Hoppa till innehåll
Hem » Blog » HP Chromebook X2: Snygg laptop som slåss i fel prisklass

HP Chromebook X2: Snygg laptop som slåss i fel prisklass

Gränssnittet i Chrome OS har genomgått en transformation under senaste åren, med allt mer fokus på ett pekskärmsfokuserat sätt att jobba, utan att för den delen förlora god kontroll med muspekare. Det tillsammans med numera nästan komplett stöd för Android-apparna i Google Play-butiken gör att Chromebook också är ett riktigt bra alternativ som surfplatta. Speciellt i den typ av platta HP Chromebook X2 är. 

Betyg 3 av 5

Omdöme

Chromebook X2 är ett kvalitetsbygge med en del goda egenskaper, framför allt en snygg högupplöst skärm, och kombinationen med dockningsbart tangentbord fungerar utmärkt. Men med tanke på prislappen hade vi väntat oss mer. Avsaknad av wifi 6, mediokra prestanda och tunt ljud gör att den varken blir optimal som jobbdator eller mediaplatta.

Positivt

  • Snygg och välbyggd
  • Bra bildskärm
  • Flexibelt med dockat tangentbord
  • Bra mobiluppkoppling

Negativt

  • Begränsande prestanda
  • Något tunt ljud
  • Ingen wifi 6

Här kombinerar HP en avskalad tablet med tillbehör som konverterar den till en liten notebook. Du får med ett bakstycke som fäster stadigt med magneter och som ger dig både extra skydd för transport och ett uppfällbart stöd. Framför allt får du med ett tangentbord med musplatta som snäpper fast i underkant. Slutresultatet är en laptop-hybrid i samma storleksklass som en Microsoft Surface Go, men tack vare Android-stödet är den betydligt mer användbar som just handhållen platta.

Det är inte direkt någon budget-Chromebook, utan priset ligger på 7 990 kronor. Det är dubbla priset mot den senaste Chromebooken i samma design som vi testade, Lenovo Ideapad Duet Chromebook. Därför ställer vi givetvis höga krav på den, i kvalitet, funktion och prestanda.

Byggkvalitet håller toppklass. Till det yttre har den ett stramt utformat aluminiumchassi med räta vinklar och en plan glasyta på framsidan. Med en vikt på 573 gram är den hanterbar som platta, även om det finns tunnare och lättare. Dess största problem är just de skarpa kanterna, som kan bli obekväma att greppa. Vi hade hellre sett rundade kanter, även om det inneburit ett par, tre millimeter extra i bredd och höjd. Med en skärm på exakt elva tum och relativt smala skärmkanter är den ändå inte överdrivet bred.

HP Chromebook X2 11
Skarp, ljus- och färgstark skärm är bästa egenskapen i HP Chromebook X2.

Dubbla usb och dubbla simkort

På ena kortsidan sitter volymkontroll och plattans enda två externa portar, två usb 3-portar av typ c-design med fem gigabits hastighet. De stödjer bägge batteriladdning och displayport. Någon vanlig analog hörlursport finns dock inte, så vill du både ladda batteriet och plugga in ett par hörlurar har du sedan slut på platser.

Här hittar vi också sim-kortläsare som har plats för två sim-kort eller ett sim-kort och ett micro sd-kort för extra lagring. Du får inte 5g-stöd på mobiluppkopplingen men mottagningen och hastigheten över 4g verkar stabil och snabb. Har du lokalt wifi att koppla upp till får du inte heller stöd för senaste tekniken wifi 6, utan bara wifi 5. Det är ett större minus än att inte få 5g, då du framför allt går miste om den påtagligt bättre räckvidden som wifi 6 innebär.

Skärmen är en kvalitets-panel med hög upplösning. 2160×1440 bildpunkter på 11 tum ger en knivskarp bild, och med utmärkt srgb-matchning, bra ljusstyrka på lite drygt 400 cd/m2 och bra kontrast för en ips ser både film, dokument och foton riktigt bra ut.

Följsam pek utan penna

Skärmen har utmärkt pekstöd, men det är inte helt utan små irritationsmoment, som vi tror har med den begränsade prestandan att göra. Vi kommer till den. Du kan också använda en aktiv stylus-penna med stöd för usi-standarden, till exempel HP:s egna Rechargeable USI Pen som vi använt i detta test. Det ingår ingen sådan i paketet, utan det får du köpa separat.

