Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Knepet som stänger av pekplattan på din laptop när du skriver

Knepet som stänger av pekplattan på din laptop när du skriver

Bärbara datorer har pekplattor – och det är ju oftast bra. Det finns användare som är enormt flyhänta i sitt nyttjande av plattan. Och det finns andra, som till exempel artikelförfattaren, som aldrig riktigt lyckats vänja sig och mycket hellre använder en mus.

Att spela spel med pekplattan är dessutom så gott som omöjligt. En liten bluetooth-mus passar utmärkt, eftersom det inte krävs någon extra adapter och ingen sladd är i vägen.

Men vid bruk av mus är pekplattan oftast bara störande och det är mycket lätt att komma åt den av misstag när tangentbordet används, vilket kan resultera i att oönskade saker händer. Detta är något som kan hända även den som normalt använder plattan.

I båda fallen kan det alltså vara bra att kunna stänga av pekplattan, antingen permanent eller tillfälligt. Det finns flera sätt att göra detta – med hjälp av datorns hårdvara, med hjälp av Windows eller med hjälp av plattans drivrutiner.

Se till att du har något annat sätt att styra Windows – att göra det enbart med tangentbordet kan vara extremt bökigt.

Pekplatta

1. Funktionstangent

Många bärbara datorer har en inbyggd funktion för avstängning av pekplattan. Tryck bara ned Fn-tangenten nere till vänster tillsammans med avsedd funktionstangent, ofta F7 eller F8. Tryck igen för att slå på.


Pekplatta

2. Windows

Klicka på Start-knappen och sedan på Inställningar (kugghjulet). Klicka på Enheter. Rulla ned till Pekplatta och klicka. Du kommer till en mängd olika inställningar för pekplattan.


Pekplatta

3. Stäng av

Nu kan du helt enkelt ställa reglaget vid Pekplatta i läge Av och du är permanent av med den (tills du slår på igen). En i många fall kanske bättre variant är att lämna reglaget på och i stället ta bort bocken vid Låt pekplattan vara på när en mus ansluts.


Pekplatta

4. Drivrutin

Det kan också finnas inställningar i pekplattans drivrutin som gör det möjligt att som här aktivera möjligheten att slå av och på plattan med ett dubbelklick i övre vänstra hörnet. Klicka på Fler inställningar för att komma åt detta.