Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Guide: Programmet som håller ordning på dina e-böcker

Guide: Programmet som håller ordning på dina e-böcker

Det finns många olika sätt att läsa e-böcker. Med betaltjänster som Storytel kan du läsa hur mycket som helst – i mobilen eller surfplattan. Det finns också appar med en inbyggd koppling till nätbutiker som Adlibris och Amazon.

De här lösningarna är smidiga, men nackdelen är att du låser dig till en leverantör. Föredrar du en öppen lösning kan Adobe Digital Editions vara intressant. Det är ett traditionellt pc-program, så det passar perfekt om du vill läsa e-böcker på datorn.

Programmet är också en bra hjälp om du har en så kallad e-boksläsare, alltså en läsplatta, som är specialgjord just för e-böcker. Skärmen är knivskarp och batteritiden extremt lång.

De senaste generationens produkter har som regel stöd för wifi, vilket gör att du kan ladda den med e-böcker direkt. Har du däremot en äldre modell är ett datorprogram som Adobe Digital Editions ett måste.

Bra för biblioteket

Förklaringen till att du behöver ett speciellt program är teknisk. E-böcker sprids nämligen som regel varken som pdf- eller Word-filer, utan de använder ett speciellt format som kallas för epub. För att kunna läsa dessa krävs ett specialprogram som Adobe Digital Editions.

För att göra saken ännu krångligare är vissa epub-filer kopieringsskyddade. Det kan både gälla böcker som du köper online och sådana som du lånar på biblioteket.

För att kunna läsa dessa krävs att du auktoriserar programmet och din e-boksläsare med ett så kallat Adobe ID.

Det här är lite komplicerat, men när du väl har gjort det brukar allt fungera smidigt. Så här gör du – steg för steg

Adobe Digital Editions

1. Hämta programmet

Surfa till www.adobe.com och klicka på länken Download Digital Edition 4.5.xx Windows. Spara filen på datorns skrivbord och dubbelklicka för att starta installationsprogrammet. Acceptera Adobes användarvillkor och tryck Next.


Adobe Digital Editions

2. Installera

Nu visas en inställningsruta där du kan trycka Next. Får du ett erbjudande om ett tilläggsprogram är det bara att tacka nej, det är nämligen helt onödigt. Avsluta med Close. Du som aldrig vill öppna några kopieringsskyddade filer kan nu hoppa till steg 5.


Adobe Digital Editions

3. Auktorisera

Öppna Adobe Digital Editions och välj Help, Authorize computer. Om du redan har ett konto hos Adobe kan du fylla i användarnamn och lösenord direkt under rubriken eBook Vendor: Adobe ID. Logga sedan in genom att trycka på Authorize.


Adobe Digital Editions

4. Skaffa konto

Saknar du ett Adobe ID klickar du på Create an Adobe ID. Nu öppnas en sajt där du får ange dina privata uppgifter samt välja ett lösenord. Gör det, tryck på Create account och följ instruktionerna. Du kan nu logga in på samma sätt som i steg 3.


Adobe Digital Editions

5. Ta bort auktoriseringen

Vill du ta bort auktoriseringen? Öppna programmet, tryck på Help och välj Erase Authorization. Logga in med ditt lösenord och klicka på Continue, Erase Authorization. Nu kan du inte längre läsa kopieringsskyddade böcker.


Adobe Digital Editions

6. Lägg till böcker

För att lägga till böcker väljer du File, Add to library och letar upp dem på hårddisken. Det går också att dubbelklicka på en epub-fil för att öppna den direkt – alternativt att högerklicka och välja Öppna med, Digital Editions.


Adobe Digital Editions

7. Koppla in e-boksläsaren…

Om du har en e-boksläsare (läsplatta) kan du koppla ihop den med Adobe Digital Editions för att smidigt föra över böcker från datorn. Du gör det här genom att koppla e-boksläsaren till datorn med en usb-sladd och se till att den är i överföringsläge. Öppna Adobe Digital Editions så ser du din enhet högst upp till vänster. Markera den, tryck på inställningsikonen (kugghjulet) och välj Authorize Device.


Adobe Digital Editions

8. … och koppla ihop
Markera ditt konto och tryck Authorize Device så kopplas enheterna ihop. Du kan ta bort kopplingen genom att göra på samma sätt men välja Erase Device Authorization. För att föra över böcker från datorn är det bara att klicka och dra – alternativt högerklicka på en bok och välja Copy to Computer/Device. Observera att alla e-boksläsare inte kan kopplas ihop med Adobe Digital Editions – läs mer i handboken om det inte fungerar.


9. Finns det någon app?

Om du vill installera Adobe Digital Editions på din mobil eller surfplatta söker du efter appen i Google Play Butik. För att komma åt kopieringsskyddade böcker loggar du in med samma Adobe ID som på datorn.

Ett populärt alternativ till Adobe Digital Editions är att köra gratisappen Aldiko. Läs mer i vår guide här.


Så funkar programmet

Digital Editions

1. Genväg

Här visas den bok du håller på att läsa, och för att öppna klickar du på Read.

2. Alla bokhyllor

Om du har många e-böcker kan du skapa bokhyllor för att sortera dem.

3. Skapa ny hylla

Du skapar en ny bokhylla med plus-ikonen – och byter namn och raderar med kugghjulet.

4. Dina böcker

Här visas dina böcker. Dubbelklicka för att öppna eller högerklicka för att visa en meny där du kan exempelvis radera.

5. Visning

Välj hur du ska sortera dina böcker och om de ska visas i en lista eller som ikoner.

6. Bokmärke

Lägg till ett bokmärke där du befinner dig.

7. Innehåll

Ta fram bokens innehållsförteckning, om någon sådan finns.

8. Storlek

Ändra storlek på texten.

9. Sök

Sök efter ord i texten.

10. Anteckna

Genom att markera ett ord och högerklicka skapar du anteckningar och överstrykningar.

11. Bläddra

Hoppa genom boken med pilarna eller reglaget.