Det kan det vara värt om du vill ta snabba anteckningar, dess glasyta är bekväm att rita på och pekprecisionen är god. Men skärmen har tyvärr inte så väl avvägd tryckkänslighet att det går att teckna snyggt på den.

HP Chromebook X2 11 med penna
Skaffar du HP:s pekpenna till så fäster den snyggt med magnet på baksidan.

Chromebook X2 har två framåtriktade högtalare, uppenbart placerade för att ge bästa ljud när du har datorn i notebookläge. Det gör att du får tänka på hur du har den orienterad om du koppat loss den från tangentbordet och kör handhållet, och du tappar mycket strereokänsla horisontellt. Ljudet är rent och detaljerat med krispig diskant, men den har knappt några bastoner alls att erbjuda. Det finns både surflattor och till och med mobiltelefoner med betydligt fylligare ljud.

Inte rätta kraften

Prestandamässigt är den tyvärr inte så imponerande. Här sitter arm-baserade Qualcomm Snapragon 7c med åtta kärnor i två klustrar, med två som är klockade lite högre. I de flesta testmoment ligger den på budgetnivå. Tunga dokument och webbsidor tar extra tid att ladda, en del moment i gränssnittet, som att rotera skärmen, går frustrerande segt och en del tunga webbtjänster och appar laggar.

På sätt och vis är det en processor väl lämpad för hårdvaran. Du får extra grafikprestanda jämfört med ungefär lika snabba Intel Celeron-processorer, vilket gör att den fortfarande kan hantera sådant som högupplöst video på skärmen på ett snyggt sätt. Men med tanke på prislappen hade vi helt klart väntat oss en växel till i prestanda. Långsam emmc-lagring gör inte det hela bättre. Vi hade hoppats på läshastighet i åtminstone samma klass som en mellandyr mobil, men Chromebook X2 ligger långt efter det.

HP Chromebook X2 11 baksida
Ren och snygg design, men lite kantig att greppa.

Har du tålamod och överseende med en seg upplevelse och värdesätter batteritid högre kan du glädjas av att den klarar den punkten bättre. Den har inte samma driftstid som en riktig laptop, men det förväntar vi oss inte heller med tanke på att det inte får plats med lika stort batteri. Åtta timmar videoströmning på full skärmljusstyrka, och flera timmar mer om vi sänker skärmstyrkan för inomhusbruk och surfar och mejlar en dag, får anses vara väl godkänt.

Det hjälper dock inte för att rädda Chromebook X2 från att bli en viss besvikelse. Vi hade hoppats på en Chromebook som på ett avgörande sätt tog det som var lovande med Lenovo Ideapad Duet Chromebook och expanderar det med premium-design och topprestanda. Nu är det bara skärmen och 4g-uppkopplingen som känns som steg i rätt riktning. Det är inte nog, med tanke på priset.

Specifikationer

Produktnamn: HP Chromebook X2 11-da0000no
Testad: December 2021
Tillverkare: HP
Processor: Qualcomm Snadragon 7c SC7180, 2+6 Kryo 468 upp till 2,4 GHz
Grafik: Adreno 618
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 128 GB emmc, plats för mikro sd
Bildskärm: 11 tum blank ips, 2160×1440 bildpunkter, multitouch
Kameror: 8 megapixel bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: 2st usb-c 3 gen 1 med displayport, tangentbordsdockning
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: Löstagbart tangentbord och stativ, dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: 0 dBa
Batteritid: 8 h 30 min (onlinevideo, hög ljusstyrka), ca 13 h (blandad användning, låg ljusstyrka)
Storlek, platta: 25,3 × 17,8 × 0,8 cm
Storlek, totalt: 25,3 × 18,3 × 1,6 cm
Vikt, platta: 450 gram
Vikt, totalt: 1,04 kg
Pris: 7 990 kr på HP

Prestanda

Speedometer 2.0, webbläsare: 40,2 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 595 poäng
Geekbench 5, cpu flera kärnor: 1 676 poäng
GFX Bench Manhattan 1080p: 2 158 bilder, 35 fps
Disk, läsning: 212,2 MB/s
Disk, skrivning: 146,1 MB/s