Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Hög kvalitet och god service byggde framgången för Lindberg

Hög kvalitet och god service byggde framgången för Lindberg

Lindberg ligger beläget i Edsbyn, en by i natursköna Hälsinglands djupa skogar med gamla anor av ett aktivt näringsliv. Från denna miljö utvecklar företaget Lindberg kläder för ett aktivt uteliv främst till barn och juniorer men även till vuxna. Vad är hemligheten bakom framgången?

Michael Lindberg vid utdelningen av Årets Företagare Gävleborg

Vi passade på att fråga grundaren till Michael Lindbergs AB (mer känt som klädesmärket Lindberg)Michael Lindberg som också utsågs till vinnare av utmärkelsen Årets Företagare Gävleborg 2022, om hans företagande.

Hej Michael och stort grattis till utmärkelsen!  Vad var det egentligen som gjorde att du blev företagare?

-Stort tack det känns fantastiskt roligt! Jag är faktiskt säljare från början. Idén om funktionskläder kom när vi fick vårt första barn och vi ville göra ett par tossor och vantar i älgskinn som vi tog kontakt med en skinnhandlare i Malung.

Sagt och gjort så lät Michael i början av 90-talet tillverka varma sköna tossor och vantar i älgskinn för att värma sin sons frusna fötter och händer. Produkterna visade sig vara så bra att efterfrågan ökade och ur detta föddes klädmärket Lindberg.

– Jag frågade min fru när vi drack kaffe en förmiddag. ”Får jag starta ett företag o jobba stenhårt i tre till fyra år?” Varpå hon frågade: ”Tänker du lyckas”?

-Svaret var ja om än lite trevande, och hon förstod nog tidigt att det skulle innebära många fler år av hårt jobb än så. Men hon ville stå bakom mig, det är jag så tacksam över!

Sedan har produktionen fortsatt med funktionskläder och accessoarer med omtanke för alla som tycker om att vistas i natur och svenskt klimat.

-Vad är det ni gör på Lindberg som gör att ni sticker ut i mängden? 

-Vi håller hög kvalitet på våra produkter och service. Vi har alltid snabba leveranser och leveranssäkerhet. Vi arbetar utifrån att vi ska pålitliga och ärliga i allt gentemot våra kunder och leverantörer. Det bygger förtroende.

-Sedan vill vi att vår personal ska trivas och växa hos oss. Vi vill att de ska vara en del av vårt företag och därför tar vi ofta med anställda på mässor runt om i världen. Det är nog få förunnat att kunna erbjuda sin personal sådant, det är jag tacksam över att vi kan.

-Vad gör dig extra stolt i ditt företagande?

– Ja, för nio år seden lämnade jag över till vår nuvarande vd Magnus Rubensson och han har verkligen förstått vad jag önskar med företaget. Ett exempel var när han fattade ensam vågade fatta beslutet att skicka en hel container med kläder till Ukraina i samband med krigsutbrottet. Det gör mig stolt att han känner sig trygg i sina beslut och vet hur jag skulle agerat. Några veckor senare fick jag överlämna en transportbil som vi köpt och körde ner till Ukraina.

-Med det överskott som blivit i företaget så har vi fått hjälpa till vid katastrofer i exempelvis Filippingerna efter att en av de största tromberna for fram ifjol där vi fått vara med att bygga upp en skola. Vi har även köpt minibuss till Afrika.

-Vi harvarit med och byggt två barnhem i Bolivia – ett av världens fattigaste länder. När vi haft våra två årliga storresor har vi ofta skickat 5% av försäljningen dit eller så till något annat behjärtansvärt. Dessa barnhem har idag 78 barn som vi är med och  hjälper både privat o i företaget.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_8bee.jpg

Michael Lindberg är engagerad i Barnens Räddningsark, här på bild från Bolivia. Foto: Barnens Räddningsark

-Tror nog jag kan säga att mest stolt blir jag nog att vi idag fått en ekonomi så vi kan vara generösa mot den svage som inte har det lika bra som vi.

-Vad tror du är dina främsta egenskaper som företagare?

-OJ! Ska jag svara på det? Det är nog att jag inte känner mig som någon chef. Jag är precis som vem som helst på företaget. När containrar kommer så jobbar jag precis som alla andra med att plocka varor, jag sätter mig gärna på städmaskinen, hjälper gärna personalen om dom behöver min hjälp. För mig är det viktigt att se alla, det kan vara så enkelt att alltid säga god morgon och tack för idag!

-Kan du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

-Tänk alltid på kundens bästa, det är den bästa reklamen!  Var sparsam även när pengarna rullar in för dom kan rulla ut ännu snabbare än du tror och då blir det problem.  Ärlighet! Jag har ett ordspråk som min far lärde mig och som jag alltid bär med mig. ”Tala ALLTID sanning så behöver du ALDRIG ljuga”.

-Stort tack för att du delar med dig av din företagsresa Michael och lycka till i finalen av Årets Företagare Sverige den 14:e oktober!