Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Intel vill knäcka Moores lag inom ett decennium

Intel vill knäcka Moores lag inom ett decennium

Intels vd Pat Gelsinger säger nu att han förväntar sig att företaget kommer kunna överträffa Moores lag under det kommande årtiondet. Han tror också att det kommer ske exklusivt för Intel och att andra hårdvarutillverkare inte kommer kunna lyckas med detta.

Moores lag är ett påstående som pekar på att det finns ett fenomen där antalet transistorer som får plats på ett chipp växer exponentiellt och fördubblas var 24:e månad. Något som i stort sett visat sig stämma. Moores lag är uppkallad efter Intels grundare Gordon E. Moore.

Andra experter inom chipptillverkning har tidigare även hävdat att Moores lag i själva verket kommer sakta ner till följd av att tillverkningen blivit så komplex.

Intels förhoppning på att överträffa Moores lag grundar sig i flera saker. Bland annat att Intel går över till en ny generation av litografitekniken Extreme Ultraviolet som används för att skära ut transistorer från kiselskivor. Företaget ska också börja använda en ny transistormodell, Ribbonfet, samt ett nytt leveranssystem för ström.

Läs också: Intel om Alder Lake – ”Världens bästa gaming-processor”