Hoppa till innehåll
Hem » Blog » HP Chromebase är en snygg och smart allt i ett-dator

HP Chromebase är en snygg och smart allt i ett-dator

Testad produkt: HP Chromebase
Pris: Från 6 490 kronor hos Prisjakt

Chrome OS är inte bara för Chromebooks. Det finns både stationära minidatorer kallade Chromebox, och numera även allt-i-ett-datorer som går under namnet Chromebase. Det är ett smartare koncept än Chromebox tycker vi, eftersom Chrome OS blivit så fokuserat på pekgränssnitt i de senare generationerna och tillverkarna då kan se till att datorn kommer med en bra pekskärm.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Helheten för HP Chromebase är riktigt lyckad. Det är snyggt, smart sammansatt och en del detaljer än långt bättre än förväntan. Så länge du inte tror att du kan köra tunga kreativa appar på den eller försöker spela spel räcker prestanda överraskande långt.

Positivt

  • Läcker, smart design
  • Kraftfullt ljud
  • Vridbara skärmen
  • Hög kvalitet på det mesta

Negativt

  • Bättre stereo i ljudet hade varit bra
  • Mus och tangentbord är snyggare än bra
PC för Alla rekommenderar

Det gör denna modell från HP. Den heter kort och gott HP Chromebase och är tillverkarens första i sitt slag. Den finns i två modeller, en billigare med Pentium-processor och en lite dyrare med Intel Core i3. Den vi testat är Pentium-modellen. Den säljs i skrivande stund på Elgiganten för 6 490 kronor.

Det är en elegant designad liten dator, i mestadels vit plast, med en 21-tumsskärm fäst på en bred, stadig, konformad bas. Hela foten är, förutom dator med en rad anslutningar på baksidan, även en överraskande kraftfull högtalare som ger dig både rejält med tryck och detaljerat ljud.

Det är kanske inte i klass med en riktig fristående Sonos-högtalare eller liknande, men överraskande bra och kraftfullt för att sitta i en dator. Två saker drar ner drar ner omdömet. Varken Chrome OS eller HP själva ger dig möjlighet att kontrollera equalizer; det hade varit bra att kunna pressa på med lite mer diskant. Stereospridningen är också halvdan. Men då är vi petiga, högtalarna är ett stort plus för Chromebase.

Extra pixlar i bra kamera

Ovanför bildskärmen sitter en webbkamera som går att täcka med ett linsskydd, som också enligt uppgift stänger av den inbyggda mikrofonen. Det är lite överraskande en av de bästa webbkameror vi sett inbyggd i en dator. Den är på hela fem megapixlar och du kan få upp till nästan 4k-upplösning på bild och video.

HP Chromebase 22
HP Chromebase 22 har helt klart en unik look.

Vanligen körs den i 1080p-läge och då får vi jämna förger, snygga hudtoner och bra ljushantering i en släpfri bild. Mikrofonen är inte lika övertygande och upptagen röst blir aningen burkig, med avkapad diskant. Den duger för vardagslag användning, men håller inte samma höga klass som kameran.

Bildskärmen har 1080p-upplösning, vilket blir lite pixligt på en skrivbordsskärm, men mer ska man inte förvänta sig i den här prisklassen. Den levererar livfulla färger i runt srgb-klass och bra betraktningsvinklar. Ljusstyrka är specificerad till 250 cd/m2, men vi tror att den faktiskt klarar mer än så. I ett ljust rum nära ett fönster får vi fortfarande en ren och klar bildupplevelse.

Skärmen kan inte vridas i sidled eller höjas och sänkas, men du har i alla fall tilt-kontroll. Framförallt går den att vrida 90 grader så att den står på högkant, så kallad pivot-funktion. Då kan du få extra bra överblick om du till exempel surfar på långa webbsidor. Skärmen har full multitouchfunktion och vi har inget att klaga på med touch-responsen. Den är inte snabb nog för precisionsjobb – det är inte heller det den är till för.

HP Chromebase 22 baksida
De dubbla usb typ c-portarna kan du också koppla displayport-skärm till. 

Snabb nog trots allt

Vi var lite oroliga att detta skulle vara tungt för datorns lite klenare processor och grafik, men det visar sig fungera överraskande bra. Här bidrar en snabb ssd på 256 gigabyte, 8 gigabyte ram-minne och snabb wifi 6-uppkoppling till att göra upplevelsen rapp. Trots begränsad grafikprestanda är det inget i gränssnittet som går segt, inte ens när vi växlar mellan horisontellt och vertikalt läge och behöver flytta tunt fönster i en hast. Likaså klarar sig den dubbelkärniga Pentium-processorn bättre än våra farhågor.

Att surfa på tyngre webbsidor i några flikar i taget går bra, och vi strömmar film, kör videochattar och mycket annat utan påtagliga problem. Visst finns det en övre gräns. Kör vi riktigt krävande webb- eller Google Play-appar för till exempel bild och videoredigering får den svårt att hänga med. Men som surf-, kontorsjobb, och mediaströmningsdator klarar den sig bra.

Du får en trådlös mus och ett trådlöst tangentbord med i paketet, som är färdigt parkopplade från start. I alla fall när vi kommer ihåg att stoppa batterier i dem. Bägge är lite plastiga att använda men gör jobbet och passar stilmässigt bra ihop med datorn.

HP Chromebase 22 volym
En volymkontroll sitter behändigt placerad på sidan av foten.

HP Chromebase charmar och övertygar. Ingenting är påtagligt dåligt, och på flera punkter överraskar HP positivt. Det som potentiellt kan vara ett problem i denna låga prisklass, den måttliga processorn kombinerad med för höga ambitioner, hanterar de också bra. Det här är lyckat på alla sätt.

Specifikationer

Produktnamn: HP Chromebase 22-aa0803no
Testad: Februari 2022
Kontakt: HP
Processor: Intel Pentium 6405U, 2,4 GHz dual core
Grafik: Intel UHD Graphics
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 21,5 tum ips, 1920×1080 bildpunkter
Webbkamera: 5 megapixel (2592×1944 bildpunkter)
Anslutningar: 2 st usb 3 gen 1 typ c med displayport, 2 st usb 3 gen 2, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Övrigt: Linsskydd, usb-mus och tangentbord, pivot-funktion för skärm
Operativsystem: Chrome OS
Ljudnivå: Fläktlös
Storlek: 50,76 x 17,45 x 45,44 cm
Rek. pris: 7 990 kr
Pris: Från 6 490 kronor hos Prisjakt

Prestanda

Speedometer 2.0: 57,7 poäng
Geekbench 5, cpu, en kärna: 555 poäng
Geekbench 5, cpu, alla kärnor: 1 206 poäng
Gfxbench, Manhattsan 1080p: 2 131 frames / 34 fps