Hoppa till innehåll
Hem » Blog » ”Kittlande jämt mellan blocken”

”Kittlande jämt mellan blocken”

Statsvetaren och valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson har just nu bråda dagar som flitigt anlitad expert i media. I Företagarpodden kommenterar han den pågående valrörelsen.

Hur relevant är det att mäta partisympatier på daglig basis?

– Det är väldigt mycket brus och det gäller att se signalen i bruset. Man måste vara duktig på att ta hand om olika resultat och väga samman olika källor. Det gäller att ha is i magen och inte dra för stora slutsatser av en enskild undersökning.

Hur tillförlitlig är valundersökningen som presenteras på valdagen?

– Den brukar stämma någonstans med en procentenhets medelfel per parti. Ibland så samlar sig felen på något enskilt parti och då kan det se lite snett ut men oftast har vi lyckligtvis haft en fin träffsäkerhet framför allt när det gäller vilka partier som klarar fyra-procent-spärren.

Hur ser rörelsen ut just nu?

– Det som är kittlande är att det är väldigt jämt just nu. Vi ser nästan ingen rörelse alls mellan de två tilltänkta blocken. De mesta som händer är inom de två blocken. Det mest spännande just nu är kampen mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna om vilket parti som har störst stöd på högersidan. Just nu är det en liten fördel för Sverigedemokraterna, förklarar Oscarsson.

Det har varit väldigt jämt sedan det senaste valet med politisk instabilitet med misstroendevoteringar och budgetomröstningar med svajande resultat. Hur tror du detta kommer bli framöver?

– Jag är rädd för att det kommer fortsätta så. Det är på många sätta en repris på av förra välrörelsen med många låsta dörrar.

Den pågående el-krisen med stigande priser har seglat upp som en aktuell fråga i debatten. Hur märks det i valrörelsen?

– Just nu är det olika kompensationer som presenteras för väljarna som en ”quick fix” för att hantera den vinter som kommer. Men bakom den här frågan finns väldigt många komplexa orsaker till att det ser ut som det gör. Men väljarna får höra busenkla analyser i valrörelsen.

– Jag tycker att man nästan förödmjukar väljarnas intellekt genom att beskriva orsakerna till de höga elpriserna på ett ”streck-gubbe-artat” sätt. Partierna har inte lyckats att beskriva detta särskilt bra för väljarna, menar Oscarsson.

Lyssna på hela samtalet i Företagarpodden.