Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Intel: Vår nya laptopprocessor är snabbast i världen

Intel: Vår nya laptopprocessor är snabbast i världen

Intel har till slut, efter många års väntan, fått till produktionen av processorer med sin 10-nanometersprocess. I fjol lanserades Alder Lake-familjen, tolfte generationen Core-processorer för stationära datorer, och nu kommer även laptopchipp i samma familj.

Företaget har lanserat 22 processorer för bärbara, med Core I9-12900HK i spetsen. Det chippet, liksom de andra toppmodellerna, har en maximal effekt på 115 watt och består av sex prestandakärnor och åtta effektivitetskärnor. I9-12900HK och 12900H har maximal turbofrekvens på 5,0 gigahertz och basfrekvenserna 2,5 respektive 1,8 gigahertz på de olika kärnorna.

Enligt Intel är I9-12900HK snabbare än såväl AMD:s (tidigare) snabbaste laptopchipp, Ryzen 9 5900HX, som Apples M1 Max. Det senare är ett mer anmärkningsvärt påstående. Intel döljer inte att den egna processorn drar betydligt mer ström, men påstår att den trots det är snabbare även vid lägre effekt runt 35 watt.

För att få ut maximal prestanda ur de nya processorerna används en teknik Intel kallas Thread Director som idag enbart stöds av Windows 11. Linux-stöd är också på gång, men Windows 10 kommer inte stödjas.