Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Krångligare att byta standardwebbläsare i Windows 11

Krångligare att byta standardwebbläsare i Windows 11

I Windows 10 blev det lite krångligare att byta standardwebbläsare, och nu ser det ut som att Windows 11 kommer krångla till det ytterligare, rapporterar The Verge.

Dialogrutan som visas när du för första gången öppnar en länk efter att ha installerat en alternativ webbläsare visas numera bara en enda gång. Om du inte kryssar i ”Använd alltid den här appen” och klickar på ditt utvalda program får du ingen ny chans nästa gång.

Det vanliga sättet att ändra standardprogram i Inställningar har också ändrats: Istället för att bara byta ”webbläsare” måste du manuellt byta standardprogram för varje filtyp som normalt öppnas i webbläsare: htm, html, pdf (om du inte vill öppna dessa i Acrobat Reader), shtml, svg, webp, xht, xhtml, ftp, http och https.

Konkurrerande webbläsare är föga förvånande allt annat än nöjda med förändringarna. Selena Deckelman på Mozilla säger till The Verge att organisationen har varit orolig över trenden i Windows i flera år, och en talesperson för Vivaldi säger att Microsoft har gjort det svårare för varje version av Windows att byta standardwebbläsare.

Windows 11 är fortfarande en betaversion och det är möjligt att Microsoft kommer göra byte av standardwebbläsare enklare igen innan skarp lansering.