Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Joel Pettersson är lantbrukaren som är Årets Unga Företagare i Munkedal

Joel Pettersson är lantbrukaren som är Årets Unga Företagare i Munkedal

Under hösten blev Joel Pettersson med sitt lantbruksföretag Restad Mjölk & Kött AB, utsedd till Årets Unga Företagare i Munkedal. I motiveringen framhävs hans lyhördhet och skickliga djuröga som två faktorer till tio år av framgång.

Grattis till utmärkelsen Joel! Hur reagerade du när du fick beskedet?

−  Jag blev väldigt förvånad och såklart glad!

Berätta lite kort om ditt företag

− Jag bedriver ett familjejordbruk i Hedekas tillsammans med min farbror och min kusin. Vi har mjölkproduktion med ungefär 100 kor och för ett år sedan började vi även med dikoproduktion. Jag har varit med och arbetat sedan jag var 15 år, även om jag testat på lite andra branscher också, och det kändes självklart att ta över min fars andel i företaget när han gick bort.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?  

− Jag har ingen lantbruksutbildning utan har lyssnat på folk och tagit in mycket och plockat de bitar jag har trott på från olika folk. Utifrån det har jag försökt att göra det jag tror på. Exempelvis tror jag på att ge korna mer yta och att varje ko ska producera lite mer mjölk, istället för att ha fler kor på samma yta. Men det är så många olika delar i ett lantbruk, allt från att hålla maskinerna i trim och välja när man ska investera i nya maskiner osv. Det är många små saker som påverkar hur det går för oss.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i er verksamhet?  

− Vi har mycket naturbetesmark som vi försöker utnyttja, där det inte hade gått att odla. Där har vi betesdjur, så de inte växer igen och det gynnar den biologiska mångfalden. Vi försöker hänga med i tekniken. Ett exempel är att vi har gps:er i traktorerna, för att utnyttja kapaciteten i alla maskiner, så att vi inte behöver köra mer än nödvändigt på åkrarna. Det finns de som tycker att vi är miljöbovar och de som tvärtom tycker att vi är miljöhjältar som håller på med lantbruk, så det finns många aspekter.

Vilken är din största styrka som företagare och ledare?  

−Jag är inte den som pekar med hela näven, utan lyssnar mycket på vad andra tycker och tänker. Vi sätter upp mål och jag tror jag är bra på att få med alla på banan och jobba utefter de uppsatta målen. Jag tror att jag får fram mina budskap och jag tycker inte det spelar så stor roll hur vi når målen utan det viktigaste för mig är resultaten.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

− Insatspriserna inom lantbruk har ökat kraftigt så målet för i år är att klara likviditeten, få så bra foderkvalitet som möjligt och hålla uppe den produktionsmängd vi har idag. Det kommer att bli ett tufft år som vi bara måste ta oss igenom.
På sikt är målet att bygga vidare på dikoproduktionen och få den att fungera fullt ut. Vi investerade i mjölkrobotar för två år sedan och målet är att det ska ge bättre avkastning på sikt.

Juryns motivering:

Blott tjugo år gammal ställs Joel inför en helt ny situation. Förutsättningarna ändrades och han klev in i företaget och fick axla ett stort ansvar långt innan det var tänkt. Med sin lågmälda målmedvetenhet har Joel fört företaget Restad Mjölk & Kött AB in i en stabil positiv utveckling. Hans lyhördhet och skickliga djuröga är två faktorer till tio år av framgång.