Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Knepen som tar dig till datorns bios

Knepen som tar dig till datorns bios

På datorer med stöd för detta kan ta dig till bios direkt från Windows kommandotolk. Men ibland fungerar det inte och ibland kan du behöva komma till bios/uefi-inställningarna även om Windows inte går att starta.

Din dators bios (Basic Input/Output System), på nyare datorer ofta kallad uefi (Unified Extensible Firmware Interface), är den fasta mjukvara som bestämmer i bakgrunden, oavsett operativsystem, och till exempel kontrollerar vad som ska hända vid start, håller koll på vilka lagringsenheter och komponenter du har och sköter en rad andra viktiga funktioner. Om du vill ändra din startordning, ställa in ett systemlösenord, inaktivera portar eller inbyggd utrustning kan du behöva gå in i bios-menyerna.

Det finns flera olika metoder att komma dit, där den vanligaste är att trycka ned en särskild tangent under datorstarten. Men vissa datorer startar så snabbt att det inte finns tid att trycka på någon tangent och en del stationära datorer känner inte ens av inmatning från ett usb-tangentbord förrän efter att starten är klar. Här kommer några alternativa metoder.

Observera att alla kanske inte fungerar på din dator, det är beroende av om den använder klassiskt bios eller modernare uefi.


Bios

1. Tangent

Det vanligaste är som sagt att trycka på eller hålla ned en tangent när datorn startas. Oftast är det F2 eller Del, men även Esc, F10 och F12 förekommer. Är du snabb kan du hinna läsa vilken tangent det ska vara längst ned på skärmen under starten. Sök annars på nätet.


Bios

2. Windows

Denna metod är musvarianten av det man kan göra i Kommandotolken. Klicka på Start, Inställningar och Uppdatering och säkerhet. Välj Återställning och sedan Starta om nu. Efter omstart, välj Felsök, Avancerade alternativ, UEFI-inställningar och Starta om.


Bios

3. Usb-sticka

Nödutvägen om operativsystemet inte startar och tangentmetoden inte fungerar är att använda en usb-startsticka. Det förutsätter att bios redan är inställt att starta från usb eller att du kan välja det. Fixa en usb-sticka på www.microsoft.com och starta från den.


Bios

4. Reparera

Klicka på Reparera datorn. Fortsätt sedan från och med Felsök i steg 2. I yttersta nödfall kan det också gå att tvinga sig till bios genom att orsaka något fel, som att koppla bort hårddisk eller tangentbord, eller överbelasta tangentbordsbufferten med massor av tryckningar.