Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Här är gratisappen som gör mobilen till en skanner

Här är gratisappen som gör mobilen till en skanner

Minns du skannern? För 20 år sedan var den ett självklart tillbehör på många hemmakontor, men idag är det nästan ingen som köper separata skannrar.

Produkten har i stället slagits ihop med skrivaren – och resultatet blir en så kallad multifunktionsskrivare. Du som tycker att en sådan är onödigt stor kan dock använda en ännu smidigare lösning, nämligen mobilens kamera.

Din mobilkamera kan nämligen inte bara användas för att ta fotografier – du kan precis lika gärna fotografera av ett pappersdokument. Det kan exempelvis handla om ett kvitto du vill spara eller ett matrecept som du vill dela med någon annan. Väljer du sedan att skriva ut din bild på skrivaren får du på så sätt tillgång till en enkel kopiator.

Flersidiga dokument

Du kan förstås använda telefonens inbyggda kameraapp, men den är inte optimal som skanner. Ett betydligt bättre alternativ är därför att skaffa en speciell skanningsapp, exempelvis Adobe Scan.

Poängen med att använda Adobe Scan är att appen automatiskt kan rätta upp sneda bilder och ta bort bakgrunden. Använder du din vanliga kameraapp blir bilden ofta sned och delar av bordsskivan blir synlig.

En annan fördel är att du kan spara bilden som en pdf-fil och att den kan bestå av mer än en sida. Din vanliga kamera klarar som regel bara av enskilda fotografier i jpeg-formatet.

Adobe Scan har många kraftfulla verktyg. Om den automatiska korrigeringen av dokumenten inte fungerar kan du göra mycket redigering manuellt. Appen har också en inbyggd funktion för textigenkänning, så att den text som finns i bilden blir sökbar. Det här är smart om du exempelvis läser in kvitton, garantisedlar eller liknande saker som du vill kunna söka igenom i efterhand.


Så funkar Adobe Scan

Adobe Scan

1. Placera

Placera mobilkameran ovanför det du vill skanna. Det gör inget om dokumentet hamnar snett.

2. Välj typ

Ändra här om du vill skanna in något speciellt, exempelvis ett id-kort.

3. Lägg till

Om du vill kan du lägga till bilder som du redan har tagit och som ligger på telefonen.

4. Automatiskt

Ändra mellan att skanna automatiskt och manuellt.

5. Skanna

Tryck här – om du har valt att skanna manuellt.

6. Blixt

Slå på eller av blixten (mobilens lampa).

7. Spara

Om du är nöjd med resultatet sparar du här. Du kan också ändra filens namn.

8. Visa

Här ser du miniatyrer av din skanning.

9. Sidor

Du kan lägga till ytterligare sidor från telefonens minne och du kan ändra ordning på sidorna.

10. Redigera

Beskär bilden eller redigera den på andra sätt.

11. Dela

När ett dokument är färdigt kan du dela det med andra eller spara på olika sätt.


Frågor och svar om appen

Adobe Scan

1. Hur installerar jag?

Öppna Google Play Butik (Android) eller App Store (IOS) och sök efter Adobe Scan. Tryck på Installera för att starta installationen och välj därefter Öppna. Första gången du gör det måste du logga in. Du kan göra det med ditt Google-, Facebook- eller Apple-konto – men du kan också använda Adobe ID, som är tillverkarens eget inloggningskonto.


Adobe Scan

2. Vad är behörigheter?

Adobe Scan måste få möjlighet att komma åt din kamera, och första gången du kör appen startar en guide som låter dig bevilja denna behörighet. Exakt hur det ser ut varierar lite beroende på vilken mobil du använder.


Adobe Scan

3. Är det gratis?

Adobe Scan är en fullt fungerande gratisapp, men om du vill kan du betala cirka 100 kronor i månaden för en premium-version. Den låter dig exempelvis exportera pdf-filerna till Word-formatet och lösenordskydda filer som är känsliga.

Observera att Adobes marknadsföring av sin premiumvariant är ganska aggressiv, så se till att inte klicka fel.


Adobe Scan

4. Vad är textigenkänning?

Adobe Scan har stöd för textigenkänning (ocr), alltså en teknik som gör att den text som finns i bilden också blir sökbar. Det här sker automatiskt när du gör en inläsning – och när du öppnar pdf-filen i ett program som Adobe Reader kan du söka efter ord i texten.

Funktionen är påslagen med automatik och om du vill slå av den – eller byta språk – gör du det genom att öppna Inställningar. Välj att avaktivera Kör textigenkänning på sparad PDF eller välj Tryck på Textigenkänningsspråk för att byta.


Adobe Scan

5. Vilka andra appar finns?

Det finns fler appar som förvandlar din mobil till en skanner, och de har olika inriktning. Fotoskanner från Google Foto är exempelvis bra för dig som vill skanna in gamla fotografier medan Microsoft Lens är smidig om du ska jobba vidare med dokumenten i andra Microsoft-program. Läs mer i vår guide här.