Hoppa till innehåll
Hem » Blog » HPs laserskrivare ger dig utskrifter i riktigt hög kvalitet

HPs laserskrivare ger dig utskrifter i riktigt hög kvalitet

HP Color Laserjet Pro M255dw är en av de mest kompakta färglaserskrivare du kan hitta just nu. Vi har sett modeller som tar upp mindre bordsyta, men då har det handlat om flerpass-skrivare där pappret får ta en extra runda över skrivhuvudena för varje färg. Det ger extra långsamma färgutskrifter och innebär fler rörliga delar i skrivaren som gått sönder. Det är lyckligtvis ovanligt i nyare laserskrivare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Är det bara snyggast möjliga utskrifter du är ute efter så får du det med Color Laserjet Pro M255dw. Den heter Pro av en orsak och den orsaken är uppenbarligen bildkvaliteten. Den är också exemplariskt lätt att använda. Synd bara att den också är högljudd som få och att utskriftskostnaden rusar iväg.

Positivt

  • Utmärkt utskriftskvalitet
  • Lätt att underhålla och göra inställningar
  • Många anslutningsval

Negativt

  • Dyra utskrifter
  • Hög ljudnivå
PC för Alla rekommenderar

Den är under fyra decimeter på bredden och behöver inte så mycket extra plats på sidorna. En del skrivare behöver du kunna öppna upp på sidorna för underhåll, men här är allt riktat antingen rakt bakåt eller framåt. Tonerkassetter sitter på en släde som dras fram från en lucka mitt fram på skrivaren, en mycket smidig lösning. Trots det har du också plats för ett pappersmagasin på 250 ark a4 och en lucka för att mata in specialpapper i valfri storlek.

På ovansidan hittar vi utmatningsfack som rymmer 100 ark och en usb-port där du kan ansluta usb-minnen och skriva ut sådant som pdf-filer och bilder direkt. På motsatta sidan sitter en snygg, uppfällbar kontrollpanel som navigeras med pekskärm. Vi kan lätt sköta alla skrivarens inställningar via skärmen som både är lätt att kontrollera och ger bra överblick.

Första konfiguration rekommenderar HP dock att vi installerar mobilappen HP Smart för. Den hittar direkt skrivaren och gör det extra enkelt att konfigurera wifi-uppkoppling. Du kan också ansluta fast nätverkskabel eller usb-kabel på baksidan. HP Smart är sedan en behändig app för att göra mobila utskrifter och få grundläggande övervakning över skrivarens status. Inställningar gör du dock fortfarande på skrivaren, eller i en HP Smart-app för Windows som du kan installera på en dator.

Snabb men inte snabbast

Med kort pappersbana genom skrivaren får du relativt snabbt ut utskrifter. En enskild utskrift tar 13 sekunder att få ut oavsett om det är färg eller svartvitt, och det verkar inte göra någon skillnad om skrivaren stått i viloläge eller nyligen använts. Flersidiga dokument kommer också de ut snabbt, ett nytt ark ungefär var tredje sekund. Om du inte väljer att skriva dubbelsidigt vilket tar extra tid.

HP Color LaserJet Pro M255dw
Snygg och lättanvänd kontrollpanel.

När skrivaren går igång hör den till de mer högljudda vi testat. Det är ett påtagligt vinande från motorer, klankande från pappersmatningsmekanik, och väsande från fläktar. Det ser inte ut att finnas något sätt att till exempel dra ner på tempot och i gengäld få tystare drift som i en del andra skrivare vi sett.

Men det kanske det är värt, för dokumenten som kommer ur HP Color Laserjet Pro M255dw ser riktigt bra ut. Det är hög skärpa och perfekt balanserad svärta i text, snygga jämna ytor för kontorsgrafik och väldigt fin detaljering i foton.

Nära proffsklass

Det kan givetvis inte slå vad du får med en bläckstråleskrivare på fotopapper, men det är inte heller syftet här, och vi kommer nära upplevelsen av proffsigare tryckta media. Det är ett vagt blåstick i färgerna, men ingenting som är så påtagligt att det blir till en nackdel.

Utskriftsekonomin är inte en stark sida för någon kompakt färglaser. Du får med lågkapacitetstoner för drygt 1250 utskrifter i antingen svartvitt eller fyrfärg. Sedan finns det högkapacitetstoner som du kan köpa och fylla på med. HP:s originaltoner kostar knappt 1 500 kronor styck om du köper dem från tillverkaren, men finns att få tag på billigare om du letar runt i butiker. Även då pratar vi om utskriftskostnader på runt 30 öre för en svartvit utskrift och över en och en halv krona för fyrfärg, om du ska täcka mycket yta.

HP Color LaserJet Pro M255dw
Att byta toner går smidigt med en utdragbar släde på framsidan.

Det gör att det här inte är en skrivare för dig som vill skriva ut mycket och billigt. Dels på grund av kostanden per utskrift, dels tack vare ljudnivån vid utskrift som minst sagt stör. Men vill du ha bästa möjliga kvalitet på de papper du skriver ut, och gör det mer sporadiskt, är HP Color Laserjet Pro M255dw en behändig, pålitlig och lättskött lösning för färgutskrifter.

Specifikationer

Produktnamn: HP Color Laserjet Pro M255dw
Testad: Oktober 2021
Kontakt: www.hp.se
Skrivartyp: Laser
Upplösning: 600×600 dpi
Dubbelsidig utskrift: Automatisk
Max pappersformat: A4
Kapacitet inmatningsfack A4: 250 ark
Anslutningar: Lan, usb, usb-värd, wifi
Inbyggd skanner/mfc: Nej
Utskriftshastighet, första sida A4*: 13 sek
Utskriftshastighet, flera sidor A4*: 22 sid/min
Kontrollprogram/app: Ja/ja
Molnutskrift: Apple AirPrint, Mopria
Mått: 39,2 x 41,9 x 24,8 cm
Vikt: 14,8 kg
Garanti: 1 år
Rek. pris: 3 970 kr
Pris: 3 299 kr på Netonnet

Kostnad toner

Medföljande toner**: 1 350 sidor (sv), 1 250 sidor (färg)
Maxkapacitet toner**: 3 150 sidor (sv), 2 450 sidor (färg)
Kostnad toner***: 960 kr (sv), 1 020 kr (per färg) på Inky.se
Kostnad per sida A4, beräknad på uppgiven kapacitet: 30 öre (sv), 1,55 kr (färg)

* Uppmätt utskriftshastighet på A4 med skrivarens standardinställningar
** Uppgiven kapacitet för utskrifter enligt iso-standard för bläck- respektive laserutskrift
*** Bästa pris för maxkapacitet på originaltoner/bläck i svensk butik oktober 2021