Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Guide: Så formger du trycksaker gratis med Word för webben

Guide: Så formger du trycksaker gratis med Word för webben

Det finns många kraftfulla och dyra layoutprogram, och för dig som bara ska enkel formgivning kan det kännas onödigt avancerat. Alla grundläggande layoutfunktioner finns nämligen även i ordbehandlingsprogram som Word.

Även den gratisversion av Word som du kommer åt via webbläsaren har faktiskt tillräckligt många layoutverktyg för de flesta. Så här använder du dem.

Word

1. Öppna

Surfa till www.onedrive.com och logga in. Om du saknar ett konto kan du klicka på Visa abonnemang och priser och välja Registrera dig gratis under rubriken OneDrive Basic.


Word

2. Skapa nytt

Tryck på Nytt, Word-dokument för att skapa ett nytt tomt dokument. Vill du använda Microsofts färdiga mallar kan du sedan trycka på Arkiv, Ny och göra ditt val.


Word

3. Formge själv…

Börja skriva din text. Under fliken Start hittar du alla verktyg för att byta färg, storlek och typsnitt på din text, och du kan även göra den centrerad, högerställd etcetera. Du hittar också samma sorts formatmallar som i Microsofts layoutprogram Publisher. Med hjälp av dessa kan du se till att exempelvis alla rubriker får samma utseende.


Word

4. … eller få tips

Är du osäker på hur du ska skapa en snygg form kan du trycka på Designverktyget uppe till höger. Det skapar mallar som ger ditt dokument lite olika karaktär.


Word

5. Infoga bilder

Du kan infoga bilder i ditt dokument med hjälp av Infoga, Bild. Markera bilden om du behöver rotera eller beskära den eller för att lägga till ramar. Du kan även trycka på Radbyte för att välja om texten ska flöda runt bilden och på vilket sätt. Det här är en något nedbantad version av den figursättningsfunktion som finns i många layoutprogram.

Via Infoga-menyn kan du även lägga till tabeller, sidhuvud, sidfot, sidnummer och liknande.


Word

6. Ändra dokument

Som standard används en stående A4-sida med normala marginaler, men under fliken Layout kan du ändra allt det här.


Word

7. Skriv ut

För att skriva ut ditt dokument på papper väljer du Arkiv, Skriv ut. Ska du skriva ut det någon annanstans eller vill du publicera det online kan du välja Spara som, Hämta som PDF. Du får då en pdf-fil, alltså ett dokument som behåller din originallayout.