Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Gör datormusen automatisk – och skippa tråkjobbet

Gör datormusen automatisk – och skippa tråkjobbet

Vissa arbetsuppgifter i Windows måste man ständigt upprepa. Det kan till exempel handla om att kolla om det finns nya uppdateringar i inställningarna eller något så enkelt som att stänga av datorn. Eller kanske någon trist repetitiv uppgift i ett spel?

Det finns alla möjliga sätt att automatisera arbetet med Windows 10. Det går till exempel att utnyttja Schemaläggaren för en hel del saker. Men du kan också använda automatiseringsprogram som kan spela in det jobb du vill utföra i form av en sekvens av musklick. För att sedan göra samma sak igen är det bara att spela upp dessa klick.

Det finns många program av olika komplexitetsgrad som kan åstadkomma detta åt dig. Vi har valt gratisprogrammet Mouse Controller, som utför uppdraget utan att vara alltför krångligt. Du registrerar först klicken som krävs för din uppgift. När sekvensen har spelats in kan du köra den när som helst och hur många gånger du vill. Musklicken kommer att utföras i den ordning du använde från början.

Mouse Controller

1. Spela in

Hämta programmet på sourceforge.net. Ladda ned och installera som vanligt. Starta programmet och tryck sedan F9 på tangentbordet för att påbörja din inspelning av musrörelser. Du kan flytta fönster, skrolla, starta program och utföra valfria uppgifter – allt spelas in.


Mouse Controller

2. Avsluta

När du är klar, tryck F9 igen för att avsluta inspelningen. Med Save i File-menyn kan du sedan spara din inspelning för senare användning. Använd F11 för att spela upp musrörelserna på nytt.


Mouse Controller

3. Snabba upp

Dina musrörelser är kanske inte så snabba, så vid uppspelning kan du öka på hastigheten med hjälp av Time Stretch i menyn. Under Extras hittar du också en del andra inställningar.


Mouse Controller

4. Byt knapp

Om F9 och F11 råkar krocka med andra program du använder kan du enkelt byta funktionstangenter. Det går också att välja repetition eller fördröjning av uppspelningen för att passa dina användningsbehov.