Under tisdagen besökte Företagarnas vd Günther Mårder Årets Unga Företagare Östergötland, Adam och Johan Zollner på Profilservice Nordic i Linköping

Johan Zollner och Günther Mårder
I ett enormt showroom möter Günther upp Johan Zollner som tillsammans med sin bror Adam Zollner 2010 startade upp Profilservice Nordic i Linköping. Ytorna är möblerade med tematiserade givaaways, kläder och exempel på olika uppdrag företaget haft hos stora kunder såsom Liseberg mfl. Undervåningen består av företagets lagerutrymmen samt lokaler anpassade till företagets textila och digitala tryck.
-Vi tyckte att vi hade flyttat till stora lokaler, nu är de nästan för små igen, säger Johan.
Att Johan och Adam föddes med entreprenörstänk i blodet är tydligt.
-Vi är uppvuxna med att prata affärer runt middagsbordet. Våra föräldrar var skilda och särskilt vår pappa som var företagare hade nog ingen att prata av sig med om sina utmaningar och om arbetsdagen. Vi fick höra honom resonerade kring allt möjligt, exempelvis om hur han resonerade när han ville komma in på en ny marknad eller hur han funderade högt över problem med medarbetare.
Johan beskriver hur mycket han tror att det entreprenöriella tankesättet har präglat både honom och hans bror i de livsval de gjort. Att ständigt söka och tänka på förbättringspotentialer var en del av vardagen för Johan och Adam under uppväxten.
-Hur yttrade sig det?
-Vi kunde gå på restaurang och pappa kunde fråga oss ” Om ni hade den här restaurangen- hur hade ni gjort? Hade de tagit vår dryckesbeställning direkt då hade ni hunnit köpa två läsk i stället för bara en. Då hade de fått sälja en dricka till”, skrattar Johan.
Sunt förnuft och små justeringar
Sunt förnuft och små förbättringar kan göra stor skillnad och det tror Johan också färgat deras företagsresa. Att jobba med detaljer, finslipa och förbättra genomsyrar de båda brödernas tänk och är även något som de uppmuntrar sina medarbetare att arbeta aktivt med.
-Om medarbetare ser att det finns potential att förbättra inom något område så vill såklart veta det, vi uppmuntrar verkligen detta till alla som arbetar hos oss.
-Har ni tagit någon inspiration från hur exempelvis industrier arbetar med standardiseringar?
– Ja eller inte direkt. Jag har varit inne mycket på LEAN som metod för verksamhetsutveckling och att arbeta mot att skapa maximalt kundvärde baserat på de resurser som finns.
Dem har standardiserat många områden för att öka effektivitet bland annat i orderhanteringssystemet som sedan starten gått från analoga pappershögar till tydliga digitala processer och metodiker som också hjälpt dem att tydliggöra områden som kan förbättras och utvecklas.
Från ryttarföreningar till byggbolag
-Ni är inom en konkurrenskraftig bransch. Hur arbetar ni för att täcka så stor del av marknaden som möjligt?
-Vi gör många olika parallella satsningar inom vårt koncept för att skapa bredd. Från att mestadels gjort give aways och arbetskläder mot tjänsteföretag så går vi alltmer mot workwear inom bygg och sjukvård.
Företaget gör också en större satsning mot föreningar där de arbetar med ”Print on demand” vilket betyder att kunden inte behöver göra så stora beställningar för att få ett tryck till ett bra pris. Alla tryck genomförs på plats i företagets tryck och broderiavdelningen. Att tillgodose många olika kunders behov beskriver Johan som en av företagets stora styrkor.
-Vi satsar brett men det har varit en framgångsfaktor. Vi har en stark vilja att exponera oss för många olika möjligheter, därför försöker vi också ta del av så många nätverk som möjligt. Vi är ute mycket!
-Hur upplevde ni pandemin? Blev det nattsvart?
– Nej inte direkt nattsvart. Under pandemin var det många i branschen som fick en kalldusch när orderna uteblev, mässor ställdes in och kunderna stannande hemma. Vi försökte snabbt anpassa vår försäljning till våra kunder och vi tog fram allt från fikakorgar till ”BoostBoxar” till personal som jobbade hemma och hittade bra lösningar för de företag som hade inplanerade mässor i utlandet att ändå nå sina kunder.
-Vi lyckades faktiskt göra nya spännande affärer under pandemin. Det handlade mycket om att laga efter läge, exempelvis gjorde vi ett ståbord i hårdpapp som kunde printas med företagets logotyp. Många företag gick från extern marknadsföring till intern marknadsföring och ville arbeta aktivt för att bibehålla vi-känslan hos den personal som arbetade hemifrån.
Framtiden stavas marknadsledande
-Hur ser framtiden ut, var är ni om 10 år?
-Som ung företagare är det bra när det händer grejer. Om det vore homogent år efter år skulle det vara mycket tuffare att bryta sig in. Volatilitet marknaden är bra eftersom det är då nya idéer föds och utveckling sker.
Johan ser ingen anledning till att företaget skulle sluta växa. Allt eftersom marknaden krymper ned till färre och färre aktörer vill de i slutändan vara en av de fem som är absolut marknadsledande.
-Topp fem, där ska vi vara!
Gör som Johan och anslut dig till Företagarna Young, Sveriges största nätverk för dig som är företagare under 35år. Nätverket ingår i medlemskapet i Företagarna. Bli medlem här!