Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Klarar hårddisken Windows 11? Så kollar du själv!

Klarar hårddisken Windows 11? Så kollar du själv!

Om du har planer på att uppgradera till Windows 11 ställs det som bekant en hel del krav på datorn. Ett är att hårddisken är gpt-formaterad.

Det finns två sätt att formatera en hårddisk. Ett är det lite äldre och klassiska mbr, som står för Master Boot Record. Betydligt modernare är gpt, GUID Partition Table, som har en mängd fördelar, bland annat att det går att använda hårddiskar större än två terabyte.

Har du en äldre dator är det troligt att disken fortfarande använder mbr. För uppgradering till Windows 11 är ett krav att det ska vara gpt, vilket bland annat tillåter att bios körs i uefi-läge, vilket också är ett krav. Det finns förstås också en hel del annat som datorn måste uppfylla för att vara godkänd för Windows 11, men det här är åtminstone saker som går att åtgärda.

Vi visar hur du bär dig åt för att kontrollera vilket system din hårddisk använder, samt presenterar också ett sätt att konvertera en mbr-disk till gpt utan dataförlust. Obs! Det måste gå att välja uefi-läge i bios, annars kan Windows inte startas efter konvertering. Konvertering fungerar inte alltid inifrån Windows. Säkerhetskopiera först! PC för Alla tar inget ansvar för eventuell dataförlust.

Hårddisk

1. Diskhantering

Högerklicka på Start-knappen och välj Diskhantering. Rulla ned till den nedre delen, där diskarnas partitionering visas. Högerklicka på den disk du vill kolla (systemdisken) och välj Egenskaper.


Hårddisk

2. Egenskaper

Byt till fliken Volymer. Vid Partitionstyp kan du avläsa vilken typ av formatering det handlar om, mbr eller gpt. Är det mbr kan försöka dig på en konvertering (se steg 4).


Hårddisk

3. Kommandotolken

Ett annat sätt att kolla samma sak är att högerklicka på Start-knappen och välja Kommandotolken. Skriv diskpart. Skriv sedan list disk. Alla hårddiskar listas. De som är gpt-formaterade har en stjärna i kolumnen längst till höger.


Hårddisk

4. Konvertera

För att konvertera din disk, högerklicka på Start-knappen och välj Kommandotolken (administratör). Testa först genom att skriva mbr2gpt /validate /allowfullos. Går det bra, konvertera genom att skriva mbr2gpt /convert /allowfullos.