Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Guide: Så sparar du gamla dvd-filmer på din dator

Guide: Så sparar du gamla dvd-filmer på din dator

Dvd-tekniken har sin bästa tid bakom sig, men skivorna har fortfarande ett ess i rockärmen, nämligen innehållet. Många klassiska filmer och serier finns inte på strömningstjänsterna och en gammal dvd-skiva kan vara din enda möjlighet att titta på dem. En smart lösning kan vara att rippa dina skivor.

Att rippa betyder att kopiera information från ett fysiskt medium till datorns hårddisk. Tekniken blev populär när vi skaffade oss mp3-spelare och ville kunna föra över musik från våra cd-skivor.

Dvd-rippning fungerar på samma sätt. Du stoppar in skivan i en dator (som förstås måste ha en dvd-spelare) och startar Wonderfox DVD Ripper Speedy eller något annat ”rippningsprogram”. Det gör om dvd-skivans innehåll till digitala filmfiler på datorns hårddisk. Dessa kan du sedan använda på valfritt sätt.

Du kan exempelvis flytta över dem till ett usb-minne som går att stoppa in i en smart-tv – och du kan lägga dem på mobilen och sedan visa upp dem på tv:n med hjälp av en Chromecast.

När det här är klart kan du förstås rensa ut de fysiska skivorna från bokhyllan.

Krångligt skydd

Ett problem med dvd-rippning är att kommersiella skivor brukar vara kopieringsskyddade. Som regel lyckas Wonderfox DVD Ripper Speedy knäcka det här kopieringsskyddet, men vissa skivor är så hårt skyddade att programmet misslyckas. Det finns med andra ord ingen garanti att det lyckas.

Att på det här sättet knäcka kopieringsskyddet befinner sig i en juridisk gråzon. Enligt lagen får du egentligen inte kringgå kopieringsskyddet, men det är tillåtet om det krävs för att du ska kunna se filmerna på en enhet som saknar dvd-läsare. Det här kan vara värt att tänka på innan du sätter igång.

Fler funktioner om du betalar

Wonderfox DVD Ripper Speedy är ett fullt fungerande gratisprogram, men du kan uppgradera för att få fler finesser.

Den stora skillnaden handlar om vilka format du kan rippa till. I gratisversionen är du låst till mpg medan betalversionen låter dig välja avi, mp4, mkv och andra vanliga format. I den kan du även rippa till format som passar för Iphone, Apple TV och liknande enheter.

Betalversionen låter dig även spara olika textremsor medan gratisversionen ”bränner in” ett enda språk (exempelvis svenska) i filmen.

En uppgradering kostar som standard cirka 700 kronor, men du får ofta specialerbjudanden när du klickar på knappen Upgrade to Pro högst upp.


Dvd

1. Hämta programmet…

Surfa till www.videoconverterfactory.comså kan du läsa mer om programmet. För att sätta igång klickar du på Free download och sparar installationsfilen på datorns skrivbord eller något annat ställe där du kan hitta den.


Wonderfox

2. … och installera det

Dubbelklicka på filen så startar installationsprogrammet. Välj installationsspråk, tryck på OK och klicka dig igenom den guide som öppnas. Du kan välja de förvalda alternativen och när guiden är klar väljer du Finish för att öppna programmet.


Wonderfox

3. Hitta rätt enhet

Stoppa in dvd-filmen i datorn, tryck på DVD Disc och välj vilken enhet du ska rippa från. Har du flera växlar du med pilen till höger, men som regel är rätt enhet förvald och du behöver bara trycka på OK. Programmet börjar nu analyser din film.


Wonderfox

4. Identifiera filmen

Nu visas en lista över alla spår, alltså även extramaterial. Programmet försöker markera rätt spår (själva filmen), men om det misslyckas krävs det lite detektivarbete för att välja rätt. Markera spåren som ska rippas med bocken uppe till vänster.


Wonderfox

5. Välj språk

Många filmer är textade – och du väljer språk genom att trycka på pilen till höger om textikonen. Leta upp Svenska och markera den. Om det finns en dubbad version kan du på samma sätt välja ljudspår med hjälp av pilen bredvid ljudikonen.


Wonderfox

6. Rippa

När du har gjort dina val trycker du på Run-knappen nere till höger för att starta kopieringen – som kan ta flera timmar. När den är klar klickar du på Open Folder för att hitta filen. Som du ser ligger den i en mapp som heter WonderFox Soft i datorns videomapp.