Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Kom igång med Android Messages – skicka sms i datorn

Kom igång med Android Messages – skicka sms i datorn

Whatsapp, Facebook Messenger, Signal… Utbudet chattappar är så stort att det kan vara svårt att hålla reda på dem, men det finns ett alternativ som fungerar i alla sammanhang, nämligen sms.

Sms (short message service) har funnits i våra telefoner sedan 1990-talet, och även om användningen har rasat sedan chattapparna såg dagens ljus har tekniken fortfarande sina fördelar.

Sms är den enda lösning som fungerar oavsett var mottagaren bor och oavsett vilken mobiltelefon hen har. En annan fördel är att sms inte ställer några krav på internettillgång, vilket gör att tekniken fungerar oavsett var du befinner dig. Du behöver inte heller registrera något konto och det krävs ingen speciell app. Har du bara ett mobilnummer kan du också använda sms.

Dåliga appar

Det enda som krävs är att din smartphone har en sms-app, men det finns inbyggt i telefonen. Många mobiltillverkare har egna sms-appar, men de brukar inte vara särskilt bra. Vill du ha fler funktioner kan du byta ut mobilens sms-app mot Googles kraftfulla alternativ Android Messages.

Tjänsten har exempelvis en smidig koppling till webben så du kan skicka och ta emot sms via datorn – i stället för via mobilens lilla skärm och tangentbord. Du kan också arkivera gamla sms som du vill dölja utan att behöva radera dem helt.

Messages har dessutom numera stöd för samma schemaläggning som vi hittar i Gmail. Du behöver med andra ord inte skicka ett sms på en gång utan du kan skjuta upp det till en tidpunkt som du själv bestämmer.

Android Messages är gratis, men precis som för andra Google-tjänster är problemet förstås att många användare känner oro för Googles övervakning.


Så funkar Android Messages

Messages

1. Sök

Sök bland dina meddelanden – eller öppna inställningsmenyn med de tre punkterna till höger.

2. Nytt

Skriv ett nytt sms genom att klicka här och sedan skriva ett nummer – eller söka i telefonboken.

3. Öppna

Tryck på en påbörjad konversation för att öppna den.

4. Samtal

Skapa ett video- eller röstsamtal – om mottagaren också har appen Google Duo.

5. Mer

Sök i konversationen – eller tryck på de tre punkterna för att exempelvis arkivera meddelandet.

6. Konversation

Här visas er konversation – i kronologisk ordning.

7. Lägg till

Lägg till en bild (mms) – eller tryck på plus-ikonen för att göra fler saker (se punkt 10).

8. Skriv

Skriv en text och lägg till emoji med ikonen till höger.

9. Skicka

Tryck på pilen för att skicka meddelandet.

10. Tillägg

Här kan du lägga till filer, plats etcetera.

11. Schemalägg

Skicka meddelandet senare.