Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Huawei Wifi Mesh 3 ger dig snabb wifi 6 – till riktigt bra pris

Huawei Wifi Mesh 3 ger dig snabb wifi 6 – till riktigt bra pris

Huawei fortsätter sin resa att försöka bredda sig som teknikleverantör i Sverige med ytterligare en router för hemmanätverket. Wifi Mesh 3 är tillverkarens andra meshpaket med wifi 6-stöd, en prispressad och lite enklare kusin till Wifi Mesh 7 som vi testade i december. Här får du mindre bandbredd och topprestanda, men för övrigt i stort sett samma funktioner och egenskaper.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Där konkurrenterna i samma prisklass levererar AX1800-wifi får du här AX3000. Det innebär att fler användare kan göra mycket internt på nätverket samtidigt utan att det blir trafikstockning. Det är alltid ett plus just för en mesh. Smidig installation är ett plus, men en bitvis virrig app kan behöva ses över.

Positivt

  • Hög wifi-kapacitet och hastighet
  • Lätt att komma igång
  • Behändig nfc-funktion

Negativt

  • Få extra funktioner
  • En del förvirring i gränssnittet
PC för Alla rekommenderar

Wifi Mesh 3 säljs i två-pack för cirka 2 600 kronor och i tre-pack för tusen kronor till. Då vi här vill testa routerpaket under 3 000 nöjer vi oss med att testa den med två noder. Skillnaden är bara räckvidden. Med två enheter täcker den en lägenhet på mellan tre och fem rum och kök, medan större hem än så kan behöva utöka till ett tre-pack.

Mesh 3-enheterna är mindre i måtten än Mesh 7, men har samma form, ovala cylindrar stående på högkant, med en grå fot i botten där vi också hittar en diskret statusdiod. Det är ingen skillnad på enheterna; den första du pluggar in till ditt internet blir systemets huvudenhet. På baksidan sitter tre nätverksportar med gigabithastighet och wan/lan-funktion.

Det är generöst, då många meshsystem i denna prisklass är kompaktare och bara har en lan-port. Det gör till exempel att du både kan använda nätverksportar för ethernet backhaul samtidigt som du har portar över för att plugga in datorer, skrivare med mera.

Kraftfullt i sin prisklass

Det är också gott om bandbredd i wifi. Wifi Mesh 3 är klassat som AX3000, och har hela 2,4 gigabits kapacitet i 5 GHz-bandet, vilket är ungefär det dubbla mot konkurrerande meshpaket från till exempel Asus, TP-link och Zyxel i samma prisklass. Det innebär inte att det går snabbare per enhet, men att du kan koppla upp fler prylar samtidigt och få hög hastighet. I alla fall för intern trafik i nätverket, bredbandshastigheten blir då din flaskhals.

Huawei Wifi Mesh 3
Huawei Wifi Mesh 3.

De bästa hastigheterna vi kan uppmäta mellan två datorer med wifi 6-utrustade laptops är drygt 900 Mbit/sek. Det är faktiskt marginellt bättre än med storasyskonet Mesh 7, men det antar vi främst har med tillfälligheter att göra vid de olika mättillfällena. Oavsett vilket anser vi det vara bra hastighet. Försöker vi samma sak mellan två mesh-noder går hastigheten ner till ungefär 750 Mbit/s. Räckvidden går inte heller att klaga på, vi kan ställa andra enheten två rum bort och fortfarande få stark nog signal för goda prestanda.

Att komma igång med routern är enkelt. Huaweis app AI Life hittar automatiskt routern efter att vi pluggat in den i väggen, och sedan tar installationsprocessen totalt ett par, tre minuter för att välja egna lösenord för wifi och administrationsinloggning. Extra noden är det bara att plugga in där du vill ha den, och vänta ett par minuter. Den är parkopplad direkt ur förpackningen.

Gränssnittet i appen är rent och snyggt, med fokus på en stor täckningskarta och snabb tillgång till ett fåtal funktioner, som föräldrakontroll och direkt kontroll av anslutna enheter. Du kan både blockera och begränsa bandbredd på anslutna prylar, vilket är behändigt.

Huawei Wifi Mesh 3
Appen har många intressanta funktioner, alla är dock inte lika lätthanterade.

Ambitiös app som behöver finputsas

Föräldrakontrollen låter dig schemalägga surftider, men tyvärr finns inte full funktion i appen. För att även kunna skapa listor av blockerade url:er måste du in i routerns webbgränssnitt. Där finns också mer detaljerade nätverks- och wifi-inställningar, kort och gott alla de vanliga vi förväntar oss för normalgod kontroll på en hemrouter.

En i teorin intressant funktion är att du i appen kan bygga upp en planritning av ditt hem, och sedan gå rum till rum och skapa en riktig täckningskarta med signalstyrka på olika platser. Det fungerar dock inte riktigt, eftersom vi inte kan vara inloggade i appen tillräckligt länge för att hinna bygga upp ett våningsplan.

Huawei Wifi Mesh 3
Föräldrakontroller får fler funktioner i webbgränssnittet. Av någon anledning.

Slutligen har Mesh 3 samma smarta nfc-tagg på ovansidan av routern som Mesh 7. Med den kan alla Android-mobiler logga in direkt, om du väljer att aktivera funktionen. De flesta något så när nya Android-mobiler bör kunna utnyttja det. Vi säger samma sak om det här som till Mesh 7. Det är smidigt, men hade varit så mycket bättre att kunna koppla till ett gästnätverk.

Specifikationer

Produktnamn: Huawei Wifi Mesh 3
Testad: Januari 2022
Tillverkare: Huawei
Wifi-typ: Wifi 6, mu-mimo 2×2
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz
Wifi-kapacitet: 574 + 2402 Mbit/s
Antal noder, testat paket: 2
Säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps
Anslutningar: 3st gigabit wan/lan
Hastighet, 3m*: 912 Mbit/s
Räckvidd per enhet**: 17 meter
Admin-gränssnitt: App, webb
Fjärradministration: Nej
Övriga funktioner: Gästnätverk, föräldrakontroll, vpn-server, One Touch Connect
Storlek per enhet: 7 x 10,7 x 17,4 cm
Rek. pris: Ingen uppgift (2-pack)
Pris: 2 090 kronor hos Proshop (2-pack)

* Mätt på systemets huvudenhet mot laptop med wifi 6
** Längsta avstånd, inklusive två inneväggar, där det behövs en ny extender för bibehållen surfhastighet på minst 200 Mbit/s.