Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Irini kämpar för att rädda firman, får oväntad hjälp

Irini kämpar för att rädda firman, får oväntad hjälp

Nu får Irini hjälp att rädda yogastudion Yogansa. Foto: Henrik Gustafsson Nicander.

Reportaget om Irini Dougias Andersson i Företagaren nr 6, 2021 och hennes kamp för att rädda sin yogastudio väcker starka reaktioner – och tillhör ett av tidningen Företagarens mest lästa reportage under det senaste året.

Ditt företag, Yogansa i Stockholm, har drabbats hårt under pandemin. I intervjun förra året berättade du om tuffa återbetalningskrav av krisstöd och hot om utmätning från Kronofogden. Hur är läget nu?

– Det är fortsatt besvärligt. Tillväxtverket kräver att vårt permitteringsstöd ska betalas tillbaka. Jag har överklagat beslutet. Bakgrunden är att jag först fick beskedet att januari skulle vara min jämförelsemånad, men förvaltningsrätten ändrade det sedan till mars. Därefter fick jag helt enkelt välja om jag ville använda januari eller mars. Men som sagt, februari var den enda månad som studion var öppen hela perioden, och det är den enda skäliga att använda som jämförelsemånad, anser jag.

Och Kronofogden?

– Vi hade en skatteskuld hos Kronofogden men den lyckades jag betala tillbaka med hjälp av ett privat lån på 120 000 kronor från en av yogastudions medlemmar. Både medlemmen och hennes söner har gått hos mig i tio år och hon vill verkligen inte att verksamheten ska gå under.

Kommer du att orka driva företaget vidare?

– Nej, jag har bestämt mig för att sälja. Att försöka få verksamheten att överleva under pandemin har påverkat både mitt privatliv och min privatekonomi alltför mycket.

Hur känns det?

– Det var världens svåraste beslut. Jag har drivit yogastudion i tio år – men jag vill inte att det slutar med en konkurs. Mitt mål är att hitta en bra köpare som vill driva verksamheten vidare – och jag har några som är intresserade. Yogansas community betyder så mycket för så många människor. Inte minst är det en viktig verksamhet för barn och ungdomar – dansen hjälper många unga i en tid då den mentala ohälsan är ett stort problem.

Vad kommer du att komma ihåg från 2021?

– Att samhällets stödsystem har varit fyrkantiga. Men jag kommer också att komma ihåg en hyresvärd som har varit mycket förstående, och medlemmar som har gjort enorma insatser för att rädda sin yogastudio. I vintras startade de en insamling som resulterade i att vi fick in drygt 100 000 kr i donationer. Det värmer, avslutar Irini.