Det innebär en dynamik, kontrast, färgkontroll och färgrikedom som vi inte sett i en Chromebook tidigare.

Den har upp till 400 cd/m2 i ljusstyrka, vilket i kombination med oled-teknikens perfekta kontrast gör den extra tydlig om du vill använda den utomhus. Där kan dock den blanka ytan ställa till med en del reflexer. Färgomfånget uppges matcha dci-p3-standarden, och med de intensiva röda toner vi får i filmklipp och testfoton så kommer den åtminstone nära det.

Lenovo Ideapad Flex 5i Chromebook 13

Det är kort och gott en lysande skärm att strömma film eller visa foton i hög kvalitet med, och även för att spela spel. Den är även bra för kontorsjobb och surf, tack vare bra blåljusfilter som tar bort icke synligt men fortfarande skadligt ljus. Det vi inte får några uppgifter om är dess hdr-egenskaper, så vi antar att den inte stödjer någon specifik standard för det. Men filmer vi testar att spela upp har definitivt bra intensitet och nyansering i både ljusa och mörka partier av bilden.

Vi stöter dock på ett problem, vi kan inte spela hdr-videor från Youtube i webbläsaren i fullskärmsläge. Då blir bilden svart. Det kan ha med något saknat drm-certifikat att göra och är förhoppningsvis något som kan fixas med en uppdatering. Tills vidare kommer vi runt det genom att ladda hem Android-appen för Youtube, som inte har det problemet.

Bra men inte perfekt ljud

Uppåtriktade högtalare på var sida om tangentbordet levererar fylligt ljud från bas till diskant om än inte med särskilt hög maxvolym. En del detaljer kommer bort i högre frekvenser, men då är vi petiga. För en laptop i den här prisklassen levererar den snyggare ljud än de flesta konkurrenter. Den har dock samma problem som till exempel Asus Chromebook Flip. Placeringen av högtalarna gör att de bara låter helt rätt i vanligt laptop-läge – vänder vi datorn ut och in så är ljudet riktat bort från användaren.

Höga prestanda och en ljusstark skärm gjorde oss innan testet oroliga för att det skulle dra ner batteritiden för mycket, men våra farhågor ser ut att vara ogrundade. Vi strömmar Youtube-video (1080p, sdr, 60 Hz) i 13 timmar innan batteriet tar slut, och vi har inget problem att använda datorn en arbetsdag och lite till för surf, mejl och kontorsjobb om vi inte maxar skärmljusstyrkan.

Vi har svårt att hitta saker att klaga på. Prestanda är i toppklass för en Chromebook, bild, ljud och pekskärmskontroll utmärkta för vilken datorn som helst, och löjligt bra för priset. Byggkvalitet och komfort är klanderfri, uppkopplingen snabb, batteritiden väl godkänd, och de två mest påtagliga minuspoängen är mjukvarubaserade missar, som troligen kan fixas till från Lenovos sida. Och som extra grädde på moset har du två års garanti där de flesta konkurrenter nöjer sig med ett.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Ideapad Flex 5i Chromebook 13 Oled 82M70023MX
Testad: December 2021
TillverkareLenovo
Processor: Intel Core i5-1135G7, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7 80EUs
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum blank oled, 1920×1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb-c 3 gen 2 med displayport, usb-a 3 gen 1, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: Flippbar till surfplatteläge, bakbelyst tangentbord, 2 års garanti
Ljudnivå: 0-32 dBa
Batteritid: 13h (onlinevideo, hög ljusstyrka), ca 14h (blandad användning, låg ljusstyrka)
Storlek: 31, 21,4 x 1,7 cm
Vikt: 1,35 kg
Pris: 8 990 kr på Dustin Home

Prestanda

Speedometer 2.0, webbläsare: 150 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 245 poäng
Geekbench 5, cpu flera kärnor: 3 969 poäng
GFX Bench Manhattan 1080p: 5 222 bilder, 84 fps
Disk, läsning: 1 002 MB/s
Disk, skrivning: 584,8 MB/s