Hoppa till innehåll
Hem » Blog » Google Nest Cam övervakar smidigt både ute och inne

Google Nest Cam övervakar smidigt både ute och inne

Testad produkt: Google Nest Cam
Pris: Från 2 190 kronor på Prisjakt

Google Nest Cam är lite som en blandning av Arlo Essential Spotlight Camera och nyligen testade Google Nest Doorbell. Utseendemässigt påminner den mest om Arlokameran och precis som denna är Google Nest Cam avsedd både för utomhus- och inomhusbruk. Den har dock något som Arlo Essential Spotligtht Camera saknade, nämligen magnetfästen. Däremot saknar den Arlos inbyggda spotlight.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Google Nest Cam är en funktionsrik och lättanvänd övervakningskamera som fungerar lika bra inne som ute. Priset är dock lite för högt och bildkvaliteten inte riktigt så bra som vi skulle önska, vilket drar ned betyget ett snäpp.

Positivt

  • Ingen hubb behövs
  • Lättinstallerad och lättanvänd
  • Funktionsrik
  • Både batteri och strömsladd

Negativt

  • Google Home är en lite rörig app
  • Ej löstagbart batteri
  • Abonnemang krävs för utökade funktioner

Funktionsmässigt påminner den mer om Google Nest Doorbell, inte minst för att dessa två kameror använder sig av samma app (Google Home-appen).

Lättinstallerad och lättanvänd

Att installera Google Nest Cam går, bortsett från uppskruvandet av väggplattan, väldigt snabbt och smidigt. Kameran går att köra helt trådlöst om du väljer batteridrift, vilket ytterligare underlättar placerandet av den.

Vill du däremot ha en strömsladd ansluten blir det lite knepigare. Med i paketet följer bara en ynklig enmeterssladd, men längre (och vädertåligare) sladdar går att köpa separat.

Tyvärr har Google Nest Cam inte något löstagbart batteri, så du måste ta ned och ladda hela kameran när batteriet tar slut. Men tack vare magnetfästet går det i alla fall smidigt att göra detta.

När kameran sedan väl är på plats är det bara att lägga till den i appen (Google Home), sedan är du igång. Google Nest Cam behöver heller inte ansluta till någon hubb, det är bara att ansluta till ditt befintliga wifi-nätverk.

Precis som syskonet Google Nest Doorbell har Google Nest Cam funktionsmässigt det mesta man kan önska sig. Här finns allt från möjligheten att ställa in rörelsekänslighet, utvalda rörelsezoner och identifiering av olika typer av rörelse (människor, djur, fordon med mera) till batterisparfunktioner och val av vilka typer av notiser man vill få, samt när och hur de ska skickas.

Rörig app

Google Nest Cam använder sig också, på gott och ont, av appen Google Home. Precis som för Nest Doorbell är fördelarna att appen är helt på svenska och att det enkelt går att integrera andra produkter i appen, vare sig de kommer från Google eller inte.

Men nackdelen är att Google Home inte är den mest lättanvända appen, med bitvis ganska rörigt gränssnitt.

Och som för Google Nest Doorbell (och de flesta andra kameror nu för tiden) krävs ett betalabonnemang för att kunna utnyttja Google Nest Cam fullt ut.

Abonnemanget heter Nest Aware och kostar 55 kronor i månaden. Du får då 30 dagars videohistorik för händelser (istället för de tre timmar som ingår gratis) och åtkomst till funktioner som ansiktsigenkänning. Det finns också ett abonnemang kallat Nest Aware Plus som för 110 kronor i månaden ger dig 60 dagars videohistorik för händelser. Båda dessa abonnemang gäller för ett obegränsat antal kameror.

Google Nest Cam
Bildkvaliteten i dagsljus…
Google Nest Cam
…lampljus…
Google Nest Cam
…och mörker.

Okej bildkvalitet

Google Nest Cam har en upplösningen på 1 920 x 1 080 bildpunkter och en bildvinkel på 130 grader diagonalt, vilket är exakt samma siffror som för Arlo Essential Spotlight Camera.

Och precis som för denna är bildkvaliteten för Google Nest Cam helt okej. Jämfört med Arlos lite mer avancerade (och dyrare) kameror har den dock inte mycket att sätta emot kvalitetsmässigt.

Arlo Essential Spotlight Camera har också fördelen att ha en inbyggd spotlight, vilket ger den lite bättre bildkvalitet på natten jämfört med Google Nest Cam.

Däremot lider inte Google Nest Cam av någon fördröjning, vare sig när man vill sätta igång ett liveströmmande från kameran eller när något sker framför kameran.

Slutligen får Google Nest Cam ett litet minus för prislappen, som (i alla fall jämfört med Arlo Essential Spotlight Camera) är lite väl hög. Å andra sidan får du en snäppet vassare övervakningskamera för pengarna.

Specifikationer

Produkt: Google Nest Cam
Testad: Oktober 2021
Tillverkare/kontakt: Google, store.google.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS
App på svenska: Ja
Upplösning: 1 920 x 1 080 bildpunkter
Bildvinkel: 130 grader diagonalt
Ljud: Mikrofon och högtalare
Rörelsesensor: Ja
Rörelsezoner: Ja
Ljudsensor: Nej
Smart rörelseigenkänning: Ja
Nätverk: 2,4 GHz Wifi
Batteritid: Upp till sex månader
Vädertålighet: IP54
Lagring: Molnlagring
Abonnemangskostnad: Från 55 kronor per månad
Mått: 8,3 x 8,3 centimeter
Vikt: 398 gram
Färg: Vit
Övrigt: Stöd för Google Assistant
Pris: Från 2 190 kronor på Prisjakt