Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Guide: Så skaffar du Microsoft Start – utan Windows 11

Guide: Så skaffar du Microsoft Start – utan Windows 11

Microsofts satsning på nyheter har inte varit någon stor framgång. Under namn som MSN News, Bing News och Microsoft News har Microsoft erbjudit en slags nyhetsportal som samlat nyheter från andra medier.

I och med lanseringen av Windows 11, som ska ha börjat rulla ut när du läser det här, gör företaget en omstart. Den nya tjänsten Microsoft Start är en viktig del i Windows 11, men den är även tillgänglig för dig som inte kan uppdatera till Windows 11 just nu.

Nyheter och väder

Tanken bakom Microsoft Start är att samla allt som är aktuellt på ett och samma ställe. Det kan handla om väderprognoser, aktiebevakning, trafikinformation med mera. Allt det här styrs förstås av dina intressen. Genom att ange exempelvis din plats och ditt aktieinnehav får du den information som berör just dig.

Det centrala är dock nyheterna, och även här är tanken att du ska kunna skräddarsy dem efter ditt intresse. Du kan ange vilka områden du är intresserad av (exempelvis Teknik och prylar, Utrikes, Kändisnyheter och Vetenskap) och utifrån detta anpassas din nyhetssida. Du kan också ange vilka nyheter du får se mer av genom att välja Fler artiklar som denna eller Färre artiklar som denna. Det går även att dölja enskilda nyhetskällor som du inte tycker är intressanta.

Microsoft skriver inte artiklarna själva utan man samarbetar med mediehus i hela världen. För svensk del innebär det nyheter från exempelvis TT Nyhetsbyrån, TV4, Expressen och Omni. Det finns även nöjesmaterial från Newsner, Nyheter 24 och King Magazine.

Allt det här är som sagt även tillgängligt även för dig som saknar Windows 11 – och du når det på flera olika sätt.


Så funkar Start i Windows 10

Start

1. Hem

Öppna Microsoft Start i webbläsaren.

2. Nyheter

Här visas en toppnyhet överst och senaste nyheterna strax under.

3. Informationskort

I dessa kort får du information om exempelvis väder och aktieprognoser.

4. Uppdatera

Uppdatera nyhetsflödet – och visa fler nyheter.

5. Inställningar

Ändra inställningarna för Microsoft Start.

6. Reagera

Reagera på en nyhet med hjälp av emoji-symboler.

7. Nyhetsinställningar

Ändra inställningar för en nyhet.

8. Kortinställningar

Styr ett informationskort genom att klicka här.

9. Inställningar

Lägg till aktiekurser, platser för väderprognoser och liknande saker som styrs av kortet innehåll.

10. Ta bort

Vill du ta bort ett kort är det bara att välja Dölj.

11. Intressen

Skräddarsy Microsoft Start (se fråga 5).


Frågor och svar om Microsoft Start

Start

1. Hur skaffar jag Start i Windows 10…

Som du ser i den stora bilden ovan hittar du Microsoft Start i Aktivitetsfältet, under rubriken Nyheter och intressen. Den visas som en liten ikon bredvid klockan, nere till höger på skärmen. När du klicka så öppnas Windows Start som ett fönster som lägger sig över allt annat. Ett nytt klick på samma ställe gömmer Windows Start.

Ser du inte funktionen högerklickar du i Aktivitetsfältet och väljer Nyheter och intressen. Här kan du visa eller dölja ikonen. Det här är det enklaste sättet att slippa se Microsoft Start om du inte gillar tjänsten.


Start

2. … och i webbläsaren?

Start är inbyggd i Microsofts webbläsare Edge. När du öppnar en ny flik så visas informationen som standard. Anpassa den genom att trycka på de tre punkterna uppe till höger och välj Inställningar. Tryck på Start, hem och nya flikar och bläddra dig längst ned. Här kan du också stänga av funktionen genom att avmarkera Läs in den nya fliksidan och få en snabbare upplevelse.

Du kan också öppna Windows Start direkt i valfri webbläsare genom att surfa till www.microsoftstart.com.


Start

3. Kan jag använda mobilen?

Vill du använda smartphone eller surfplatta finns Microsoft Start som en app. Öppna Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad) och sök efter Microsoft Start.


Start

4. Hur loggar jag in?

Microsoft Start fungerar utan inloggning, men du måste logga in med ditt Microsoft-konto (exempelvis din Outlook- eller Hotmail-adress) för att kunna skräddarsy informationen.

I Windows 10-widgeten klickar du på inställningsikonen (kugghjulet uppe till höger). I webbläsaren använder du profilikonen uppe till höger och i mobilen finns den till vänster.


Start

5. Vad kan jag skräddarsy?

Via inställningsmenyn kan du skräddarsy Start. I listan över ämnesområden gör du det genom att trycka på plus-ikonen eller genom att skriva in ett sökord högst upp för att lägga till nyheter om detta ämne.