Första gången jag såg det var hemma hos mormor och morfar. På väggen i deras våning satt ett snirkligt, handmålat släktträd – och som barn kunde jag stå i timmar och fascineras över mitt ursprung.
Då var släktträdet något komplicerat att skapa, och de var ofta rena konstverken. I dag har släktträden flyttat ut på internet, och att använda dem är rena barnleken.
Upplägget är enkelt. Du behöver bara fylla i ditt eget namn och sedan komplettera med barn, syskon, föräldrar, kusiner, far- och morföräldrar – och andra släktingar som du känner till. Om du vill kan du lägga till födelse- och dödsdag, fotografier och annat som gör ditt släktträd mer fullmatat.
Resultatet kan du sedan skriva ut på papper – eller beskåda på skärmen. Du kan också dela det med andra, för att på så sätt bygga upp det tillsammans med andra. Och du väljer förstås själv om du ska använda datorn, surfplattan eller mobilen.
Här är alternativen du kan använda. Det är dock värt att komma ihåg att de brottas med samma problem som Facebook och liknande sociala sajter. Även om sajterna i dag drivs av seriösa företag som skyddar dina privata uppgifter vet ingen vad som händer i framtiden.
Dela ditt släkträd
Myheritage är en av världens största tjänster för släktforskning. Du når den via sajten, appen eller datorprogrammet Family Tree Builder – och du kan också köpa ett fysiskt dna-test för att kolla ditt ursprung.
Basabonnemanget är gratis, men för att kunna lägga till mer än 250 personer och för att få tillgång till databaser krävs ett betalabonnemang.

Hitta dina släktingar
Ancestry är den andra släktforskningsjätten och den innehåller miljontals inskannade källor från hela världen. Den svenska informationen kommer från svenska Genline, som köptes upp av Ancestry år 2010.
Ancestry finns både som en gratis basversion och men för att få tillgång till kyrkböcker och andra släktdatabaser krävs ett betalabonnemang. Liksom Myheritage säljer Ancestry dna-test.
Sök hos mormonerna
Mormonerna har en av världens största databaser för släktforskning, och registrerade användare kan du söka utan kostnad. Du får exempelvis uppgifter om uppgifter om födsel, död, äktenskap och barn. Eftersom fokus ligger på USA är den framför allt intressant om du har Amerikafarare i släkten.

Släktforskare samarbetar
Idén bakom Geneanet är att släktforskare hjälper varandra. Totalt finns det över 250 miljoner personer inlagda i olika släktträd, och den som registrerar sig kan alltså ta del av andras forskning.
Geneanet driver också sajten Geneastar. Här har man släktforskat på ett antal världskändisar och lagt ut resultatet på sin sajt. Du kan även mata in ditt eget släktträd för att se om det finns några kopplingar till någon kändis.
Gratis släktträd för hela världen
Du som inte vill betala kan välja Wikitree. Förutom att det är en gratislösning lockar det med sociala aspekter. Den här engelskspråkiga tjänsten innehåller närmare 20 miljoner profiler, och om du har en koppling till någon av dem kan du alltså själv bygga ihop ditt eget släktträd med andras.
Slipp all registrering
Den som månar om sin integritet kan skapa ett släktträd utan några kopplingar till andra. I appen Quick Family Tree anger du dina släktingar och ritar trädet utan någon registrering. Tjänsten är gratis, men den innehåller mycket reklam och stora begränsningar.