Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Har du internet eller inte? Så här enkelt kollar du

Har du internet eller inte? Så här enkelt kollar du

Du brukar säkert hålla koll på den lilla ikonen nere till höger i Windows som visar om ditt nätverk har tillgång till internet eller inte. Antingen visar den en bildskärm för trådad anslutning eller en wifi-symbol för trådlöst. Men den kan också visa bara en glob för att markera att du är nätverksansluten, men internetanslutning saknas. Motsvarande symboler och information finns också i inställningarna, under Nätverk och Internet.

Är du bara det minsta nyfiken har du säkert undrat hur det där fungerar. Indikatorn kallas NCSI (Network Connection Status Indicator), även kallad Nixie, och fungerar genom att göra en dns-kontroll av msftconnecttest.com och sedan hämta en textfil från msftncsi.com/ncsi.txt. Fungerar inte det kontrolleras även kontakten med dns.msftncsi.com och att ip-adressen är korrekt.

Microsofts servrar lagrar både tid och ip-adress, men hävdar att det sker helt konfidentiellt. Om det ändå bekymrar dig kan du följa steg 3 och 4, där vi visar hur du kan stänga av den aktiva internetkontrollen. Du får då förstås ingen korrekt indikation och enligt Microsoft kan det ge problem med vissa program.

Internet

1. Anslutning

Windows undersöker några servrar på nätet, samt hämtar en liten textfil och kontrollerar dess innehåll. Om allt är till belåtenhet visas ikonen för anslutning.


Internet

2. Ingen anslutning

Om både den första och den andra kontrollen misslyckas växlar Windows över till att visa beskedet att internetåtkomst saknas.


Internet

3. Inaktivera

Starta Registereditorn genom att klicka på Start-knappen, skriva regedit och trycka Enter. Klicka dig fram till nyckeln (mappen) HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ NiaSvc \ Parameters \ Internet.


Internet

4. Omstart

Dubbelklicka på värdet EnableActiveProbing i högra panelen och ändra 1 till 0. Starta om datorn. Du får då ingen tillförlitlig indikering. Ändra tillbaka för att återställa allt som det var från början.