Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Guide: Sidoladda program i Windows – på egen risk

Guide: Sidoladda program i Windows – på egen risk

Normalt vill Microsoft att du ska ladda ned dina appar från Microsoft Store, precis som Google vill att du hämtar appar från Play Butik och Apple tvingar dig att hämta dem från App Store.

Vad gäller IOS är i princip enda möjligheten att komma runt detta att ”jailbreaka” enheten, men i både Windows och Android är det ganska enkelt.

Detta kallas för att sidoladda och kan vara användbart om du hittat en app som inte finns i den officiella butiken. Du laddar då i stället ned den och installerar den själv.

Sidoladdning innebär en viss säkerhetsrisk – ingen officiell butik kontrollerar vad som finns i installationen och du kan råka ut för appar som är manipulerade på olika vis och innehåller virus, trojaner eller annan elak kod.

Du måste själv vara tillräckligt säker på att källan är tillförlitlig, men om du behöver en skräddarsydd app som inte tillhandahålls i butiken kan det vara bra att veta att det faktiskt går. Det är ju för övrigt precis samma risk som du tar när du laddar ned vilket vanligt Windowsprogram som helst.

Sidonedladdning

1. Öppna inställningar

Klicka på Startknappen och välj Inställningar (kugghjulet). Klicka på Uppdatering och säkerhet.


Sidonedladdning

2. För utvecklare

Rulla ned en bit och klicka sedan på För utvecklare.


Sidonedladdning

3. Valfri källa

Ställ reglaget vid Installera appar från valfri källa i läge på. Acceptera varningen med Ja.


Sidonedladdning

4. Börja installera

Windows-appar laddas ned som appx- eller appxbundle-filer. Dubbelklicka på en sådan för att starta installationen.