Hoppa till innehåll
Hem » Blog » HP Prodesk 400 G7: Diskret mini-pc för hemmakontoret

HP Prodesk 400 G7: Diskret mini-pc för hemmakontoret

Testad produkt: HP ProDesk 400 G7
Pris: Kostar från 8 490 kronor på Prisjakt

HP:s Prodesk-datorer finns i flera olika format, från minitorn till micro-pc. Men då deras micromodeller inte är så kompakta somkonkurrenternas är vi mer intresserade av mellanformatet, deras fortfarande behändigt kompakta Small Form Factor-modeller. Den vi har testat heter Prodesk 400 G7 och visar sig vara en riktigt sympatisk liten enhet.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Trots äldre hårdvara och design som är mer inriktad på att se diskret ut än att ta upp så lite plats som möjligt gillar vi HP Prodesk 400 G7. Med nyare processor och en växel till i prestanda hade den varit ett självklart val.

Positivt

  • Tilltalande design
  • Gott om anslutningar
  • Rymligt för uppgraderingar

Negativt

  • Något stor
  • Ingen wifi
  • Konstant om än dämpad kylning

Vi gillar dess avskalade symmetriska design, med rundade hörn och chassi byggt för att ligga platt på bordet. Du kan även ställa den på högkant, men frontpanelen är helt klart designad för horisontellt läge. Trots större mått än riktiga mini-pc ger den ett diskret intryck och rymmer mer än den först ger intryck av. Den syns knappt, men i fontpanelen sitter faktiskt något numera så ovanligt som en dvd-brännare.

Öppnar vi datorn ser vi att det finns plats för extra ram-minne, två platser för små pci express-instickskort och en hårddiskplats. Den sistnämnda kan dock vara en utmaning att montera in, om det inte är en av liten 2,5-tumstyp. En stor 3,5 tums hårddisk går tekniskt sett in, men det blir nästan omöjligt att dra kablar till den.

Ram-minne sitter lätt tillgängligt och du kan enkelt stoppa i ett extra för att fördubbla från åtta till 16 gigabyte. Andra uppgraderingar kräver mer tålamod, men det är en smart datorlåda där allt inuti går att komma åt med tålamod och utan verktyg. Det du inte får förinstallerat är wifi, men det finns en pcie-plats för det.

Mycket usb men inte mest

Då kan det vara enklare att bara köpa till en usb-adapter för ändamålet. Precis som andra sff-datorer, som Dell Optiplex 5090, är den generöst utrustad med usb-portar. Du får inte lika många som Dell-datorn har, men du kan ändå både plugga in medföljande mus och tangentbord via usb, en wifi-adapter, ett par tillbehör till och ha utrymme för mer. Vi uppskattar också att vi får både displayport och hdmi-utgång. Det gör det enklare att ansluta alternativa skärmar som en projektor eller tv.

HP Prodesk 400 G7
Hdmi-port på en businessdator är något vi uppskattar. Allt har inte displayport, hur mycket it-avdelningen än vill det.

Datorn har äldre hårdvara än konkurrenterna, en Intel Core i5-processsor ur 10:e generationen. Men den presterar riktigt bra och det är mycket sällan vi känner att den skulle vara omodern. Den ligger efter nyare Intel-processorer i flertrådade operationer, när vi exempelvis exporterar en videofil i Adobe Premiere Elements tar det längre tid än med en nyare processor, annars märker vi ingen avsevärd skillnad.

Om det beror på processorn eller datorns konstruktion är svårt att avgöra, men den håller sig också sval trots att kylningen aldrig blir högljudd. Fläkten har dock en surrande ton som kan vara irriterande, framför allt om den är igång längre perioder. För det mesta ger den dock bara ifrån sig ett behagligt dämpat sus. Dock spinner fläktarna aldrig ned helt, fullt ljudlös drift är således inte ett val. Vi får inte heller någon möjlighet att mjukvarumässigt kontrollera fläktarna.

Nästan bloatware-fritt

Datorn levereras med en nästan helt ren Windows 10 Pro-installation. Det enda som möjligen irriterar är att den har en prova på Office-installation och att Microsoft Teams poppar upp vid start om du inte manuellt inaktiverar det. Du får ett par program från HP, där det viktigaste är Support Assistant, som innehåller allt från systeminformation och garantiuppgifter till problemlösningsverktyg för att rensa upp systemet eller felsöka nätverk.

HP Prodesk 400 G7 insida
Prydligt och rymligt på insidan.

Med ett pris på 8 500 kronor får du en enkel, funktionell och mestadels problemfri dator, diskret nog att placera på skrivbordet, men den halkar efter i prestanda jämfört med en del av konkurrenterna. Och vill du ha en superliten dator finns det bättre val.

Specifikationer

Produktnamn: HP Prodesk 400 G7 11M56EA#UUW
Testad: Oktober 2021
Kontakt: https://www.hp.se
Processor: Intel Core i5-10500, 3,1 GHz hexa core
Grafikkort: Intel UHD Graphics 630
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, dvd-brännare
Anslutningar: 2st usb 3 gen 2, 3st usb 3 gen 1, 4st usb 2, gigabit ethernet, hdmi, displayport, audio ut, headset
Trådlöst: Nej
Expansion: 2st lågprofil pcie, 1st so dimm, 1st 2,5/3,5″ sata
Operativsystem: Windows 10 Pro, klar för Windows 11
Övrigt: Usb tangentbord och mus, inbyggd högtalare
Ljudnivå: 30-37 dBa
Storlek: 27 x 31,7 x 9,5 cm
Rek. pris: Ingen uppgift
Pris: Kostar från 8 490 kronor på Prisjakt

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 8 123 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 129 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 239 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 124 poäng
Geekbench 5, grafik: 5 214 poäng
Disk, läsning: 2 295,56 MB/s
Disk, skrivning: 1 506,41 MB/s