Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Kristine Johansson – Skogmyrens Fabrik, är Årets Unga Företagare i Lysekil

Kristine Johansson – Skogmyrens Fabrik, är Årets Unga Företagare i Lysekil

Kristine Johansson driver sitt företag Skogmyrens Fabrik, med keramikstudion och gårdsbutiken Fabrik LL i Brastad som ett populärt besöksmål. Hon fick under våren ta emot den ärofyllda utmärkelsen Årets Unga Företagare i Lysekil.

Grattis till utmärkelsen – berätta lite kort om ditt företag!

– Mitt i skogen, uppe på ett berg, vid en sjö, i en gammal hästgårds stall fanns en yta som påminde om svunna tider. Här fanns det känsla och möjligheter till den studion som jag visionerat. Här driver jag en keramikstudio och gårdsbutik. Utöver keramiken säljer vi det gården har att erbjuda, ibland har vi honung från gårdens bin eller ägg från våra frigående höns. Även överskottet på grönsaker säljs och på sensommaren finns det snittbuketter från vår egen blomsteräng! Här finns möjlighet att gräva upp sin egen planta med potatis eller vara med och hämta äggen från hönsen, delaktighet och kunskap är något vi inte kan få för mycket av. 

– Vi har även ett orangeri med handplockad inredning från främst skandinaviska märken. Samt glass och kaffe. Under vinterhalvåret erbjuder jag anpassade kurser inom keramik, allt från endagarskurs med kompisar till terminskurser för nybörjare och fortsättare. Här är man mitt i naturen, man kan ta en promenad längs sjön med sin glass eller promenera en av vandringslederna vi trimmat. Eller varför inte bara sitta på en stubbe vid sjön och reflektera. De flesta av oss skulle verkligen behöva den där stunden utan alla konstlade intryck, och vi hoppas och tror att vi kan ge det i den här miljön på ett väldigt naturligt och enkelt sätt.

Vilka är dina framgångsfaktorer?

–I dagens samhälle har vi blivit mer och mer medvetna om konsekvenserna av konsumtionen. Idag uppfattar jag det som att många hellre köper närproducerat och hållbart. När man kan kombinera det med modern/trendig design finns det nästan alltid något som passar alla. Jag jobbar mycket med mitt formspråk, vilket som tur för mig har blivit väldigt omtyckt. Jag studerade till inredare och älskar trender interiört. Och i kombination med mitt eget uttryck har man en möjlighet att följa trenderna i keramiken. Jag uppfattar det som att många i min bransch fastnar lite för länge i ”sitt” och glömmer utforska nya former och färger, där har jag en fördel av min nyfikenhet och återigen min förkärlek till inredning. 

– Miljön runt butiken med djur, växter och natur alldeles inpå uppskattas. Kunder kan strosa här i timmar. Jag valde även att starta företaget helt utan lån och belånade investeringar, främst för att skapandet aldrig skulle behövas tvingas fram. Vilket gav företaget en chans att växa fram i egen takt. Ingenting har tvingats fram med deadlines, utan allt är gjort genuint och funktionellt. Och ändå blev bolaget vinstdrivande redan första året.

På vilka sätt jobbar du med hållbarhet i verksamheten?

– Vi arbetar med hållbarhet på många olika plan. I mitt formspråk är mitt mål att de mesta alster ska ha fler funktioner än en. Mina ugnsformars lock går alltid att använda som skål. Jag utformar de flesta av mina vaser så att de även går att använda som ljusstakar. Allt för att påverka konsumtionshetsen i samhället och öka medvetenheten. Att istället för att slänga och byta ut, ändra funktion och intryck på ting. Jag jobbar enbart i stengods och formger utefter att alstret ska fungera både som skål, ugnsform och ibland spillkum då stengods går att använda både i diskmaskin, ugn och micro. 

– Givetsvis giftfria glasyrer. Jag återanvänder även all restlera som blir över vid tillverkningen istället för att slänga. Det är ett tidskrävande arbete att torka, blöta och knåda om all lera men det skapar den finaste karaktären och sparar otroliga mängder spillera. Förutom keramiken arbetar vi hållbart och närproducerat med självplock på blommor och gårdens överskott av grönsaker, potatis, ägg och honung. I våra odlingar använder vi enbart lokalproducerad gödning från Rena Hav. En restprodukt som finns kvar efter att de renar fiskindustrins rester här på västkusten. 

– Givetvis har vi i allra största mån tagit avstånd från plast, i både packmaterial, påsar och verktyg. Sedan jobbar vi främst med andra hållbara företag i den inredning vi tar in, till exempel av spillmaterialet från teak görs skålar, pallar och skärbrädor i oregelbundna former som vi köper in. 

Vilken är dina största styrkor som företagare och ledare?

– Min största styrka som företagare är att jag tror på min idé och vision till 100 procent.  Att jag skapat fantastiska förutsättningar för mitt bolag att kunna växa utan företagslån eller dyra hyror, utan kan ge 100% till utveckling. Jag jobbar mycket men oftast med stor glädje, vilket jag tror är en av anledningarna  att jag lyckats. Jag tror de flesta märker att jag brinner för mitt arbete och att det är viktigt för mig att både jag och kunden känner oss nöjda. Att arbeta med sin hobby är något jag önskar alla. Jag är lyhörd över vad som efterfrågas och anpassar mig och förtaget allt eftersom utan att vika från den röda tråden. 

– Idag är det bara jag och min sambo i företaget, till nästa sommar (2023) hoppas vi anställa någon till butiken för lite sommarledighet. Men jag skulle vilja våga påstå att jag som chef är rättvis och försöker leda som förebild. Under mina tidigare år som butikschef har jag gått i mina fällor och lärt mig hur viktig uppskattning och tydlighet är. Jag ser fram emot den dagen jag har möjlighet till att utvecklas tillsammans med någon eller några i företaget. 

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Just nu har vi haft en konstant utveckling sedan starten 2020, expanderat butiken/studion till orangeriet, skapat odlingar för självplock och grönsaker, byggt och startat kursgård samt renoverat ladan ovanpå butiken för att kunna ha utställningar, marknader eller ta bokade sällskap på mellan 40-60 personer. Nu ska vi njuta av det som redan finns över sommaren 2022 och till hösten hoppas vi börja starta upp en webbshop med främst bruksgods för att långväga kunder ska kunna komplettera och nya kunder hitta sin favorit. 

Med tiden har vi planer på att expandera odlingar och studiolokalen då vi redan skulle behöva lite mer yta. Sedan finns det planer på foodtruck och event på gården för att verkligen kunna ta vara på omgivningarna. 

Juryns motivering:

Genom en tydlig målbild med sitt företagande har Årets Unga Företagare nått ut till både privatpersoner och andra företagare med sin framgångsidé. Med en kunskapsbank inom både inredning och hantverk finns det inga gränser för den mångfald som Årets unga företagare spänner över. Att starta upp en verksamhet från grunden när det gäller både lokal i ett gammalt stall och med ett läge närmre skog och sjö än arbetskollegor och lunchraster, visar på en beslutsamhet och framtidstro som imponerar stort. Du visar vägen för en ny generation att möjligheter finns för framtiden i hela vår kommun.