Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Gör mobilen till ett museum – så funkar Googles coola app

Gör mobilen till ett museum – så funkar Googles coola app

Det finns gott om ”digitala museer”, och coronapandemin satte fokus på museivärldens digitalisering. Som regel handlar det om webbplatser som ger dig en möjlighet att titta på konstverken och den här möjligheten finns också i Google-tjänsten Arts & Culture.

Google samarbetar med 2 000 museer och liknande institutioner runt om i världen och kan på så sätt visa många konstverk i en gratistjänst som inte kräver någon registrering. Du kan titta på konst från exempelvis Guggenheim i Bilbao, British Museum i London och Moma i New York.

Många bilder är så högupplösta att du kan zooma in på minimala detaljer – och du får även hjälp att förstå konstverken bättre genom att läsa olika (engelska) texter. Har du Chromecast kan du dessutom visa tavlorna på din tv.

Mer än tavlor

Men Arts & Culture innehåller mycket mer än text och statiska bilder. Med hjälp av Googles Street View-teknik kan du gå på virtuella turer genom museernas lokaler – och i många fall finns det även audioguider till utställningarna.

Tjänsten går att nå via webbläsaren, men mest utbyte får du genom att ladda hem Arts & Culture-appen. Du kan då använda mobilens kamera får att se tavlorna i verklig storlek i din egen miljö med hjälp av så kallat ar-teknik (augmented reality, förstärkt verklighet).

Du kan också omvandla dina egna bilder till klassiska konstverk eller ta en selfie för att se vilket känt porträtt du liknar. Nyligen kompletterades tjänsten med coola Pet Portraits – som visar vilket konstverk ditt husdjur är mest likt.

Missa inte heller spelavdelningen, som innehåller spel och interaktiva tjänster kring konsten.


Så funkar Google Arts & Culture

Google Arts

1. Sök

Sök efter exempelvis en konstnär eller en tavla.

2. Casta

Visa ett konstverk på din tv med hjälp av Chromecast.

3. Urval

Googles experter visar här ett urval av bilder.

4. Gör mer

Klicka på en bild för att läsa mer, spara, dela och visa den på olika sätt.

5. Översätt

Vill du ha texterna översatta till svenska? Tryck här!

6. Hem

Återgå till startsidan (den som visas här)

7. Utforska

Leta efter konst via kategorier eller utvalda teman.

8. Kamera

Använd de coola kamerafunktionerna.

9. Favoriter

Spara dina favoriter här – och skapa egna gallerier med konst.

10. Spela

Här kan du spela och leka med pussel, målarböcker, frågesporter, musikspel och mycket annat.

11. Funktioner

De kamerafunktionerna visas här.


Frågor och svar om tjänsten

Google Arts

1. Hur installerar jag i mobilen…

Öppna Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad) och sök efter Google Arts & Culture. Läs mer om appen och installera den. När du börjar använda appen kan det hända att du måste ge den tillåtelse att komma åt exempelvis din kamera.


Google Arts

2. …och hur gör jag på datorn?

I datorn öppnar du webbläsaren och surfar till artsandculture.google.com. Mycket innehåll är identiskt i datorn och mobilen, men det finns funktioner som bara fungerar i appen. I vår guide är det den vi fokuserar på.


Google Arts

3. Kan jag spara en favorit…

Konstverk som du gillar kan du spara som favorit genom att trycka på ikonen med ett hjärta. Allt som du sparar samlas under avdelningen Favorites. Den hittar du via hjärtikonen nere till höger. Klicka en gång för att visa bilden och två gånger för att ta fram en informationssida.


Google Arts

4. … och ett galleri?

Du kan också skapa egna så kallade gallerier. De fungerar ungefär som ett fotoalbum och du kan lägga in bilder, artister och annat.

För att skapa ett galleri trycker du på samma hjärtikon som ovan och väljer Galleries. Tryck på Create Gallery, välj en eller flera bilder från dina favoriter och sedan Continue. Ge galleriet en titel och en beskrivning och välj om det ska vara privat eller offentligt. Bekräfta med Done.


Google Arts

5. Hur använder jag kameran?

Den roligaste funktionen i appen är kopplad till din kamera. Med den kan du vandra omkring i virtuella gallerier (Pocket Gallery), se hur ett konstverk ser ut i naturlig storlek (Art Projector) eller hitta konst som använder samma färger som den bild du tar (Color Palette). Du kan också omvandla ett foto till ett klassiskt konstverk (Art Transfer) eller lägga på ett karaktäristiskt filter (Art Filter).

Ja, du kan till och med ta en selfie eller en bild på ditt husdjur (Art Selfie och Pet Portraits) för att se vilka klassiska konstverk ni är mest lika.

Allt det här hittar du genom att trycka på kameraikonen och bläddra dig fram med ikonerna längst ned. Plötsligt kan du med andra och kontrollera om du har ett lika magiskt leende som Mona Lisa?