Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Kalmar län näst sämst i landet på kvinnliga företagsledare

Kalmar län näst sämst i landet på kvinnliga företagsledare

Under flera år har Kalmar län legat i botten vad gäller antalet kvinnliga företagsledare.

I den senaste undersökningen gjord av Företagarna hamnade Kalmar län näst sist i landet med 18 procent kvinnliga företagsledare. Stockholms län toppar listan med 27 procent och Jönköpings län hamnade i botten med 17 procent.

– Det syns tydligt att uppdelningen mellan kvinnliga och manliga företagsledare är branschorienterat. Kalmar län är industritungt och det är en mansdominerad värld, säger Frida Boklund, regionchef för Företagarna i Kalmar län.

Enligt rapporten finns de flesta kvinnorna i landet i branscherna skönhetsvård, övriga konsumenttjänster, hälsa och sjukvård och utbildning.

– Det vi ser i Kalmar län är att det flesta kvinnliga företagsledarna finns inom besöksnäringen. I de kommuner där den privata sektorn för utbildning och vård är begränsad är det betydligt färre kvinnliga företagsledare.

Vad tror du att det krävs för att fler kvinnor ska bli företagsledare?
– Finansieringen av riskkapital är inriktad på en snabb tillväxt och exit om tre år. Många kvinnor tänker långsiktigt i sitt företagande och vill bygga sitt företag långsamt. Det måste gå att bygga sitt företag långsamt, exempelvis samtidigt som man är delvis mammaledig. Finansieringen av företag behöver ses över och anpassas också till hur kvinnor vill driva företag.

– Man behöver se över trygghetssystemen för egenföretagare. Du måste kunna kombinera att vara förälder och företagare på ett bra sätt.

– När det gäller företag inom skönhetsvård som växer finns det en kultur att man inte ser så positivt på det. Det måste man sluta att begränsa och istället främja utveckling av de företagen.

– En annan erfarenhet är att när vi är ute på företagen träffar vi många kompetenta kvinnor, men de är inte ytterst ansvariga. De behöver ta steget till högre positioner. Vi behöver fler förebilder som kan inspirera andra kvinnor.

Läs mer här.

Etiketter: