Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Intel om Alder Lake – ”Världens bästa gaming-processor”

Intel om Alder Lake – ”Världens bästa gaming-processor”

”Världens bästa processor för gaming.” Så beskriver Intel nya i9-12900K, toppchippet i företagets Alder Lake-familj för stationära datorer som avtäcktes idag. Det rör sig om den tolfte generationen i en skara som väntas inkludera uppåt 60 olika processorer i mer än 500 olika datorbyggen, där paradgrenarna bland annat innefattar stöd för rejält snabbare DDR5-minne, stöd för nya PCI Express 5.0 och en turbofrekvens på 5.2 GHz.

I dagens startfält för Core 12000-serien ingår sex processorer, där det i själva verket rör sig om tre olika modeller med (K) eller utan integrerad grafik (KF). Den ovan nämnda är alltså värstingen. i9-12900K bjuder bland annat på 16 processorkärnor fördelat på 8 för prestanda (Golden Cove) och 8 för energieffektivitet (Gracemont), samt 24 trådar. Beroende på vad du gör på datorn för tillfället kommer olika kärnor att få dra olika mycket av lasset, vilket ska bädda för optimal prestanda i alla lägen.

Eftersom det trots allt rör sig om en processor för datorspelare passar Intel på att nämna lite rena vinster när det kommer till bildrutor per sekund. I Troy: A Total War Saga ska fps kunna öka med så mycket som 25 procent, 28 procent i Hitman 3 och upp till 23 procent i det nya, tungrodda Far Cry 6.

Även de så eftertraktade innehållsskaparna ska få sin del av prestandakakan. Tack vare ”framsteg inom den flertrådade tekniken” ska prestandan för bildbearbetning vara upp till 36 procent snabbare, 32 procent inom videoredigering och hela 38 procent för 3d-modellering.

Intel tycks osa av självförtroende för tillfället. I början av oktober tackade företaget AMD för en god match, men aviserade samtidigt att man planerar att ta över ledartröjan i och med den nu avtäckta Core 12000-serien och kommande Sapphire Rapids för datacenter.

De övriga nylanserade processorerna får beteckningarna i7-12700K och i5-12600K. Den sistnämnda är väl egentligen den enda som kan betecknas som mellanklasschipp, medan både i9:an och i7:an är mer inriktade mot entusiaster. Samtliga processorer ska vara tillgängliga globalt från och med 4 november, med priser från 264 till 589 dollar. Vi fick inte reda på de svenska priserna inför lanseringen.

Vi på PC för Alla planerar att skriva mer utförligt om Intels Alder Lake-satsning inom den närmaste tiden, så håll gärna utkik på sajten!