Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Gratis formgivning med nya Creative Cloud Express

Gratis formgivning med nya Creative Cloud Express

Det finns gott om dålig formgivning. De flesta av oss har råkat ut för oläsliga menyer, oproffsiga reklamblad och fula uppdateringar på sociala medier.

Förklaringen är att formgivning är svårt. Det krävs en lång utbildning och mycket talang för att lyckas kombinera text, bilder, illustrationer och andra komponenter till något som både är snyggt och lättläst.

För dig som saknar den här kunskapen kan Creative Cloud Express komma till din hjälp. Det här är ett kostnadsfritt designprogram för dator och mobil och det har tagits fram av grafikjätten Adobe, alltså Photoshop-, Indesign- och Acrobat-tillverkaren.

Bygger på mallar

Creative Cloud Express kan skapa dokument som menyer, inbjudningskort, reklamblad och inlägg på sociala medier. För att underlätta finns ett stort antal färdiga mallar. Du behöver med andra ord inte skapa dokumenten från grunden utan du kan gå in och ändra text, bilder och färger till något som passar dig.

Vill du kan du förstås även skapa dokumenten från grunden. Oavsett hur du gör är det sedan bara att ladda ned det färdiga resultatet som en bild- eller pdf-fil till din egen dator eller mobil.

Förutom designverktyget finns det även ett stort antal andra smidiga verktyg för att hantera dina medier. Du kan exempelvis ta bort bakgrunder från foton och ändra storlek på dem. Det finns också verktyg för att trimma och beskära videoklipp – och du kan även rotera dem och ändra hastigheten.

Grundfunktionerna i Creative Cloud Express är gratis, men det är en så kallad freemium-tjänst. Det betyder att du måste betala för att få tillgång till fler funktioner.


Så funkar Creative Cloud Express

Creative Cloud

1. Nytt

När du klickar här kan du skapa ett nytt dokument.

2. Start

Visa tjänstens startsida (som på bilden).

3. Projekt

Visa dina pågående projekt, alltså dokument som du arbetar med.

4. Bibliotek

Visa dina bibliotek med logotyper eller dokumentmallar

5. Sök mallar

Sök fritt bland samtliga mallar.

6. Premium

Läs mer om Adobes premiumtjänst – och teckna en prenumeration.

7. Adobe

Öppna systemmeddelanden och hitta övriga Adobe-tjänster.

8. Viktiga mallar…

Öppna någon av de populäraste mallarna.

9. … eller alla

Visa alla mallar utifrån kategorier.

10. Snabbåtgärder

Verktyg för att exempelvis ta bort bakgrunder från foton eller trimma videoklipp.

11. Mer

Bläddra dig nedåt på sidan så får du se fler mallar.


Frågor och svar om tjänsten

Creative Cloud

1. Hur kommer jag igång på datorn…

Surfa till www.adobe.com och tryck på Anmäl dig. Du kan nu logga in med exempelvis ett Google- eller Facebook-konto – eller med Adobes eget inloggningsystem Adobe ID. Fyll i de uppgifter som behövs för att fullfölja registreringen. I fortsättningen använder du Logga in-knappen på startsidan.


Creative Cloud

2. …. och mobilen

För att använda mobilen öppnar du Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad) och söker efter Adobe Creative Cloud Express. Installera appen, öppna den och registrera dig som ovan.
Som du lär notera ser Creative Cloud Express-appen lite annorlunda ut än webbversionen, men den fungerar på samma sätt.


Creative Cloud

3. Varför ska jag uppgradera?

Vissa funktioner är förbehållna för Premium-medlemmar. Framför allt får den som betalar tillgång till 160 miljoner kostnadsfria bilder och 20 000 typsnitt.
Du blir medlem genom att trycka på Premium-ikonen uppe till höger. (I appen trycker du på ikonen till vänster och väljer Konto, Prenumerera). Tjänsten kostar 120 kronor i månaden – eller 1 200 kronor för ett år.


Creative Cloud

4. Hur skapar jag ett dokument snabbt…

Det enklaste sättet att snabbt skapa ett dokument är att använda mallarna – och sedan byta ut de förvalda texterna och bilderna. Ska du exempelvis skapa en meny väljer du Visa allt på startsidan och letar upp Menyer. Klicka på det du vill ändra (exempelvis en text) och gör dina ändringar i fönstret till höger. När du är nöjd trycker du på Hämta för att spara det på din hårddisk.


Creative Cloud

5. … eller från grunden?

Om du vill skapa ditt dokument från grunden trycker du på Plus-ikonen och väljer det du vill skapa, exempelvis ett Facebook-inlägg eller ett reklamblad. Du kan också välja Egen grafikstorlek för att skapa ett helt tomt dokument.

Stäng fönstret Mallar och lägg till det du vill använda med menyerna ute i kanterna, exempelvis Text, Foton och Bakgrunder.