Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Här är första Thinkpad-datorn med Qualcomm-chip

Här är första Thinkpad-datorn med Qualcomm-chip

Kinesiska datortillverkaren Lenovo kommer till mobilmässan MWC i Barcelona med en ny Thinkpad-modell som är företagets första med Arm-baserad processor.

Thinkpad X13S heter den, och den drivs av Qualcomms Snapdragon 8CX Gen 3-chipp tillverkad med TSMC:s 5-nanometerprocess. Som andra Thinkpad-modeller kör den Windows, i det här fallet Windows 11 Pro. Tack vare Microsoft förbättrade x86-emulering som numera har stöd för 64-bitarskod fungerar de allra flesta vanliga Windowsprogram utan omkompilering.

Med tanke på att datorn presenteras i samband med MWC är det inte så konstigt att den har inbyggt 5g-modem för mobilt bredband.

Datorn är främst tänkt som en företagsmaskin och har flera därtill passande funktioner, som säkerhetsplattformen Thinkshield och stöd för Microsofts Pluton-arkitektur, som skyddar anställdas autentiseringar mot företagsservrar i en säker enklav på chippet.

Lenovo har också satsat stort på miljömedvetenhet med stora delar återvunna material. Chassit består till exempel av 90 procent återvunnet magnesium och en stor del av plasten i batteriet är återvunnen. Dessutom används en ny lödteknik med lägre värme och därmed mindre energianvändning.